logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot Partner 1.4 BENZ po nagrzniu silnika czarny dym

stachu_poznan 25 Mar 2007 20:04 4020 9
REKLAMA
  • #1 3718567
    stachu_poznan
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam

Posiadam Peugeot Partner 1,4 Benzyna rocznik 2000.
    Objawa jest bardzo dziwna po nagrzaniu silnika ale nie zawsze raz na tydzień nieraz 3 razy w dniu zaczyna samoczynnie regulować pedałem gazu spadek mocy i z tłumika leci czarny dym. Nieraz pomaga przygazowanie silnika i silnik wraca do normy. Ale nieraz usterka nie chce zniknąć i ustaje dopiero jak silnik się ochłodzi. Objawa nasila się jak na dworze jest cieplej.
    Wymieniony silnik krokowy na nowy i to samo.

Nie wiem gdzie dalej szukać podejrzewam jeszcze Sondę LAMBDA ale nie jestem pewien tego. Jak można sprawdzić taka sondę.
    Jakie macie sugestie?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3718579
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3718597
    stachu_poznan
    Poziom 11  
    Zresetować komputer? Objawa się nasila jak jest cieplej na dworze czyli silnik osiąga większą temperaturę.
    Jak zresetować komputer?

A i jeszcze jedno Byłem w serwisie Peugeota aby zdiagnozowali tą objawę wpieli się z komputerem i stwierdzili że nie mogą się z nim połączyć.
    I odesłali mnie z kwitkiem mówiąc " Zostaw Pan samochód a my sprawdzimy i wymienimy części" Nie zostawiłem bo bym fortunę zostawił.
  • REKLAMA
  • #4 3718606
    tmalina
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    no to wez sie za s.lambade. mozesz sprawdzic czy dziala. potrzebujesz voltomierz, najlepiej wskazowkowy. sondy maja 1,2,3,4 lub 5 przewodow i sa zamontowane w kolektorze wydechowym lub na rurze za kolektorem. czarny przewod to zwykle ten ktory Cie interesi. drugi koniec voltka podlacz do masy (w przypadku sondy jednoprzewodowej) lub do drugiego przewodu innego koloru z sondy ktory sie nie powtarza, czyli np masz 4 - dwa biale, szary i czarny to zmierz miedzy czarnym i szarym. a potem napisz co Ci wyjdzie. jesli masz dwie sondy to zmierz ta blizej spalin. ta dalej jest tylko diagnostyczna.
  • REKLAMA
  • #5 3718665
    stachu_poznan
    Poziom 11  
    Ok sprawdzę to jutro.
    Sonda ma 4 przewody 2 białe 1 czarny 1 brązowy.
    Czyli miernik podepnę pod czarny i brązowy. A i sonda jest tylko jedna.
  • REKLAMA
  • #6 3729197
    zibi70
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    stachu_poznan napisał:
    Ok sprawdzę to jutro.
    Sonda ma 4 przewody 2 białe 1 czarny 1 brązowy.
    Czyli miernik podepnę pod czarny i brązowy. A i sonda jest tylko jedna.

Daj do to porządnego warsztatu bo sobie biedy kolego narobisz.Powiedziałbym czego szukac ,ale ty bladego pojęcia nie masz to tym
    co piszesz i mówisz
  • #7 3730683
    stachu_poznan
    Poziom 11  
    To powiec zibi co powiedziałem nie tak.

Albo co mam zrobić, moja specjalizacja jest bardziej w serwisowaniu elekroniki użytkowej. Na mechanice się mało znam ale wiekszość sam robie.
    Do nauki świat należy.

Pozdrawiam
  • #8 3730757
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Po pierwsze w serwisie mogą tylko zdiagnozować auto i zadzwonią z pytaniem czy naprawiać. A czytając twoje wypowiedzi, to zaraz padnie pytanie jak naprawić sondę lambda, bo nie wydasz przecież fortuna na naprawę...
  • #9 3730868
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Oj miałem ja tak kiedy popękały pierścienie tłokowe. Chodzi o to, że silnik zaczyna napędzać się oparami oleju silnikowego. Szczególnie kiedy filtr powietrza przytkany. Ale życzę tobie aby to była tylko sonda lambda.
  • #10 3733991
    stachu_poznan
    Poziom 11  
    Poprawka nie zamierzam naprawiać sondy Lambda, chce tylko stwierdzić czy jest uszkodzona.
    Po drugie diagnoza w serwisie tez kosztuje.
    Nikt za darmo nic nie robi, a może być iż to jest błaha usterka.

Podsumowanie tematu

✨ Peugeot Partner 1.4 benzyna z 2000 roku ma problem z czarnym dymem z tłumika i spadkiem mocy po nagrzaniu silnika, objawiający się nieregularnym samoczynnym regulowaniem pedału gazu. Problem nasila się przy wyższej temperaturze otoczenia. Wymieniono już silnik krokowy, ale usterka pozostała. Podejrzewana jest sonda lambda, której działanie można sprawdzić za pomocą voltomierza wskazówkowego, mierząc napięcie między przewodami sondy (w tym przypadku 4 przewody: 2 białe, 1 czarny, 1 brązowy). Diagnostyka w serwisie Peugeota była utrudniona z powodu braku połączenia z komputerem samochodu. Możliwe przyczyny to uszkodzona sonda lambda lub zużyte pierścienie tłokowe powodujące spalanie oleju silnikowego, zwłaszcza przy zatkanym filtrze powietrza. Zalecane jest dokładne sprawdzenie sondy lambda i ewentualna wizyta w specjalistycznym warsztacie, gdyż samodzielna naprawa może być trudna. Diagnostyka sondy ma na celu wyłącznie potwierdzenie jej sprawności, nie naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA