logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwrotnice do kolumn z przetwornikami Tesla ARN 150-03/4 i ARV 104-03(01)

_sokol 30 Wrz 2003 23:15 4081 32
REKLAMA
  • #1 344620
    _sokol
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Niebawem bede skladal sobie kolumny oparte na przetwornikach tesli ARN 150-03/4 15cm/4Ohm x2 na jedna kolumne , i wysokotonowcach ARV 104-03(01)/8 10,4cm/8Ohm.
    1 pytanie: Czy warto w taka konstrukcje pakowac sredniotonowke (jesli tak to jaka mozecie polecic??)
    2.pytanie: W zwiazku z nowa specyfikacja tych arnow ,jaka polecacie czestotliwosc Bass Refleksu czy na 46,7 hz bedzie ok??
    3.pytanie(najwazniejsze): Czy mozecie mi podrzucic jakis sprawdzony schemat zwrotnicy do tej konstrukcji ,zgory dziekuje . I na koniec ,czy arn-y podpiac rownolegle czy szeregowo??

Przeniesiony z "Audio" (za) Regulamin!!!
  • REKLAMA
  • #2 344907
    gumon
    Poziom 12  
    rownolegle to bedziesz mial kolumne o impedancji 2 Ohm, watpliwe zeby dal rade twoj wzmacniacz wiec zostaje szereg i kolumna 8 Ohm.
    Zwrotnica to indywidualna sprawa moze ktos cos takiego robil i mierzyl to ci cos powie
    Strojenie zalezy tez od wielkosci obudowy pobaw sie np Winisd
    Zdaje sie ze Yoshi cos takiego zrobil ale z kopulka Tonsila GDWK 11/100 i ma do tego zwrotnice
  • #3 345086
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Arn'y łącz szeregowo.

Stosowanie średniotonowego nie jest konieczne ,choć przyznam ,że z dobrą zwrotnicą i średniotonowcem mogłoby to zagrać zdecydowanie lepiej niż w konfiguracji 2 drożnej. Wszystko zależało by również od jakości średniotonowce.

Nowe parametry arn'ów są ok i można wg. nich projektować. Twoje strojenie jest ok , można dać niższe lub wyższe , w zależności od upodobań brzeminiowych lub pozostawić takie ,będziesz miał kompromis ;) .

Dobra a teraz kolka rad co do zwrotnicy :) :
    Możliwie niski podział ,arn 150 nie jest przyjaznym głośnikiem w projektowaniu zwrotnicy. Trzeba mu stosować bardzo niski podział lub filtr o dużej stromości np. 3 rzędu.
    Zapewne widziałeś ch-kę tego głosnika na stronie tesli , ma on przy ok 6 kHz bardzo duży wzrost efektywności . Wrost ten robi potworną zadymę w całej ch-ce zestawu.
    U mnie arn'y są fltrowane 2 rzędem na 2.6 kHz. Przy 6 kHz i i tak dało się odczuć dży wpływ arn'ów , prawie 1 dB :!: na ch-ke zestawu.

Czyli po pierwsze podział nie wyższy niż 3 kHz. Ten arv to spokojnie wytrzyma.

Po drugie jako nominalną efektywność arn'ów przymij 85-85.5 dB (tak dwóch na raz) a nie 87 dB. U mnie tak wyszlo z pomiarów ,że kopułka o nominalnej 89 dB musiała być stłumiana ponad 3 dB. I tak wydaje mi się ,że nieco ona góruje nad arn'ami. Z pomiaru wynika ,że powinno być w miarę na jednym poziome.

Po trzecie licząć teoretycznie zwrotnicę uzyskasz raczej kiepskie rezultaty. Największym problemem jest zgranie fazowe głośników w miejscu podziału.
    Jeżeli głośniki są niezgrane to ch-ka wygląda jak sinusoida w okolicach podziału częstotliwości.

Jak chcesz to tu mozesz zobarczyć co ja wykombinowałem :) : http://pu_yoshi.webpark.pl/kolumny.htm .
  • REKLAMA
  • #4 345228
    _sokol
    Poziom 11  
    Dzieki yoshi ,teraz mam mniejszy metlik w glowie i napewno cosik ,wykombinuje dzis biore sie za obliczenia ,to bedzie ciezki wieczor :) Pozdrawiam. P.s -ladnie ci te kolumienki wyszly, podobaja mi sie te frezy ciekawe ile za to dales?? :]
  • #5 345239
    _sokol
    Poziom 11  
    Mam pytanie do yoshiego odnosnie zwrotnicy. Jest ono nastepujace (1 raz projektuje zwrotnice): co to sa te Rp1 i Rp2?? 1 raz sie spotykam sadze ze to te rezystorki ,ale dlaczego maja inna wartosc?? I czym puszczasz sciezki na ukladzie ?? (obwod na plytce , bo istote wytrawiania jusz pojalem) i mam maly zamet dlaczego np. do basu idzie minus?? Bym byl bardzo wdzieczny jesli bys mugl mi odpowiedziec na moje pytania i opisac schemat (musze wkoncu to zrozumiec bo nie kce kupowac chlanu zw. zwrotnica universalna).
  • #6 345288
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Kolumjna wykonana jest w 100% własnoręcznie (poza głośnikami i cewkami itd ale to oczywiste). Frezy robione frezarką do drewna.

Jak bedziesz liczyl zwrotnice to się przypadkiem nie zdziw ,ze za chińskiego boga nie obliczysz takich wartości jak ja mam. To jest zwrotnica robiona na podstawie pomiarów i nie ma nic wspólnego z obliczeniami.

Rezystory Rp1 i Rp2 tworzą dzielnik napięciowy , który jest tłumikiem zmniejszajacym efektywność kopułki o nieco ponad 3 dB.
    Zwrotnicy nie montuje się na płytce laminatowej. Lepiej jest zmontować wszystko "na pająka" .

Schemat jest z preogramu Speaker Workshop. Ten minus przy głośniku oznacza ,ze kopułka jest w odwrotnej polaryzacji.

Skoro jesteś początkujacy to moze wstrzymaj się nieco z tymi obliczeniami. Narobisz się a niewiele z tego wyjdzie ;) bo niestety bez pomiarów niewiele można zrobić.
    Spróbuję coś sensownego wymyślić. Przydałby mi sie pomiar arv a mam tylko jego moduł impednacji ,a to za mało.

Acha , wysłałem zapytanie do znajomego o pomiary tego arv , moze bedzie miał to coś sie wykombinuje.
  • #7 345293
    _sokol
    Poziom 11  
    co to znaczy na pjaka ?? mozesz jasniej mi to powiedziec ( mam polaczyc to zwyklymi kablami czy jak??)
  • #8 345630
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Na pająka to znaczy ,że łaczysz elemnety wprost ze sobą np. kondensator bezpośrednio do cewki itd. Unikasz w ten sposób sztywnego połączenia jekim jest przylutowanie do laminatowej płytki. Elementy zwrotnicy można zmontować na np. kawałku sklejki.
    No i oszczędzasz sporo roboty :)
  • #9 345631
    _sokol
    Poziom 11  
    Przeczytalem wlasnie artykul o zwrotnicach z elektrody, i teraz wiem co i jak :] ,i wiem ze nie mam jak zrobic pomairow dlatego jestem zdany na ciebie yoshi :) wykombinuj cos ciekawego bo trza ruszyc do roboty pelna para a o tym arv 104 to tu jest specyfikacja wykresik itp. : http://www.tvm-valmez.cz/kat00_e.ASP?typ=ARV-104-03/8&mp1=1
  • REKLAMA
  • #10 345638
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Wysłałem zapytanie do znajomego czy nie ma pomiarów tego arv . Jutro może dostanę odpowiedź.
    Pomiary arnów będzie można wykorzystać moje.
    Wtedy spróbuję w SW pokombinować z jakąś zwrotnicą. Zawsze taka w sumie teoretyczna symulacja będzie dużo bliższa prawdy niż wszystkie te wzory. SW w bardzo dobrze symuluje działanie zwrotnicy ,często pokrywa się to z pomiarem rzeczywistego układu. Często jednak jest problem tego typu ,że SW podaje np. polaryzację zgodną dla kopułki a z pomiaru wychodzi ,że trzeba dać przeciwną. To akurat mozna już wyłapać na słuch choć nie jest to łatwe.
  • #11 345674
    _sokol
    Poziom 11  
    Okej dzieki za pomoc mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie :) i bedzie chodzic. :) hehe.
  • #12 346287
    _sokol
    Poziom 11  
    Joshi i jak tam z tym schematem ??? ruszylo cos??
  • #13 346478
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Nic czekamy. Znajomy powiedział ,że niebawem pojawią się pomiary. Kiedy to będzie to nie wiem.
    Zwrotnica jest ostatnią rzeczą jaką będziesz potrzebował w kolumnie. Możesz spokojnie składać skrzynki.
  • #14 346607
    _sokol
    Poziom 11  
    Dobra , zabieram sie niebawem do tych skrzynek i z niecierpliwoscia czekam na te zwrotniczki :] Pozdrawiam.
  • #15 346640
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    co do zwrotnicy to możesz się zastanowić... 1-ego rzędu (proste aczkolwiek najmniejsza welkość zbocza)

najpopularniejszymi ze zwrotnic 2-ego rzędu są zwrotnice czebyszewa butterforda bessela i linkwitz rilleya, mają taką samą właściwie konstrukcje rożnią sie innymi wielkościami uzytych elementów w celu filtracji (cewki i kondensatory)

co do zwrotnic trzeciego rzędu to znam tylko zwrotnice typu butterfortha. Co do zwrotnic czwartego rzędu jest ich naprawde masa... ale wracając do rzeczy najwazniejszym dla Ciebie teraz, gdy skończysz budowe kolumny będą wzory na indukcyjnośc cewek pozwalajace Ci na budowe jakich tylko sobie nie zapragniesz zwrotnic

https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=2291 - tu masz link do programu który liczy cewki
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #16 346677
    _sokol
    Poziom 11  
    Yoshi mugl bys mi podeslac projekt swojej obudowy do tych kolumn na arn`ach?? (rozmiary i gdzie walnales przedzial) na board albo na meila: rsokol(_at_)poczta.onet.pl
  • #17 346992
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    W pierwszym poście w tym topicu dałem linka do opisu. Myślę ,że znajdują sie tam wszystkie istotne informacje. Jakby cię coś konkretnie interesowało to daj znać.
  • #18 347121
    _sokol
    Poziom 11  
    Tak ale nie zamiesciles tam dokladnego opisu pudla ,interesuje mnie to jak ono wyglada od wewnatrz ,na jakiej wysokosci umiesciles przegrode pomiedzy arn`ami a kopulkami ,taki schemacik P.s A czy dostrojenie na 45hz to nie zanisko jak na nowe pommiary ,zakladajac ze teraz fs wynosi 50,5 wlasnie na taka czestotliwosc bym dostrojil, w winlsd pokazuje mi ze na 2 Arn wychodzi 11,7l przy 56,7 hz (czy to nie przymalo) impuls wynosi ok 9-11 ms , jak sadzisz . Pozdrawiam!!
  • #19 347231
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Pudło to pudło ! Nic ciekawego wewnątrz nie ma. Żadnych wzmocnień ani przegród.
    Strojenie jest średnie bo są konstrukcje na tych głośnikach z niższym strojeniem i też jest dobrze. Jak chcesz zrobić wyżej to nie ma sprawy :) . Zwykle stosowane są strojenia 42-50 Hz.
    Sory nie moge więcej napsiać bo lece na autobus.
  • #20 348199
    _sokol
    Poziom 11  
    yoshi jak beda te zwrotnice to daj znac ,bo jusz doczekac sie nie moge hehe. :)
  • #21 348200
    markuz20
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Yoshi a ile wynosi moduł impedancji tego ARV-104-03/8 przy częstotliwości 3200 Hz albo jeżeli możesz to zrzuć całą charakterystykę bo ja przy projektowaniu zwrotnicy podałem 8 Ohm ale to chyba nie ta wartość
  • #22 348556
    _sokol
    Poziom 11  
    Mam pytanie. Czy jak projektuje zwrotnice np. Linkwitz -Rileya (ktora polecacie?? najbardziej?? ) 2- drozna 12db\okt. to przy tych arn (polaczonych szeregowo) dac 8 ohm ?? i jeszcze jedno jaka czestotliwosc podzialu proponujecie do tego Arv i Arnow?? Narazie tylko naukowo przyswajam wiedze, tak to czekam na propozycje Yoshiego( mam nadzieje ze pamietasz) , prosze o odp.
  • #23 348639
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    chciałbym prosic o pomoc w obliczeniu wartosci czesci do schematu zwrotnicy typu t (18 db/okt) lub proszę o podanie wzorów na obliczenie. sa jakies programy do obliczania takich zwrotnic?
    Załączniki:
    • Zwrotnice do kolumn z przetwornikami Tesla ARN 150-03/4 i ARV 104-03(01) shemat1.gif (8.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 348730
    _sokol
    Poziom 11  
    Sa takie programiki ,sam posiadam takowy ,podaj meila to ci podesle :) 512kb.
  • #25 348783
    włuczykij
    Poziom 27  
    golebie(_at_)trz.pl
  • #26 348877
    włuczykij
    Poziom 27  
    dobry, ale niema mozliwosci wyliczania 18-sto db zwrotnic trojdroznych. ma ktos programik, który takie cos wyliczy??
  • #27 349451
    _sokol
    Poziom 11  
    Yoshi no i co tam w sprawie tej zwrotnicy ruszylo sie cos?? ja mam pewny wykres arv moze on pomoze :). P.s jak wyliczyc rezystory zeby stumily efektywnosc kopulki (przyjmujac ze arn polaczone szeregowo beda mialy 85,5 )??
    Załączniki:
    • Zwrotnice do kolumn z przetwornikami Tesla ARN 150-03/4 i ARV 104-03(01) arv-104-04-8_sym_zwr_duzy.gif (31.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 349601
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Jak bede miał plik z pomiarami to coś ruszy. Na razie go nie mam i nie wiem kiedy będe miał.
    Reztystory można obliczyć w jakimś programie do projektowania kolumn/zwrotnic np. LSP cad. Ja u siebie dobierałem na podstawie pomiaru.

:arrow: markuz20 w załaczniku jest wykres modułu impedancji tego arv
    Załączniki:
    • modul_arv.pdf (56.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 350588
    markuz20
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Dzięki Yoshi
    dużo się nie pomyliłem jak obliczyłem dla 8 Ohm
  • #30 357683
    _sokol
    Poziom 11  
    Objechalem dzis pol krakowa w poszukiwaniu plyty wiorowej surowej 18mm ,za cholere nic nie ma ,w poniedzialek wybieram sie do kielc ,wie ktos moze gdzie na bank beda do dociecia np. praktiker itp.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy kolumn głośnikowych z wykorzystaniem przetworników Tesla ARN 150-03/4 (15 cm, 4 Ohm) w konfiguracji dwóch na kolumnę oraz wysokotonowych ARV 104-03(01) (10,4 cm, 8 Ohm). Zaleca się łączenie ARN-ów szeregowo, co daje impedancję 8 Ohm, bardziej odpowiednią dla wzmacniacza niż połączenie równoległe (2 Ohm). Stosowanie średniotonowego nie jest konieczne, ale może poprawić brzmienie przy dobrej zwrotnicy i jakości przetwornika. Strojenie bass-refleksu w zakresie 42-50 Hz jest typowe, a proponowana częstotliwość 46,7 Hz jest akceptowalna, choć można ją dostosować według preferencji i parametrów głośników. Zwrotnica powinna mieć niski podział częstotliwości i wysoką stromość (np. filtr 3. rzędu), aby uniknąć problemów z charakterystyką ARN, która wykazuje wzrost efektywności przy około 6 kHz. Zalecane są zwrotnice 2. rzędu typu Linkwitz-Riley, Butterworth, Bessel lub Chebyshev, z częstotliwością podziału około 2,6 kHz. Elementy zwrotnicy najlepiej montować metodą "na pająka" (bez płytki drukowanej), łącząc elementy bezpośrednio przewodami. Rezystory Rp1 i Rp2 tworzą dzielnik napięciowy tłumiący kopułkę o około 3 dB. Do projektowania zwrotnic polecane są programy takie jak Speaker Workshop czy LSP Cad, które umożliwiają symulacje i dobór elementów na podstawie pomiarów. Pomiar charakterystyki impedancji i efektywności ARV 104-03(01) jest istotny do precyzyjnego zaprojektowania zwrotnicy, jednak brak jest pełnych danych pomiarowych, co utrudnia dokładne obliczenia. Obudowa kolumn jest prosta, bez wewnętrznych przegród czy wzmocnień, a jej objętość i strojenie można dostosować w programie WinISD. Dyskusja zawiera także porady dotyczące materiałów do budowy obudowy, np. płyty wiórowej 18 mm dostępnej w marketach budowlanych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA