logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Athlon XP 2600+ O/C, czy to nie uszkodzi procesora?

bambi13 26 Mar 2007 17:40 1539 10
REKLAMA
  • #1 3721274
    bambi13
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam

Mam taki oto sprzęt:
    2x 256MB Ram DDR 400 GOOD RAM
    ATI Radeon 9800PRO 128/256
    Zasilacz: Pro comp 400W
    Płyte główną: Asrock k7s8x v3.0

Dziś zaczełem grzebać w biosie i przestawiłem taktowanie procesora z 166Mhz na niewiele więcej 173Mhz żeby zobaczyć czy wszystko bedzie działać wszystko jest niby wporządku temperatura tak jak była 50O i teraz z 1.92Ghz mam 1.99Ghz chciałbym z niego jeszcze troszkę wyciągnąć najlepiej do 2.0 i dać spokój.

Mam tylko pytanie czy on to wytrzyma czy nic sie nieuszkodzi i czy ja to dobrze robie.

P.S Tak dokładniej wchodze do biosu druga zakładka i tam daje CPU.... Manual i przestawiam na dole te mhz nietrzeba nic innego przestawiać?

Dzięki za opdowiedź pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3721379
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    ja mam 2000+ z normalnym zegarem 1699Mhz przetaktowanego na 2081Mhz (72*C w stresie) i działa stabilnie, jak więcej próbuje to sie komp restartuje bo przydała by sie zmiana napięcia, a mam niestety zablokowaną, w tych prockach (przynajmniej w moim) jest taki mankament że po znacznym podkręceniu pochodzą z miesiąc a potem ni z tego, ni z owego sie zaczynają restartować, wystarczy odkręcić go trochę i wszystko wraca do normy.
  • REKLAMA
  • #3 3721436
    bambi13
    Poziom 15  
    Aha no własnie bo ja tez mam poblokowane napięcia i bałem sie żeby nieczego nie skopać.

To ide go wykrecać ;)

Dodano po 9 [minuty]:

Ale czy to niezaszkodzi zasilaczowi?
  • #4 3722838
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Te zasilacze wcale do najgorszych nie należą, miałem takiego Procompa tyle że 430 W i szczeże powiem był troche wypchany elementami.
  • #5 3723472
    bambi13
    Poziom 15  
    Aha bo myślałem że zasilacz za 60zł który ma 400W to smieć ;).

Podciągłem mojego athlona do 2060Mhz jego temperatura ma 50-52o i wiem że o wiele więcej by pociągnoł ale gdy przestawie na 185MHz komputer niechce się włączyć i musze resetować biosa.

Czy jest nato jakiś sposub mój bios to amibios 3.31a?
  • REKLAMA
  • #6 3723495
    darekxg
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    witam.
    Lepszym sposobem na przetaktowanie procka jest zmiana mnożnika (o ile jest odblokowana ta możliwość). Zmiana częstotliwości najczęściej powoduje przetaktowywanie wszystkich podzespołów komputera i w pewnych sytuacjach może grozić uszkodzeniem któregoś z nich.
  • REKLAMA
  • #7 3723696
    bambi13
    Poziom 15  
    No to niewiem ja mam to chyba poblokowane albo nie umiem znaleść.
    Czy mógłbym prosić o jakiś opis jak to zrobić na amibios?
  • #8 3724004
    dudexx
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    zeby sie dowiedziec czy masz zablokowany mnoznik to patrzysz czy masz na procku mostki L1 przeciete, jak nie sa poprzecinane to masz odblokowane...
  • #9 3724186
    freak117
    Poziom 12  
    Na moim procku Atholna XP 2600 mnożnik jest odblokowany i z tego co wiem na tych Atlhonach chyba wiekszość (albo wszystkie) mają odblokowany.
    Co do podkręcania to należy sprawdzać po kolei ile co da się podkręcić a nie tak wszystko na raz. Najpierwsz fsb płyty głównej, potem ram i procek. Jeśli nie możesz regulować napięć to sprawa jest utrudniona i za wiele nie da się podkręcić. Oczywyiście do testowania musisz użyć odpowiednich programów (np. Prime do procka i fsb, memory86 do pamięci). Jak już określisz ile co da się podkręcić to można ostatecznie kręcić już cały sprzęt.
    Tylko pamiętaj, żeby sprawdzać temperaturę poszczególnych elementów jak kręcisz bo to ona głównie powoduje uszkodzenie sprzętu.
  • #10 3753697
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    --> freak117 --> piszesz bzdury...

jak krecisz przy fsb, to wplywasz bezposrednio na prace procesora jaki i pamieci wiec... z kolejnoscia to sie tu nie pobawisz.

wiekszosc athlonow jest zablokowana.

Memtest86 - tak sie to pisze... a Prime tez dobrze testuje pamiec a nawet powiem, ze testuje stabilnosc calego systemu (czyt. Hardware).

W odpowiednie chlodzenie, to trzeba sie zaopatrzyc przed kreceniem, a nie odkladac na ostatnia chwila...
  • #11 3758080
    oczkopl7
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    W ogóle nie wiem co wy ludzie gadacie takie pierdoły ze bania puchnie. Chcesz kręcić nie wiesz co na ile ci idzie a wiec tak.

Zmieniasz mnożlnik jak oczywiście mozesz na najnizszy i kręcisz FSB do takiej wartości az ci sie komp juz nie włączy wtedy masz pewnośc ze to koniec mozliwosci MOBO. Potem jak juz wiesz co z mobo to ustawiasz mnożnik na standard i przestawiasz stosunek procka do ramu i zmieniasz na mniejszy zeby sprawdzić ile ci ramy ida jeśli komp się nie włączy no to koniec ramów. Zmieniasz na tyle ile ile potrzebujesz i wszystko pięknie gra. Jeśli coś idzie juz nie stabilnie zmieniasz wartości Voltage na wyższy.

powiem wprost jeśli nie wiesz co jest 5 to lepiej się za to nie bierz... Bo można sobie narobić dużych wydatków i jeśli nie masz takich opcji w biosie to tez sie za to nie bierz bo to nie ma sensu na takich płytach kręcic sprzętu. Takie jest moje zdanie.

Sam mam Core 2 Duo E63001.83Ghz i skręciłem go w kilka minutek na 3.5Ghz tylko do tego trzeba miec dobrą płytę główna i pamięci. Jeśli nie wiesz co i jak z kręceniem to polecam stronke www.dzikie.net tam ci pomogą, tam jest duzo na ten temat

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przetaktowywania procesora Athlon XP 2600+ poprzez podniesienie częstotliwości FSB z 166 MHz do około 173-185 MHz, co skutkuje wzrostem taktowania z 1,92 GHz do około 2,0 GHz. Użytkownik pyta o bezpieczeństwo takiego podkręcania i czy nie uszkodzi procesora lub zasilacza. W odpowiedziach podkreślono, że podnoszenie FSB wpływa na pracę całego systemu, w tym pamięci RAM i innych podzespołów, co może prowadzić do niestabilności lub uszkodzeń, jeśli nie jest odpowiednio kontrolowane. Zaleca się sprawdzanie temperatury procesora (około 50-52°C jest akceptowalne) oraz stabilności systemu za pomocą programów testujących (np. Prime, Memtest86). Wiele Athlonów XP ma odblokowany mnożnik, co umożliwia podkręcanie bez zmiany FSB, jednak w przypadku zablokowanego mnożnika jedyną opcją jest podnoszenie FSB, co wymaga ostrożności. Brak możliwości regulacji napięcia utrudnia stabilne podkręcanie. Zasilacz Procomp 400W jest oceniany jako wystarczający do takiego podkręcania. Zaleca się ostrożność i stopniowe testowanie ustawień, a także posiadanie odpowiedniego chłodzenia, aby uniknąć uszkodzeń sprzętu. W przypadku braku doświadczenia lepiej unikać agresywnego podkręcania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA