logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RivaTune opcja"Hardware monitoring"pokazuje wciąż

Ktyś 19 Mar 2007 19:47 1364 6
REKLAMA
  • #1 3696314
    Ktyś
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam.
    Chyba mam problem z RivaTune :).
    Chcę podkręcić swojego MSI7600gs(chłodzenie pasywne), zainstalowałem Rive i jak pomyślałem tak zrobiłem, niestety nie wiem czy to coś daje, ponieważ w opcji "Hardware monitoring" pokazuje wciąż stare ustawienia.
    Na początku sprawdzałem co 10 MHz rdzeń w pewnej gierce doszedłem do 560 (428 podstawowe) i wszystko było ok, ale właśnie nie
    zauważyłem dużego skoku wydajności.
    Natomiast gdy podkręcałem od razu do 560, musiałem trochę poczekać z włączeniem gry inaczej komp się wieszał.

Potem postanowiłem jednak sprawdzić w 3dMark2003 i po podkręceniu do 500 pod koniec pojawiły sie jakieś błędy i dostałem o 2000ptk mniej (było wręcz mniej fps):|.

Teraz mam drugi problem, ponieważ chciałem schłodzić kartę zainstalowałem dwa wiatraczki mały na górze i duży na dole, podłączyłem je do płyty, wszystko cacy karta nie przekraczało 42 stopni( zawsze nawet przy ustawieniach 560).
    Niestety dziś komp nie chciał współpracować, pokazało się logo MSI i dalej nie ruszył.
    Dopiero po odcięciu wiatraczków i CD-romów(choć potem z wszytkim raz sie uruchomiła)włączył się.I nie wiem dlaczego karta ma teraz ustawienia 400/800(nacisnąłem reset biosu płyty, ale to chyba nie powinno tego spowodować).
    Dlatego mam do Was dwa pytania co może byc na rzeczy z tym podkręcaniem, no a w drugiej sprawie to co i mogło siąść bo przypuszczam że zasilacz ;].
    Aha mam win xp x64 może to też z tego powodu.
    Byłbym wdzięczny za pomoc.:)
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

RAPORT
  • REKLAMA
  • #2 3696441
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    poda cały konfig razem z zasilaczem. Poza tym karty z pasywem często kręcą się gorze nawet po zmianie chłodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 3699954
    Ktyś
    Poziom 10  
    Ale w takim razie karta jest podkręcona ??Mimo, że w Hardware Monitoring jest 400/400, no i ten zasilacz mnie dziwi, jest dosyć mocny, a nie dawał by rady z poprzednimi ustawieniami(bez wiatraczków).
    W takim razie co mogło się w nim hmm zepsuć.

Dodano po 32 [minuty]:

Hyh dobra poszperałem trochę i przeczytałem że ustawienia włączają się dopiero po uruchomieniu jakiejś aplikacji 3D ale wciąż mnie zastanawia sprawa zasilacza. :)
  • REKLAMA
  • #4 3709663
    Ktyś
    Poziom 10  
    Hmm widzę, że nikt nie zamierza mi tu pomóc ;]. Ale wciąż na was liczę :P.

Po tych wszystkich rozczarowaniach po podkręceniu mojej karty zostawiłem to na jakiś czas, ale dziś tak z nudów postanowiłem trochę po testować.

Zauważyłem następujące rzeczy:
    -karta nie podkręca sie przy 3DMarku, oczywiście przy użyciu RivyTuner2.0
    -nie podkręca się bardziej niż 490Mhz rdzeń, czyli do ilu pozwala test, po wyłączeniu testu niby idzie dalej, ale tak naprawdę w "Hardware monitoring" nic się nie zmienia, a jak od razu się włączy grę to sie wiesza.

A w sprawie Zasilacza, to coś ostatnio powątpiewam w jego winę, myśle że to zbiegiem okoliczności poszły mi kontrolery CD, na szczęście gwarancja jest więc sie tym za bardzo nie przejmuję :).

Chciałbym zapytać czy ktoś miał już kiedyś taką sytuację z Rivą i czy wie jak ewentualnie temu zaradzić, a może użyć jakiegoś innego programu??
    Z góry dziękuje, za ewentualnie wskazówki :D.
  • #5 3737457
    Maryjuszeee
    Poziom 1  
    tam musisz cisnąć test a potem save bo ci nie zapisze, ja kręciłem Nvidie 2 mx400/400 i spaliłem heh
  • REKLAMA
  • #6 3737569
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    podaj dane odnosnie zasilacza - to wazne.

nie zastanawiales sie - dlaczego spalily ci sie CD? reszte kompa tez masz na gwarancji?
  • #7 3779562
    Ktyś
    Poziom 10  
    Heh tak tylko dopisze, że pojechałem do sklepu to sprawdzić i skurczybyk zaczął działać O_O, a tuz przed wyjazdem go sprawdzałem, czy działa i nic.
    Pieprzone komputery.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podkręcania karty graficznej MSI 7600 GS z chłodzeniem pasywnym przy użyciu programu RivaTuner 2.0. Użytkownik zauważa, że w opcji "Hardware monitoring" wyświetlane są stare wartości zegarów (400/400 MHz), mimo prób podkręcania do 560 MHz. Podkręcanie stopniowe w grach nie przynosi zauważalnego wzrostu wydajności, a szybkie ustawienie wysokiego taktowania powoduje zawieszanie się komputera. Testy w 3DMark2003 przy 500 MHz wykazały błędy i spadek punktów oraz FPS. Dodatkowo użytkownik zainstalował dwa wentylatory, co obniżyło temperaturę karty do 42°C, jednak komputer zaczął mieć problemy z uruchomieniem. Podejrzenia padały na zasilacz, który jest dość mocny, ale możliwe, że uległ uszkodzeniu, co mogło wpłynąć na stabilność systemu i uszkodzenie kontrolerów CD. RivaTuner wymaga uruchomienia aplikacji 3D, aby aktywować podkręcenie, a zmiany należy zapisać po teście. Po pewnym czasie karta zaczęła działać poprawnie, co sugeruje niestabilność sprzętową lub problemy z oprogramowaniem. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące podania pełnej konfiguracji sprzętowej i zasilacza oraz uwagi, że karty z chłodzeniem pasywnym często mają ograniczone możliwości podkręcania nawet po zmianie chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA