logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie mikrofonu Tonsil (dynamiczny, 2 żyły) do wzmacniacza Rduch (3 piny, Phantom)

11019 02 Paź 2003 00:03 4422 8
REKLAMA
  • #1 345742
    11019
    Poziom 2  
    Moje pytanie dotyczy: wzmacniacz "Rduch" i możliwość podłączenia drugiego mikrofonu /dynamiczny/. Zasilanie Phantom nie uszkodzi zwykłego mikrofonu? W mikrofonie "Tonsil" dwa wyjścia /kabelki/ a we wzmacniaczu trzy wejścia. Proszę o podpowiedź jak to połączyć.
    Pozdrawiam
    Adam
  • REKLAMA
  • #2 345823
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 78
    Po pierwsze firma Rduch nic mi nie mówi ale to bez znaczenia.Postaram się Ci wytłumaczyć jak to połączyć zakładając że wzmacniacz ten zbudowany jest zgodnie ze sztuką elektroakustyki.Podejrzewam że zastosowano w twoim wzmacniaczu gniazdo typu XLR (duże okrągłe z trzema pinami).Pierwszy pin to ekran (masa) dwa pozostałe to symetryczne wejścia sygnału.Na nich podczas zasilania Phantom pojawia się +48V.Minus tego zasilania jest na masie (pin 1).Dlatego możesz śmiało podłączyć mikrofon dynamiczny do pinów sygnałowych (2 i 3) gdyż na obu panuje +48 czyli między nimi nie ma napięcia mogącego go uszkodzić.Pin 1 należy podłączyć do obudowy mikrofonu (jeśli jest taka możliwość) lub zewrzeć z pinem 3.Zwarcie pinów 1 (masa) i 3 (sygnał z nałożonym +48V) nie spowoduje uszkodzenie zasilania Phantom gdyż w zasilaczu powinne być rezystory zabezpieczające na których odłoży się całe 48V.Ponieważ wydać Ci się może to zbyt skomplikowane narysowałem malutki schemacik.
    Załączniki:
    • Podłączenie mikrofonu Tonsil (dynamiczny, 2 żyły) do wzmacniacza Rduch (3 piny, Phantom) Phantom.jpg (48.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 346260
    11019
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo.
    Krótko, jasno i czytelnie - tego było mi trzeba.
    Pozdrawiam
    Adam
  • REKLAMA
  • #4 404999
    radiomechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    firma RDUCH (krajowy producent) robi o dość solidnej konstrukcji wzmacniacze radiowęzłowe (100V - linia głośnikowa) a po za tym zasilanie phantom-owe przecież można wyłączać (jest taki "ukryty" przycisk)
  • REKLAMA
  • #6 1356107
    cursor
    Poziom 31  
    Ocena: 141
    Mam wzmak MW-5 Rducha. Chce wykorzystać phantom. Normalnie na wejściu nie mam napięcia. Dowiedziałem się, że można to włączyć(żadnego przełącznika tam nie ma). Potrzebuje mieć na wyjściu 3V. Czy jesteście w stanie mi pomóc? Dowiedziałem się w rduchu, że można to zrobić podłączając jakiś kabelek. Gdyby koszt wysyłki nie przekraczałby kosztu usługi to oddałbym to firmie i miałbym spokój. Czy możecie mi to wytłumaczyć jak to przerobić.
  • #7 1357216
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 78
    3 V? ale o co chodzi? To ma być zasilanie pojemności? Dokładniej proszę...
  • #8 1357445
    cursor
    Poziom 31  
    Ocena: 141
    Konkretnie to zasilanie bazy do mikrofonu w kościele. To jest elektret firmy JTS.
  • #9 1451709
    Voyagerr
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    cursor napisał:
    Dowiedziałem się w rduchu, że można to zrobić podłączając jakiś kabelek

Nie wiem z kim rozmawiałeś, ale nie trafiłeś na osobę kompetentną chyba ;-) Następnym razem proś o Pana Mirka.

Otwórz wzmacniacz, zobaczysz rządek (skoro MW5 - to 4 sztuki) płytek z przedwzmacniaczami mikrofonowymi. Fantoma w danym kanale włączysz przez dolutowanie do płyty rezystorka, który jedną nogą "wisi" w powietrzu.
    Tę wiszącą nóżkę ma on tak wygiętą, że po przygięciu powinna trafić na swoje miejsce (otwór) w płycie, po czym można delikatnie lutnąć cyną i gotowe - można więc to zrobić bez wyjmowania płytki, jednak wymaga to precyzji bo jest tam ciasno a i można zrobić zwarcie przy lutowaniu dając za dużo cyny.

Bezpieczniej więc płytkę wyciągnąć - przesunąć w stronę tyłu wzmacniacza aż wyjdzie ze złącza i wtedy da się wyjąć do góry.

A co do napięcia - to będzie około 20V a nie 3...

Poza tym - z Raciborza masz do firmy raptem ze 30km, więc czemu chcesz wysyłać?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia mikrofonu dynamicznego Tonsil (z dwoma przewodami) do wzmacniacza Rduch wyposażonego w symetryczne wejście XLR (3 piny) z zasilaniem phantom +48V. Zasilanie phantom nie uszkodzi mikrofonu dynamicznego, ponieważ napięcie pojawia się między pinami sygnałowymi (2 i 3), które są na tym samym potencjale, a masa (pin 1) powinna być połączona z obudową mikrofonu lub z pinem 3. Wzmacniacze Rduch, produkowane w Polsce, często mają możliwość wyłączenia zasilania phantom, które jest realizowane przez rezystory zabezpieczające. W przypadku modelu MW-5 Rducha zasilanie phantom można aktywować poprzez dolutowanie rezystora na płycie przedwzmacniacza mikrofonowego, co wymaga precyzyjnej ingerencji technicznej. Wzmacniacze Rduch są stosowane w systemach radiowęzłowych 100V. W dyskusji pojawiła się także informacja o mikrofonie elektretowym firmy JTS, który wymaga zasilania bazy, jednak to zagadnienie jest odrębne od podłączenia mikrofonu dynamicznego Tonsil.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA