logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie elementy do zwrotnicy dla głośników GDWT 9/100FP, GDN 25/80/1, GDM 12/80?

RAFi X 22 Mar 2007 15:20 1923 7
REKLAMA
  • #1 3706881
    RAFi X
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Witam.
    Chciałbym zrobić kolumny, głośniki i pudła już mam, ale nie bardzo wiem z jakich elementów zrobić zwrotnicę do głośników: GDWT 9/100FP;GDN 25/80/1 i GDM 12/80..nie orginalny, bo firmy maxton:|.
    Do głośnika basowego zastosowałem cewkę 2,4mH. Lecz nie wiem, co zastosować w sekcji wyższej tonowo. Prosił bym o pomoc. Zwrotnice gotowe odpadają, ponieważ mam cięty na to fundusz :cry:.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3706951
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Aby wykonać najprostszy filtr dla zestawu trójdrożnego potrzeba jeszcze
    jednej cewki w sekcji średniotonowej, oraz dwóch kondensatorów.
    Ich wartości trzeba sobie obliczyć. Cewkę musisz nawinąć sam (z drutu nawojowego ok. 0,8 mm), kondensatory foliowe, lub MKP.
  • REKLAMA
  • #3 3707002
    RAFi X
    Poziom 29  
    Jeżeli chodzi o cewkę to mam ponoć do średniotonówki i ponoć 0,22mH. Kondensatory MKT też jakieś mam...pisze na jednym z nich MKT 4,7 M 250 i tak dwa razy. Nie znam się na tym zabardzo i szczerze niewiem jak to obliczyć.
    A czy wie ktoś jeszcze jaki kondensator dać, lub jak go/je zastosować przed GDWT...byłbym bardzo wdzięczny.
  • #4 3707274
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6167
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio
  • REKLAMA
  • #5 3707577
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Kolego "RAFi X"- żądasz przepisania książki. To jest temat-rzeka.
    Poczytaj na temat rodzaju obudów, typów głośników, projektowania
    zwrotnic itd. Robisz konstrukcję budżetową, więc nie ma co liczyć na
    olśniewające efekty. Skopiuj zwrotnicę z "Tonsila" i już. Kondensator 2,2 µF.
  • #6 3721171
    wilkus83
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    w niektorych tanszych kolumnach znanej cenionej firmy Jamo zamiast zwrotnicy sa zastosowane dwa kondensatory:) jak masz (po zastosowaniu twojej cewki) odciete wyzsze czestotliwosci w przypadku glosnika basowego GDN to mozesz sprobowac podlaczyc jeszcze dwa kondensatory:
    szeregowo do GDMa: 1uF
    i do glosnika GDWK: 2,2uF plus rezystor np 8ohm duzej mocy np 5W zeby nieco zwiekszyc impedancję kolumny. wszystkie glosniki polacz rownolegle ze soba
    Rozwiazanie to jest bardzo amatorskie i najprawdopodobniej nie bedzie z tego zachwycajacego dzwieku ale przynajmniej glosnikow nie spalisz:)
  • REKLAMA
  • #7 3723421
    patrykdud
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Tak tak, a świstak zawija je w te sreberka....

Zwrotnica 3d to nie takie hop-siup.

Po pierwsze jaką skuteczność (Spl) ma ten maxton? Bo może się okazać że zostanie zabity dźwiękiem Tonsili.

Jakie są impedancje głośników?

Po drugie - na samych kondach dobranych "bo mam w szufladzie" dźwięku z tego będzie dużo ale jakość...

A skoro kolega nie ma bladego pojęcia o zwrotnicach to nawijanie cewki jest rosyjską ruletką...

Najprostrzym rozwiązaniem jest zakupienie w firmie np Janbo zwrotnicy do Altusów - będzie pasować na 90% (nie wiem jak z tym Maxtonem) a zagra o niebo lepiej niż takie badziewiaste dobieranie na pałę.

Możesz ewentualnie zaprojektować sobie zwrotnicę lub poszukać na elce czyjąś gotową do tych głóśników ( szukaj przez głośniki tonsila bo do Maxtoma na 99% nikt nie projektował).
  • #8 3724937
    RAFi X
    Poziom 29  
    Maxton ma ponoć 94dB
    prznosi od 1000Hz - 9000Hz
    80W, tylko nie wiem czy to RMS, czy moc max :/
    Wszystkie głośniki mają 8 ohm.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy zwrotnicy do zestawu głośników trójdrożnych: GDWT 9/100FP, GDN 25/80/1 oraz GDM 12/80, pochodzących z firmy Maxton. Użytkownik zastosował już cewkę 2,4 mH dla głośnika basowego, ale poszukuje wskazówek dotyczących elementów dla sekcji średniotonowej i wysokotonowej. Zalecane jest wykonanie prostego filtra z dodatkową cewką dla średniotonówki oraz dwoma kondensatorami foliowymi (np. MKP lub MKT), których wartości należy obliczyć na podstawie parametrów głośników. Wskazano, że kondensatory 4,7 µF MKT mogą być użyte, ale brak jest dokładnych wyliczeń. Proponowano także rozwiązania amatorskie, takie jak podłączenie kondensatorów 1 µF i 2,2 µF szeregowo z głośnikami wysokotonowymi, z rezystorem 8 Ω/5 W dla podniesienia impedancji. Podkreślono, że zwrotnica trójdrożna wymaga precyzyjnego doboru elementów, a nawijanie cewek bez doświadczenia jest ryzykowne. Sugerowano skorzystanie z gotowych zwrotnic do podobnych modeli Tonsil lub zakup zwrotnicy do Altusów z firmy Janbo, które mogą lepiej współgrać z głośnikami Maxton o impedancji 8 Ω i skuteczności około 94 dB. Zwrotnice gotowe są odrzucone ze względu na ograniczony budżet. Wskazano również, że moc głośników wynosi około 80 W, jednak nie jest jasne, czy jest to moc RMS czy maksymalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA