logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Candy 89AC nie wiruje i nie pobiera wody po cyklu prania

mmacias 17 Mar 2007 18:08 5798 7
REKLAMA
  • #1 3688376
    mmacias
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem z pralką Candy. Otóż po wykonaniu normalnego cyklu prania nie chce odwirowywać prania. Dodatkowo po włączeniu szybko kolejnego prania nie pobiera wody mimo iż ma suche pranie w środku. Kiedy odłączę ją od prądu i postoi chwilę wszystko wraca do normy i pralka zarówno odwirowuje pranie jak i pobiera wodę. Obstawiałbym hydrostat lub jakieś wężyki doprowadzające wodę. Czy ktoś dysponuje może jakimiś schematami / instrukcjami serwisowymi do tejże pralki?
    Od razu mówię że nie jestem zbyt biegły w sprzętach AGD więc proszę o wyrozumiałość ;).
    dziękuję za wszelką pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3688647
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 814
    Cześć.
    Należy wyczyścić komorę hydrostatu ,która znajduje się przy wężu łączącym zbiornik z pompą .
  • REKLAMA
  • #3 3688662
    luk2613
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam.
    Obstawiasz prawidłowo, wężyk i cały układ ciśnieniowy do wyczyszczenia.
    Hydrostat na razie zostaw w spokoju.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 3688680
    mmacias
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź!

Tylko z kolei kolejne pytanie - jak to zrobić bo po otwarciu pralki znalazłem hydrostat połączony cienkim przezroczystym wężykiem z bębnem pralki (chyba że coś mieszam - proszę o poprawienie) i wężyk ten wyglądał na w miarę czysty

I przy okazji - czym odkamienić pralkę bo zauważyłem że podczas prania woda praktycznie nie leci przez dodatkowy obieg (cyrkulator przy drzwiach) więc być może że to jest problemem
  • Pomocny post
    #5 3689031
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 140
    Te wszystkie wężyki ulegają zakamienieniu (ten cienki przy hydrostacie nie ponieważ tam jest tylko powietrze).

Po kolei: od hydrostatu wężyk biegnie do tzw kubka hydrostatu czyli gumowego węża lub plastikowej komory przy pompie wylewającej i tam jest problem. Należy rozebrać i "wydłubać muł".

A co do spryskiwacza to sprawa jest podobna, czyli też trzeba rozebrać i przeczyścić całą drogę wody. Jeżeli jest druga pompa to proponowałbym również sprawdzić czy wogóle działa.

pozdrawiam
  • #6 3689302
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Pompa systemu Jet System do wymiany ( właściwie silnik pompy), koszt około 40 zł. Powodzenia.
  • #7 3689706
    mmacias
    Poziom 11  
    Witam ponownie!
    co do pompy to jest sprawna bo "kręci" i woda trooochę leniwie tam leci przez ten spryskiwacz.
    Co do problemu głównego to wyczyściłem kielich i w testach wygląda że wszystko działa ok. Teraz idzie pranie próbne które pokaże jaka jest prawda.
    Nawet nie będę mówił co znalazłem w kielichu ale nie dziwię się że nie działał :)
    Podziękowania dla wszystkich pomagających!
    I jeszcze ponawiam pytanie czy ktoś wie jak można odkamienić pralkę? czy np. można zastosować do tego kwasek cytrynowy jak w czajniku czy kupić specjalny preparat?

pozdrawiam

dodane:
    Pralka działa bez zarzutu - wiruje normalnie.
  • REKLAMA
  • #8 3690796
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 814
    Cześć.
    Są specjalne środki serwisowe do odkamieniania ,które można dostać w serwisach lub można to zrobić octem

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Candy 89AC po zakończeniu cyklu prania nie wiruje i nie pobiera wody przy szybkim ponownym uruchomieniu. Problem najprawdopodobniej związany jest z układem ciśnieniowym, w szczególności z wężykami łączącymi hydrostat z pompą. Zaleca się wyczyszczenie komory hydrostatu (kielicha) oraz wężyka prowadzącego do pompy, gdzie może gromadzić się muł i kamień, co blokuje prawidłowe działanie. Hydrostat sam w sobie zwykle nie jest przyczyną problemu, gdyż cienki wężyk przy hydrostacie zawiera tylko powietrze i rzadko ulega zanieczyszczeniu. Dodatkowo warto sprawdzić drożność i działanie pompy systemu Jet System oraz układu spryskiwacza (cyrkulatora przy drzwiach), który może być zakamieniony. Do odkamieniania pralki można użyć specjalistycznych środków serwisowych dostępnych w serwisach lub domowych metod, takich jak ocet czy kwasek cytrynowy. Po wyczyszczeniu układu hydrostat działa poprawnie, a pralka wiruje i pobiera wodę bez problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA