logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat przetwornika D/A audio 6-kanałowego z interfejsem optycznym

Świr 28 Wrz 2003 22:13 2609 7
REKLAMA
  • #1 342345
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam :!:
    Nie wiem czy dokońca umieszczam ten post we właściwym forum, ale proszę o wyrozumiałość.

Poszukuję schematu przetwornika D/A audio 6 kanałowego, takiego do sygnału od kart dźwiękowych np. SB. Interesuje mnie wersja także 2 kanałowa, i z interfejsem optycznym :).
  • REKLAMA
  • #2 342405
    Dimmu
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    W którymś ze starszych EP coś widzialem, ale konkretnie do czego był to nie pamiętam
  • REKLAMA
  • #3 342859
    Kuba_eM
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    Świrku, czy chodzi Ci o sygnał cyfrowy wypuszczany z kart dźwiękowych w postaci Dolby Digital?
  • #4 342959
    Świr
    Poziom 34  
    :arrow: Kuba_eM
    Tak, tylko cyfrowy sygnał :)
  • #5 343735
    Kuba_eM
    Poziom 24  
    Heja!
    No to będziesz miał Świrku problem :( . Same przetworniki niestety nie wystarczą... Oprócz przetwornika potrzeba Ci jeszcze procesor, który zdekoduje ten sygnał i rozdzieli na poszczególne przetworniki. Popatrz na noty aplikacyjne procesorów Crystala z serii 49xxxxx. To są chyba jedyne układy dostępne jako sample, ale nie wiem jak jest z licencją Dolby i ew. DTS. Pozostaje jeszcze sprawa oprogramowania ich. Kiedyś podobny wątek - wiążący się w Twoim - poruszaliśmy w:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic43679.html
    Sprawę dekodowania załatwiłby również "bardzo prosty" SAA2505, ale moje zapytania co do dostępności i szczegółów programowania wysyłane do Philipsa, pozostały bez odzewu (ech, ta komercja...).
    Co do DACa dwukanałowego, popatrz notę układu BB - pcm1710, bardzo ciekawe układy - jakie zrobili - opisywali ludzie na diyAudio, popatrz:
    http://www.diyaudio.com/forums/forumdisplay.php?s=fe7cc00161f53dcc9c479b8ce1d0a387&forumid=9
    Pozdrawiam,
    Kuba
  • REKLAMA
  • #6 343786
    Świr
    Poziom 34  
    Wydawało mi się, że sama karta dekoduje 5.1 i przesyła go tylko później...
  • REKLAMA
  • #7 343872
    Kuba_eM
    Poziom 24  
    Dekoduje i wysyła w postaci analogowej
  • #8 343992
    Świr
    Poziom 34  
    To w końcu jak to jest...
    na wyjściu SPDIF mam tylko cyfrowy sygnał stereo :?:
    A żeby mieć 5.1 to muszę kupić procesor i on sygnał stereo przerabia na 5.1 :?:

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest schemat przetwornika cyfrowo-analogowego (DAC) audio 6-kanałowego z interfejsem optycznym, kompatybilnego z sygnałem cyfrowym z kart dźwiękowych, np. Sound Blaster. Dyskusja wyjaśnia, że same przetworniki DAC nie wystarczą do obsługi sygnału wielokanałowego 5.1, ponieważ potrzebny jest dodatkowo procesor dekodujący sygnał cyfrowy i rozdzielający go na poszczególne kanały. Jako rozwiązania wskazano procesory Crystala z serii 49xxxxx, które są dostępne jako sample, jednak mogą mieć ograniczenia licencyjne dotyczące Dolby i DTS. Alternatywnie wymieniono układ SAA2505 Philipsa, choć brak jest informacji o jego dostępności i programowaniu. Dla wersji dwukanałowej polecono układ BB PCM1710, popularny w projektach DIY. Wyjaśniono również, że karty dźwiękowe zwykle dekodują sygnał 5.1 i wysyłają go analogowo, natomiast na wyjściu SPDIF dostępny jest jedynie cyfrowy sygnał stereo. Aby uzyskać sygnał 5.1 z SPDIF, konieczny jest zewnętrzny procesor dekodujący.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA