logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp 63DS-15S CA 100 - TV nie startuje, dioda miga, brak impulsów 100Hz

praktyk 19 Mar 2007 00:04 1257 4
REKLAMA
  • #1 3693840
    praktyk
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Na początek trochę historii:
    W telewizorze tym uszkodzony był tranzystor Q605 w korekcji geometri obrazu,klient tak to oglądał kilka miesięcy i w koncu zdecydował się na naprawę.
    Wymienilem w/w tranzystor na miejscu u klienta,w trybie serwisowym poprawiłem delikatnie geometrię i wszystko było OK do momentu dopóki klient nie przestawił telewizorz ze stołu na regał-telewizor już więcej nie wystartował.
    Mam go na warsztacie z następującymi objawami:
    1/ Po włączeniu zapala się i gaśnie zielona dioda kilkanaście razy i przechodzi w ST-BY.
    2/ Zgodnie ze świeceniem zielonej diody przetwornica podaje i wyłącza napięcia po stronie wtórnej.
    3/ Wartość tych napięć to 145V,12V,8V i +/- 17V.
    4/ Jeśli trzymam naciśnięty przycisk P+ na telewizorze to napięcie te nie zanikają.
    5/ Na wyjściu modułu 100Hz brak impulsów-oscyloskop nie pokazuje nic nawet w momencie startu.
    6/ Na kondensatorze C604 /wymieniony/ jest +0,2V.
    7/ Impulsy wychodzą od procesora do transoptora IC1008 i wracają od IC1009.
    8/ Jest transmisja na szynie I2C do pamięci X24625 /w tym egzemplażu jest jedna pamięć/.
    9/ Brak transmisji I2C pomiędzy procesorem a modułem 100Hz.
    Sprawdzam tranzystory i diody na płycie i nic złego nie mogę znależć-ręce już opadaja.
    Wymieniłem pamięć na inną zaprogramowaną,ale różnica tylko taka,że zielona dioda wolniej miga.
    Proszę kolegów którzy mają większe doświadczenie z naprawą tego modelu o podpowiedż jak sie do niego dobrać-nie zaglądałem jeszcze do modułu 100Hz i nie mam takiego na podstawienie.
  • REKLAMA
  • #2 3693973
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam .

Sprawdź dokładnie przerwy i zimne luty .
  • REKLAMA
  • #3 3696798
    praktyk
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Ja z tym Sharpem mocuję sie już od tygodnia i zimnych lutow nie znalazłem.
    Myślę też,ze gdyby coś nie łączyło to przy wyginaniu płyty telewizor powinien czasami się załączyć a tu nic.
    Może ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
    Intereseju mnie też dlaczego przetwornica się załącza i wyłącza jeśli po wtórnej nic ją nie przeciąża?
  • REKLAMA
  • #4 3697623
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Może warto sie jednak skupić na napięciu na C604. Skoro po starcie masz -17V to i tam powinno być. Może jednak jakaś przerwa /pęknięta ścieżka/, przypadkowe zwarcie.

Przetwornica taktuje bo procesor jej tak każe - transoptory>st6210>Q702.
    Nie startuje poziom, pion - procek widzi awarię.
  • #5 3697650
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    podstaw pamec.problem wylut ale.
    transmisje i2c czym pomiar. zakladam ze oscyloskopem.
    masz monitor magistrali.
REKLAMA