logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-J35 - brak autotrackingu, LED nie działa, ręczny tracking działa

Wojtek27 29 Wrz 2003 01:37 2406 10
REKLAMA
  • #1 342552
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Witam

Dziwna usterka objawiająca się brakiem autotrackingu (poprostu włączając go przeł. na panelu nie zapala się LED auto trackingu obok wyświetlacza). Ręcznie tracking można ustawić bez znaczenia w jakiej pozycji jest w/w przełącznik.
    Sam przełącznik sprawdzony
  • REKLAMA
  • #2 342553
    micro
    Poziom 20  
    Ocena: 45
    Aby ustawić tracking automatyczny w tym modelu należy rownocześnie nacisnąć i przytrzymać przez chwilę przyciski + - trackingu :) (do momentu pierwszego błysku diody)
  • REKLAMA
  • #3 343149
    Wojtek27
    No tak, wciśnięcie tych przycisków powoduje że dioda błyśnie, ale tracking się nie ustawia. Trzeba dostroić ręcznie.
    A do czego służy w takim razie przełącznik mechaniczny Tracking ON OFF?

Pozdrawiam
    Wojtek
  • REKLAMA
  • #4 343455
    wroona
    Poziom 23  
    Ocena: 64
    Gdy przełącznik ustawiony jest na pozycje ON zawsze po załądowaniu kasty video zacznie ustawiać traking automatycznie.
  • REKLAMA
  • #5 343668
    Wojtek27
    Problem w tym że nie ustawia - nie mruga LED trackingu, a po ustawieniu ten LED powinien się świecić ciągle.
    Chyba że się mylę.
  • #6 343728
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Do poprawnej pracy AutoTracking`u potrzebny jest sygnał z HEAD AMP który przychodzi na p.12 procesora IC7001. W PLAY ma wartość 2-2,2V. Warto wymienić elko podłączone do tego pinu (33u). Jeżeli tu jest OK to pozostaje do sprawdzenia tranzystor Q6011 który współpracuje z przełącznikiem DIGITAL TRACKING ON/OFF.
  • #7 344091
    Wojtek27
    Jeżeli byłyby te elementy uszkodzone to prawdobodobnie wogóle nie trzymał trackingu (nie można byłoby go ręcznie ustawić).
    Sygnał do procesora z głowicy Audio/CTL dochodzi.
  • #8 344275
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Nie mam zamiaru wyprowadzać Cię z błędu. Wskazałem kierunek poszukiwań, zrobisz jak uważasz.
  • #9 344356
    Wojtek27
    Dzięki

Jutro postaram się sprawdzić i dam znać.

Pozdrawiam
    Wojtek
  • #10 344488
    zhue
    Poziom 2  
    wymień rolkę napędu-- złe dosledzanie
  • #11 344809
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    nie wiem czy to bedzie to (mało się na tym znam) ale wczoraj podczas regulacji "toru" taśmy - (topik czyszczenie głowicy w magnetowidzie) zauważyłem że w pewnych momentach kiedy były zakłucenia na ekranie a rolki naciągu taśmy maksymalnie przykręcone nie byłem w stanie włączyc atotrakingu - nie zapalała się dioda.
    Po przekęceniu rolkami (sama z siebie) zapaliła sie dioda więc myślę że autotracking jest jeszcze uzależniony od poziomu sygnału z głowicy

Jestem w tym laikiem więc moge się mylić

Podsumowanie tematu

✨ W modelu Panasonic NV-J35 problem z brakiem działania autotrackingu objawia się tym, że po włączeniu przełącznika na panelu nie zapala się dioda LED autotrackingu, mimo że ręczny tracking działa poprawnie niezależnie od pozycji przełącznika. Automatyczne ustawienie trackingu wymaga jednoczesnego przytrzymania przycisków + i - do momentu pierwszego błysku diody, jednak w tym przypadku dioda miga, ale autotracking się nie ustawia. Przełącznik mechaniczny Tracking ON/OFF powinien powodować automatyczne ustawienie trackingu po załadowaniu kasety, lecz w praktyce nie działa to prawidłowo. Do prawidłowej pracy autotrackingu potrzebny jest sygnał z HEAD AMP na pin 12 procesora IC7001, gdzie w trybie PLAY powinno być 2-2,2V. Zalecana jest wymiana kondensatora elektrolitycznego 33uF podłączonego do tego pinu oraz sprawdzenie tranzystora Q6011 współpracującego z przełącznikiem DIGITAL TRACKING ON/OFF. Uszkodzenie tych elementów mogłoby uniemożliwić ręczne ustawienie trackingu, co nie występuje. Dodatkowo wskazano, że problem może być związany z rolką napędu taśmy, która wpływa na poziom sygnału z głowicy i tym samym na działanie autotrackingu. Regulacja i czyszczenie głowicy oraz odpowiednie napięcie sygnału są kluczowe dla poprawnego działania funkcji autotrackingu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA