logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość połączenia radiowego przy zakłóceniach od konkurencji?

NOOKIA 17 Mar 2007 21:08 2724 13
REKLAMA
  • #1 3689124
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    Witam zakładam ze znajomym neta radiowego i ostatnio weszła jakaś konkurencja i tam gdzie zawsze wszystko ładnie chodziło zaczeły sie schody na odcinku 100m widoczność anten klijentowi zaczeło sie zrywac połączenie :( jakość polączenia spdła i z 11 spadł na 1Mb :( dodam że laptopem na antenie wewnętrznej łącze sie z ich nadajnikiem (nie mają autoryzacji) który jest oddalony bagatele prawie 16 kilometrów

czy zbytnio nie przesadzają z moca nadawania????

i teraz moje pytanie co mam z tym zrobić :(

problem niby maly ale uciążliwy :(
  • REKLAMA
  • #2 3689323
    marian1977
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    A co konkurencja zajela wszystkie kanaly ? Moze poprostu kupiles anteny z allegro i np. zamokly, ostatnio kiepska pogoda byla, albo poprostu wpiales za duzo klientow na ap (efektem bedzie spadek predkosci do 11mbit/s) raczej nie sadze, zebys mial problemy przez zaklocenia na odcinku 100m.
  • #3 3689565
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    sprawdź eter w poszukiwaniu AP pracującego na identycznym kanale
    network stumber
  • REKLAMA
  • #5 3691312
    NOOKIA
    Poziom 28  
    kanał mam 1 a konkurencja 13

anteny nie zamokły wieć nie czepiać sie sprzętu na ap wosi 8 osób (aż) :)

tak więc sprzęt jest ok karty klijenckie też są ok bo zakładam takie w mojej miejscowości i tam śmigają aż miło
    AP taki sam jak wszędzie a tylko w tej jednej wiosce problem

Dodano po 3 [minuty]:

witold23 napisał:
    Witam

Podobny temat, podany jest ja sposób na strojenie i ewentualne szukanie zakłóceń

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic708025-0.html

Kliknij przycisk <Pomógł> jeśli ktoś pomógł Ci w rozwiązaniu problemu.

nie wiem co ten teamt ma wspólnego ze mną :(

ja mam widoczność mam małą odległość sprzęt jest ok więc o co ci chodziło?
  • #6 3691402
    mapek_sz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Na początek to jednak włącz filtracje po macach. Dobrze by było też jakieś szyfrowanie. Jesli łapiesz sygnał na 16 km na antenie wewnętrznej to bardzo dziwne. Według mnie stoi gdzieś blisko jakiś ripiter.
    Dla pewności jesli ma linuxa to podglądnij co sie dzieje w sieci. Tcpdumpem, etheralen, poskanuje nmapem. Jesli nie masz linuxa to znajdz w sieci jakiś dobry snifer pod winde. Zakładam że network stumbler nic konkretnego nie pokazuje.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3691933
    NOOKIA
    Poziom 28  
    mapek_sz network stumbler nic ciekawego nie pokazuje ale jak we wtorek odbiore auto to pojade i dam zrzuty z laptopa :)

co do ripitera to nigdzie nic nie widzialem a przecież nadajniki widać

filtracja po macach oczywiście włączona
  • #8 3691936
    gothye
    Poziom 33  
    moze którys z klientów (wirus,snifer,DoS) generuje bardzo duzy ruch i AP wysiada przy tym ,
  • REKLAMA
  • #9 3692134
    mapek_sz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    właśnie dla tego poradziłem posłuchac co sie w sieci dzieje. Wirusy/robale/p2p mogą powodować podobne objawy. Natomiast na powno nie powinny zmniejszać poziomu sygnału nadawanego przez AP. Dobrym wyznacznikiem jest czas odpowiedzi na pinga, jesli jest długi powyżej 1000 to możemy przypuszczać że AP jest mocno obciążony pakietowo .
    pozdrawiam
  • #10 3692159
    gothye
    Poziom 33  
    ja sprawdzałem "namacalnie" w sieci przez pingi do AP nawet duzymi pakietami ,siła sygnału nawet sie niezmianiała ale powodowało to zawieszenie AP

moze złączka przy AP jest wadliwie zalozona :?:
    lub AP posiada wadę produkcyjną
  • #11 3692364
    NOOKIA
    Poziom 28  
    ap nie wysiada pipngi są krótkie nie wiem co wy sie tak do sprzętu przyczepiliście kabel ok ap ok antena ok
  • #12 3692504
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Dodam ze napewno nie jest to taka odleglosc do konkurencji jak podales, sam laptopik musialby miec nieslabszy dopalacz :0, a stumbler ci wszystkiego nie wykryje, moze calkiem co innego jest w eterze a nie widzisz tego, zastosuj kismet.
  • #13 3692511
    witold23
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam

Aby zdiagnozować twój problem trzeba wiedzieć o danym przypadku wiele informcji,

mapek_sz napisał
    Cytat:

Dla pewności jesli ma linuxa to podglądnij co sie dzieje w sieci. Tcpdumpem, etheralen, poskanuje nmapem. Jesli nie masz linuxa to znajdz w sieci jakiś dobry snifer pod winde. Zakładam że network stumbler nic konkretnego nie pokazuje.

Link podany poprzednim poście odnosił się, do sprawdzenia czy w eterze nie ma innego sygnału zakłócającego to podstawa do dalszej dyskusji

Pozdrawiam

Kliknij przycisk <Pomógł> jeśli ktoś pomógł Ci w rozwiązaniu problemu.
  • #14 3697485
    marian1977
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Mowisz, ze jestesmy uparci, bo powiesz ze antena jest ok i kabelek jest ok, sprawdziles to ? Dales inna antene? Dales inny kabelek ? My Ci chcemy pomoc i nie wymyslalmy sobie tego tylko dzielimy sie swoim doswiadczeniem (chyba tego oczekujesz). Ja bym tu stawial (skoro juz wszystko fizycznie sprawdziles) na przeciazenie sprzetu. Proponuje na poczatku przywrocic ap do ustawien fabrycznych i skonfigurowac od poczatku. Moze masz klientow, ktorzy przesylaja miedzy soba pliki ? Pisales, ze pingi sa ok, moze cos wiecej na ten temat, bo pingi ok to takie stwierdzenie wzgledne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy pogorszenia jakości połączenia radiowego na krótkim odcinku 100 m, gdzie wcześniej łącze działało stabilnie. Użytkownik zauważył spadek prędkości z 11 Mb/s do 1 Mb/s oraz zrywanie połączenia, mimo że konkurencja nadaje na innym kanale (kanał 13, podczas gdy on używa kanału 1). Sprzęt, anteny i kable zostały sprawdzone i uznane za sprawne, a liczba klientów na punkcie dostępowym (AP) jest niewielka (8 osób). Sygnał konkurencji jest odbierany na antenie wewnętrznej z odległości około 16 km, co budzi podejrzenia o możliwe zakłócenia lub obecność repeatera. Proponowano użycie narzędzi do analizy sieci bezprzewodowej, takich jak Network Stumbler, Kismet, tcpdump, EtherApe, nmap, w celu wykrycia zakłóceń, nieautoryzowanych klientów lub nadmiernego ruchu generowanego przez zainfekowane urządzenia (wirusy, DoS, p2p). Zalecano również włączenie filtracji po adresach MAC i szyfrowania. Podejrzewano przeciążenie AP lub wadę sprzętową, jednak testy pingów wykazały krótkie czasy odpowiedzi i stabilny poziom sygnału. Sugerowano przywrócenie ustawień fabrycznych AP i ponowną konfigurację. Wskazano, że Network Stumbler może nie wykryć wszystkich zakłóceń, dlatego warto użyć bardziej zaawansowanych narzędzi. Podsumowując, problem może wynikać z zakłóceń radiowych, przeciążenia sieci lub obecności nieautoryzowanych klientów, a do diagnozy potrzebne są szczegółowe pomiary i analiza ruchu sieciowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA