logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-P6500 - komunikat wymień bęben mimo nowego bębna

uaz 30 Wrz 2003 22:01 2892 10
REKLAMA
  • #1 344501
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    Jak w temacie - dostałem taką drukarkę - ponoć z nowym bębnem. Po podłączeniu i wgraniu sterowników panel kontrolny pokazuje na zmianę - "wymień bęben" albo "sprawdź połączenie" - czasem coś wydrukuje - wydruk jest OK. Ledy na drukarce pokazują konieczność wymiany bębnu/tonera. Toner jest zasypany nowy.

Czy ktoś zetknoł się z podobnym przypadkiem ??
  • REKLAMA
  • #2 344656
    Ski Man
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Ten błąd powinno sie kasować z poziomu sterownika.
    Jakieś trzy lata temu to robiłem, ale nawet nie mam już tych
    sterowników i nie mam jak sprwadzić.

PS Trzeba było nacisnąć jakieś dwa klawisze - choć pamiętam, że
    trzeba to było robić kilka razy, bo nie chciało się skasować.
  • REKLAMA
  • #3 344703
    szczoten
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    zresetuj bęben "Shift+Ctrl+F1" :D
  • #4 344775
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    dzięki za podpowiedź - ale obawiam się że jest coś tutaj jednak sprzętowo uszkodzone - drukarka prawie cały czas wyświetla komunikaty o braku połączenia z PC, ale kiedy ją otworzę czy zablokuję jakiś czujnik - jest OK - wyświetla właściwy komunikat. Ponadto rytmicznie migający led w trakcie wyświetlania komunikatu o braku połączenia "zatrzymuje się na chwilę"....
  • #5 349776
    szczoten
    Poziom 17  
    wyciągnij płytę i obejrzyj ją może to jakaś popierdułka
  • REKLAMA
  • #6 497831
    tomekvfr
    Poziom 12  
    Mam pytanie, odnośnie drukarki Panasonic KX-P6300. Od wczoraj brudzi mi kartki plamami o dlugości centymetra i szerokości 3mm. Zabrudzenie jest regularne co ok 10cm. Otworzyłem drukarke i widze że na tym zielonym wałku (nie wiem czy to jest bęben czy wałek) w miejscu gdzie są ślady na kartce jest taka sama jasno zielona plama. Kolor jasniejszy od pozostałej części zielonego wałka. Co to za cholerstwo? Czy ten wałek nadaje sie już do wyrzucenia? Ile takie coś kosztuje? Ja pierdykam, zawsze były problemy z tą wredną drukarką ale teraz przeszła samą siebie:((.
  • REKLAMA
  • #7 497892
    themark
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    WITAM !!
    Do kolegi "tomekvfr" daj sobie spokój z tą drukarką, ja mam taką samą tyle że 6500 ale różnice prawie żadne i także mam uszkodzony bęben na środku kartki po długości robi mi 3 czarne kropki wielkości połowy gumki na ołówku. Cena samego bębna do tego Panasonica to 550-600 zł zależnie od firmy sprzedającej, więc... za 770 można kupić już jakiegoś laserowego HP i to nowy.
    Ja tą swoją chcę sprzedać, elektronika sprawna wszystko OK oprócz tego bębna. Chce ktoś - proszę na ten Mail "themark@o2.pl"
  • #8 499291
    tomekvfr
    Poziom 12  
    O w morde!!, themark toś mnie nie pocieszył. Cholerny panasonic, 3 lata ma , wydrukowała może 2,500 stron i poszło sie pieprzyć 1300zł:( . Powiedz mi jaka to drukarka HP laserowa za 770zł? Musze coś kupić i to szybko, (wydruki księgowe, praca magisterska) jest troche drukowania.
  • #9 499583
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    potrzebowalbym procesora z "engine board" tej drukarki
    jesli ktos chcialby sie go pozbyc...
    jasna plama na bebnie kwalifikuje go do wyrzucenia - torche dziwne jest to ze wystapila po 2500 stron - beben ma zywotnosc 15000 stron...
    uaz: sproboj zczyscic mu zawartosc ic404 - to jest 93c46 bez wzgledu co na nim pisze - wgraj mu FF'y
    acha.. wyczysc wszystkie styki..
    sprawdz tez sama podstawke procesora - u mnie byla zaciapana kalafonia i procesor nie kontaktowal
    (caly czas mowie o engine board)
  • #11 558642
    szczoten
    Poziom 17  
    bębenki do 6500 można kupić na agawie za jakieś 150 zł z tego co pamiętam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada drukarkę Panasonic KX-P6500 z nowym bębnem, jednak panel kontrolny na zmianę wyświetla komunikaty "wymień bęben" lub "sprawdź połączenie", a diody sygnalizują konieczność wymiany bębna lub tonera mimo nowego zasypanego tonera. Próby resetowania błędu z poziomu sterownika (np. kombinacja klawiszy Shift+Ctrl+F1) nie przynoszą trwałego efektu. Objawy wskazują na możliwe uszkodzenie sprzętowe, m.in. problemy z czujnikami i niestabilne połączenie z komputerem. W dyskusji pojawiły się także informacje o problemach z bębnem w modelach Panasonic KX-P6300 i KX-P6500, gdzie uszkodzenia bębna objawiają się plamami lub czarnymi kropkami na wydrukach. Koszt wymiany bębna jest wysoki (około 550-600 zł), co skłania do rozważenia zakupu nowej drukarki laserowej, np. HP LaserJet 1010. Wskazano również na możliwość czyszczenia i resetowania pamięci IC404 (typ 93c46) na płycie silnika (engine board) oraz sprawdzenie styków procesora, co może pomóc w rozwiązaniu problemów z bębnem i komunikatami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA