logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirpool AWG334 800 sterownik CVA214 jakie elementy?

stachu_poznan 25 Mar 2007 12:33 2867 6
REKLAMA
  • #1 3717043
    stachu_poznan
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam

Posiadam pralkę Whirpool AWG 334 800 uszkodzeniu uległ sterownik CVA214 poprzez zwarcie na przewodzie grzałki do masy.

Sądzę że scalak jest dobry silnik przyspiesza i zwalnia i tak na okrogło.

Spaleniu uległy 3 rezystory oraz kondesator.
    Chciałem wymienić te rezystorki ale nie idzie z nich zczytać wartości.
    Na płytce oznaczone jako R12, R16, i R14.
    Proszę o pomoc jakie wartości one mają.
    Może ktoś posiada takowy sterownik.
    Takowe rezystory są na lini tachometru, dlatego też silnik zwalnia i przyspiesza.

Dziękuje i pozdrawiam.
    stachu_poznan
  • REKLAMA
  • #2 3776826
    att
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Niestety nie posiadam sprawnego sterownika, ale kilka lat temu miałem identyczne objawy.
    Sterownik ten to właśnie CVA214 (tak jest na obudowie) chociaż na płytce jest CVA208.

Z braku schematu, dobrałem te elementy metodą prób i błędów. Wlutowałem R12, R16 - 100 omów, a R14 też 100 omów to jest rezystor pomiędzy diodą D1 a rezystorem R3 (470 omów). Niestety opisy na płytce są kiepskie :)

Pralka działała przez kilka lat, aż do wczoraj. Gość wymienił w niej łożyska i przyniósł mi sterownik informując, że znów się tak zachowuje :(

Przykopcony był R3 i chyba dioda D1 coś nie bardzo była "zaporowa" :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3777097
    stachu_poznan
    Poziom 11  
    Jezak chodzi o rezystory R12, R16, i R14, podaj jakie mają wartości.

Chociaż att napisał włożyłem 100 omowe rezystory.

Chciałem to potwierdzić Jezak jakie ty masz na płytce te ryzystancję.

Dzięki za info Jezak sprawdzę to.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3782153
    att
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Ja już naprawiłem pralkę :)
    Tym razem okazało się, że oberwał się gwint mocujący magnes w tachoprądniczce. No i objawy były identyczne.

A i ja jestem ciekaw jakie były orginalnie te rezystory.
  • #6 3784757
    almas
    Poziom 12  
    Witam,
    tez mam problem s CVA214.Silnik nie ma dost. mocy do poruszania bebnem.Triak jest ok.No po odlonczeniu czujnika obrotow silnik zwieksza obroty i moc.W czym moze byc problem.Elementy sterownika wygladaja OK.
    Pzd
  • #7 3804513
    stachu_poznan
    Poziom 11  
    ALMOS przeczytaj wyżej wymień podane wyżej rezystory na wartości 100om
    Czyli R12, R16, i R14 i sprawdż powinno chadzać. Następnie sprawdż lub wymień tranzystor TR1, TR6 oraz C4 oraz diodę D1. Są to podstawowe elementy odpowiedzialne za odczyt tachometru. Sądzę że wina leży właśnie w tych elementach.

Dzięki ATT za pomoc, włożyłem tak jak pisałeś 100 omowe rezystory i sterownik działa jak nowy.

Mój temat uważam za zakończony ale poczekamy jeszcze na ALMOS-a i zamknę temat.

Pozdrawiam
    stachu_poznan

Moderowany przez skryn:

Na Pana almasa czekać nie będziemy, bo dopisał się do dyskusji, jako użytkownik nic nie wnoszący do tematu. Regulamin.
    Zamykam :D

Podsumowanie tematu

✨ W pralki Whirpool AWG 334 800 uszkodzeniu uległ sterownik CVA214 (na płytce oznaczony jako CVA208) wskutek zwarcia przewodu grzałki do masy. Uszkodzeniu uległy trzy rezystory R12, R16, R14 oraz kondensator, a scalak pozostał sprawny. Rezystory te znajdują się na linii tachometru i ich uszkodzenie powodowało nieregularne przyspieszanie i zwalnianie silnika. Brak schematu wymusił dobór rezystorów metodą prób i błędów – zastosowano rezystory o wartości 100 omów dla R12, R16 i R14. Po wymianie tych elementów pralka działała poprawnie przez kilka lat. Dodatkowo zalecane jest sprawdzenie lub wymiana tranzystorów TR1, TR6, kondensatora C4 oraz diody D1, które odpowiadają za odczyt sygnału z tachoprądnicy. W jednym przypadku problemem okazał się uszkodzony gwint mocujący magnes w tachoprądniczce, co dawało podobne objawy. W innym zgłoszeniu silnik nie miał mocy, a po odłączeniu czujnika obrotów zwiększał obroty, co sugeruje problem z odczytem tachometru lub elementami sterownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA