logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

thomson 28ws24e - cienkie paski RGB na ekranie - problem

mae_ 05 Paź 2007 19:27 1872 8
REKLAMA
  • #1 4351482
    mae_
    Poziom 10  
    Serdecznie witam,

niedawno oddałem telewizor thomson 28ws24e do naprawy, bo w ogóle się nie włączał. W serwisie naprawiono układ odchylania (wymiana FBT). Po włączeniu telewizora zobaczyłem serię pasków RGB (każdy pasek jednego koloru ma wymiary jednego piksela), układają się w płaszczyźnie poziomej, pod pewnym kątem (tak jakby były ustawione zgodnie z przeplotem). Paski te są szczególnie widoczne na ciemnym tle, ich liczba i położenie zmienia się w czasie zmiany kanału lub proporcji obrazu (ewentualnie zoomu). Zastanawiam się czego może być to wina, czy to może być jakiś symptom słabości kineskopu, czy może źle mi ten telewizor naprawiono. Ktoś ma jakiś pomysł?

Zaznaczam, że nie jestem elektronikiem, ale studentem wydziału elektrotechniczno-elektronicznego.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4351509
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Witam
    Wygląda to na złe ustawienie napięcia siatki drugiej. Jak czujesz się na siłach:
    dolny potencjometr na trafopowielaczu (FBT) lekko w lewo.
  • REKLAMA
  • #3 4351511
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Ocena: 34
    Może to być wina transformatora WN (FTB) może zamontowali jakąś chinszczyznę i tyle na trafkach do Thomsona nie można żałować byle co nie będzie dobrze działać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4351540
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Prawdopodobnie zbyt wysokie napięcie siatki drugiej (Ug2). Dobrym sposobem regulacji Ug2 jest przełączyć telewizor w AV (bez doprowadzania sygnału do gniazd AV), i wyregulować napięcie tak, aby nie były widoczne linie powrotów, a ekran był na granicy pojawiania się świecenia. To taka praktyczna metoda, która nie musi być regułą, ale sprawdza się.
  • REKLAMA
  • #5 4351557
    mae_
    Poziom 10  
    RADEKRPISZ napisał:
    Witam
    Wygląda to na złe ustawienie napięcia siatki drugiej. Jak czujesz się na siłach:
    dolny potencjometr na trafopowielaczu (FBT) lekko w lewo.

Dziękuję za odpowiedź.

W tej chwili nie mam otwartego telewizora, natomiast mam wymieniony trafopowielacz, więc trudno mi określić pozycję odpowiedniego potencjometru. Oba są podpisane: "focus" i "screen". Rozumiem, że chodzi o screen?
  • #6 4351565
    radekrpisz
    Screen rzecz jasna.
    PS
    Metoda opisana przez poprzednika jest dobra.
  • #7 4351663
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Ocena: 34
    tak ale przy podkręconym screen są widoczne powroty w kolorze białym, a tutaj mamy paski RGB więc stawiał bym na trafo złej jakości lub jeszcze jakąś usterkę.
  • #8 4352518
    radekrpisz
    rafalbecht napisał:
    tak ale przy podkręconym screen są widoczne powroty w kolorze białym, a tutaj mamy paski RGB więc stawiał bym na trafo złej jakości lub jeszcze jakąś usterkę.

Kolega przyjrzał się pikselom więc tak cytuję:

(każdy pasek jednego koloru ma wymiary jednego piksela),
    poczekajmy na odpowiedź .
  • #9 4353281
    mae_
    Poziom 10  
    Postąpiłem według wskazówek użytkowników RADEKRPISZ i @neostrada.plbDyEvzL, problem znikł. Serdecznie dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Thomson 28WS24E po naprawie układu odchylania (wymiana FBT) wyświetla cienkie, poziome paski RGB o szerokości jednego piksela, widoczne szczególnie na ciemnym tle. Paski zmieniają położenie przy zmianie kanału lub proporcji obrazu. Problem najprawdopodobniej wynika z nieprawidłowego ustawienia napięcia siatki drugiej (Ug2) na trafopowielaczu (FBT). Zalecana jest regulacja potencjometru „screen” na trafopowielaczu, najlepiej przy włączonym trybie AV bez sygnału, tak aby zminimalizować widoczność linii powrotów i uniknąć nadmiernego świecenia ekranu. Możliwe jest również, że zastosowano niskiej jakości transformator wysokiego napięcia, co może powodować artefakty. Po zastosowaniu wskazówek dotyczących regulacji napięcia problem zniknął.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA