logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczne podkręcanie procesora AMD Sempron 2600+ w BIOS-ie - maksymalne wartości?

marcin2057 17 Gru 2007 09:21 13405 27
REKLAMA
  • #1 4596298
    marcin2057
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Witam do ilu można bezpiecznie podkręcić procesor Sempron 2600+ w biosie ?
  • REKLAMA
  • #2 4596344
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4848
    A co to znaczy bezpiecznie ? Bezpiecznie - to bardzo szerokie pojęcie . Musisz opisać więcej , jaki zasilacz , jakie pamięci , jakie chłodzenie , itd.
  • #3 4596555
    immola
    Poziom 13  
    A nie będzie lepiej kupić lepszy procesor zamiast ingerować w ustawienia producenta?
  • REKLAMA
  • #4 4597155
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    immola napisał:
    A nie będzie lepiej kupić lepszy procesor zamiast ingerować w ustawienia producenta?

heh.. dobre :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4597336
    diquan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Bezpiecznie - hmm temat rzeka, dla jednego dodatkowe 100MHz będzie bezpieczne, dla innego 300MHz. Zależy od zasilacza, płyty, chłodzenia proca i od tego jakie pamięci masz. Można powiedzieć, dopóki komp jest stabilny i nie gotuje się, to jest bezpiecznie.

immola
    Wiesz nie każdy może sobie pozwolić na co chwilową zmianę konfigu.
  • #6 4597407
    immola
    Poziom 13  
    diquan napisał:
    immola
    Wiesz nie każdy może sobie pozwolić na co chwilową zmianę konfigu.

Prawda, ale uważam, że lepiej zostawić tak jak zaleca producent niż przesadzić. Zmiana taktowania o bagatela 100-300 MHz raczej nie będzie zbytnio odczuwalna w czasie pracy, tylko w temperaturze.
  • #7 4597425
    diquan
    Poziom 20  
    immola

Ale kto powiedział, że to ma być 300MHz, przecież równiedobrze może być o wiele więcej, co jest odczuwalne nie tylko w temperaturze. Poza tym, wyższa szyna FSB = wyższa wydajność.
  • #8 4597466
    immola
    Poziom 13  
    diquan napisał:
    immola

Ale kto powiedział, że to ma być 300MHz, przecież równiedobrze może być o wiele więcej, co jest odczuwalne nie tylko w temperaturze. Poza tym, wyższa szyna FSB = wyższa wydajność.

Jasne, zgadzam się z Tobą.
    Jednak kolega Marcin2057 nie opisał dokładnie swojego sprzętu i jak na razie nie możemy stwierdzić ile można wycisnąć.
    Mimo wszystko pozostaję przy stwierdzeniu, że lepiej zostawić parametry producenta.

Pozdrawiam wszystkich.
  • Pomocny post
    #9 4597558
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    @immola
    O jejku, nie widziałem, a podkręciłem E4600 na 3,2GHz, i co teraz będzie? Stracę gwarancję? Tylko nie mów mamie. :(

@marcin2057
    O 200-300MHz więcej pójdzie bez problemu, na więcej wypadało by żebyś podał jakie masz pamięci i chłodzenie, bo te boxowe do Sempronów co dawali to za dobre nie były.
    Jak ten procesor używasz już z 2-3 lata, to wypadało by wentylator z kurzu przeczyścić + wymienić pastę na nową.
  • #10 4597750
    immola
    Poziom 13  
    phoe napisał:
    @immola
    O jejku, nie widziałem, a podkręciłem E4600 na 3,2GHz, i co teraz będzie? Stracę gwarancję? Tylko nie mów mamie. :(

Ha ha ha... Ale jesteś zabawny...
    Producent chyba nie po to nadaje jakieś parametry, aby użytkownik je zmieniał. Każda ingerencja ma swoje minusy.
    Takim samym posunięciem jest wyciskanie z auta o mocy 100KM drugiego tyle. Czy to jest dobre posunięcie? Na jakiś czas zapewne będzie fajna zabawa...
    Kolejny przykład: człowiek ma kompleksy bo ma 180 cm wzrostu i waży 75 kg. Zaczyna koksować... Robi się szeroki, waży więcej i co dalej... ? Uszkodzenia wątroby, nerek, serca ....

Każdy tuning jest fajną zabawą. Ja osobiście tego nie polecam. Uważam, że jeśli chce się mieć coś lepszego należy to kupić gotowe. Jeśli kogoś nie stać, to należy poczekać aż skarbonka się napełni.
  • Pomocny post
    #11 4597783
    phoe
    Poziom 29  
    Na opakowaniu pisze że maksymalne napięcie 1,35V(a pracuje teraz na 1,3V), wiec wynika z tego że mogę go podkręcać, heh?
    Wyższa magistrala procesora nie uszkodzi o ile ma dobre chłodzenie, ale wyższe napięcie tak, z tym że zawsze o jakiś % napięcie można podnieść bez ryzyka uszkodzenia procesora.

Do płyt Evga jest dołączony nawet poradnik jak podkręcać procesory. :D

W gwarancji Gainwarda swego czasu była informacja że można podkręcać kartę bez ryzyka utraty gwarancji, teraz to chyba wszystkich kart graficznych dotyczy.

Procki od Intela oznaczone jako Extreme Edition są do podkręcanie przeznaczone, nawet mają mnożnik odblokowany. Podobnie jest chyba z FX od AMD.

Co do tego co kto woli, to ja wole kupić E4600, podkręcić na 3,2-3,5GHz i mieć procesor o wydajności procesora 2x droższego, a ty sobie kup Quada Q6600 i mniej mniej FPS w grach niż ja. :D Do tego 4*1GB ramu 667MHz, bo lepiej mieć więcej pamięci niż mniej. I nie zapomnij zainstalować Windowsa Server 2003 żeby móc wykorzystać wszystkie rdzenie!
  • Pomocny post
    #12 4597806
    diquan
    Poziom 20  
    immola
    Twoje podejście jest takie a nie inne. Np. Ty wydasz 3k na sprzęt, ja wydam 2k, podkręcę go i wydajnością zrównam się z Tobą, a być może nawet przebiję. Jaki jest sens? Ano taki, że u mnie zostaje w kieszeni 1tyś. A co do Twoich porównań to ma się nijak do komputerów, bo zanim Ci padnie dobrze podkręcony sprzęt, to stanie się zabytkiem. Ale Ty masz swoje zdanie (które może nie jest najtrafniejsze, ale szanuję je), a ja mam swoje. Pozdrawiam i z mojej strony EOT.

Co do tematu wątku, to proponuje zwiększać częstotliwość FSB co 5-7MHz i sprawdzać stabilność systemu, jeżeli jest ok, to kolejne 5MHz i znów test stabilności. Jak się stanie komp niestabilny, to obniż o jakieś 10 MHz i możesz to uznać za bezpieczną wartość.
  • #13 4597955
    immola
    Poziom 13  
    Każdy ma swoje zdanie i należy je szanować. Nie neguję podkręcania, ale także nie polecam.

Pozdrawiam wszystkich i życzę miłej zabawy. :)
  • REKLAMA
  • #14 4598138
    marcin2057
    Poziom 15  
    witam a więc procesor AMD Sempron 2600+ i na początku chodził z prędkością 1,9 MHz, a teraz 2,05MHz i chodzi bez problemu, chłodzenie takie jak dawali do tego procesora i 256 RAM, dysk 80GB zasilacz 350 W , grafika 128 MB nagrywarka CD i DVD i to chyba wszystko i dodaje zrzuty ekranowe przedstawiające dane o procesorze, płycie głównej i pamięci :
    Bezpieczne podkręcanie procesora AMD Sempron 2600+ w BIOS-ie - maksymalne wartości?

• Pomocny post
    #15 4598454
    phoe
    Poziom 29  
    Pamięci masz DDR 400MHz, wiec one nic nie będą ograniczały, co do wentylatora to przeczyść go z kurzu, bo pewnie sporo jest miedzy żeberkami.

I jedz z magistrala w górę, przy 200MHz powinien ten procesor pracować stabilnie, możesz napięcie minimalnie zwiększyć jak będą jakieś problemy przy 200MHz.
  • #16 4599802
    marcin2057
    Poziom 15  
    stabilnie pracuje przy 2030MHz i magistrala jest ustawiona na 185 i tak niech zostanie i mam jeszcze pytanie więc pisze w tym samym poście a mianowicie jak przyspieszyś włanczanie komputera a mianowicie żeby szybciej mijały te czarne niemiłe napisy na początku czyli Bios i jak zlikwidować napis początkowy Windowsa ,,Zapraszamy" System operacyjny to Widnows Xp, Proszę o podpowiedzi
    Pozdrawiam i dziękuję za wszystko
  • #17 4601973
    diquan
    Poziom 20  
    Choć nie przychodzi mi do głowy żaden pomysł, to wydaje mi się, że ciężko będzie to przyspieszyć.
  • Pomocny post
    #18 4606447
    Interno
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Witam!
    Mam W XP prof. zlikwidowałem ekran powitalny poprzez otwieramy:
    panel sterowania, system, zaawansowane, uruchamianie i odzyskiwanie, ustawienia, edytuj
    w wierszu notatnika po.../fastdetect dopisujemy ciąg znaków /SOS
    mamy .../fastdetect /SOS
    z menu Plik wybieramy zapisz
    Przyśpieszenia wielkiego nie osiągniesz będzie brak ekranu ale zobaczysz informacje inicjujące system w tej chwili masz ten proces ukryty pod ekranem powitalnym.
    Pamiętaj, że zmiany robisz na własną odpowiedzialność.
    Nie pisz do mnie z pretensjami.
    Spróbuj dojść do notatnika i obejrzeć zapis.
    Jeśli nie dojdziesz, napisz doprowadzę Cię.
  • #19 4607679
    marcin2057
    Poziom 15  
    a więc interno trzeba jednym słowem pokombinować i zobaczyć efekt końcowy i dziękuję za odpowiedzi i czekam na więcej
  • #20 4615145
    artur-90
    Poziom 2  
    Tez mam Semprona 2600, więc pochwale się swoimi wynikami w OC :D
    napięcie na rdzeniu zwiększone z 1,6 do 1,75.
  • #21 4615200
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 4620097
    marcin2057
    Poziom 15  
    artur jak to zrobiłeś ?
    i wstawiam zrzut ze swoimi osiągami

• Pomocny post
    #23 4620325
    coal_chember
    Ocena: 16
    marcin2057
    O ile możesz podkręcić zależy od wielu czynników, najważniejszym jest z jakiej części wafla zrobione jest jądro procesora można to odczytać po oznaczeniach.
    Pamiętaj najważniejszą rzeczą jest nie przekroczenie odpowiedniej temperatury

Dla przykładu podam że ja swojego Semprona 2200+ ze standardowych zegarów podkręciłem do 2333MHz. Fotki było można obejrzeć w Amd mnożnik i inne mody(ponieważ serwer został usunięty fotek teraz brak), może i bym więcej wyciągnął ale zasilacz się "skończył".
  • #24 4620676
    artur-90
    Poziom 2  
    Cytat:
    artur jak to zrobiłeś ?

Przed wszystkim wymieniłem zasilacz na Chiefteca 400W, bo stary 300W(no name) nie wyrabiał, no i zmieniłem chłodzenie.
  • #25 4621786
    marcin2057
    Poziom 15  
    ja mam zasilacz 300 W a jakiej firmy to nie wiem bo już troche siedzi w obudowie :D a więc chyba nic więcej się nie wyciągnie przy takim sprzęcie jak mam obecnie ale w planach jest zakup pamięci RAM 512MB
  • Pomocny post
    #26 4622204
    holcer
    Ocena: 19
    marcin2057 napisał:
    stabilnie pracuje przy 2030MHz i magistrala jest ustawiona na 185 i tak niech zostanie i mam jeszcze pytanie więc pisze w tym samym poście a mianowicie jak przyspieszyś włanczanie komputera a mianowicie żeby szybciej mijały te czarne niemiłe napisy na początku czyli Bios i jak zlikwidować napis początkowy Windowsa ,,Zapraszamy" System operacyjny to Widnows Xp, Proszę o podpowiedzi
    Pozdrawiam i dziękuję za wszystko

W biosie wyłącz nieużywane kanały dysków (tak to się chyba nazywa) - komputer zawsze sprawdza, czy nie podłączyłeś aby nowego dysku (jeśli podłączysz, to sobie wrócisz do opcji "Auto"). W zależności od tego ile masz kanałów, komputer musi zawsze sprawdzić, czy na każdym nie ma nowego dysku, a skoro masz podłączony tylko 1 i nie zmieniasz jego miejsca, to możesz spokojnie wyłączyć sprawdzanie czy na innych kanałach nie ma nowych HDD. Oczywiście zostaw też włączony kanał na którym masz napęd CD\DVD i FDD. Oprócz tego ustaw swój dysk na którym masz zainstalowaną windę na "1st boot device", a pozostałe na "disable" - wtedy nie będzie za każdym razem sprawdzało czy uruchomić z płyty, dyskietki, a dopiero potem z dysku, tylko od razu otworzy z dysku. Gdzieś miałem o tym artykuł - "jak przyspieszyć start komputera" z PCFormat'u i było wytłumaczone dość "łopatologicznie" co i jak. Jak znajdę gazetkę, to Ci napiszę więcej. Mi za 1-szym razem gdy to zrobiłem, komputer przyspieszył swój start o m.w. połowę.
    Pozdrawiam
    Holcer

P.S. Napisz jaki masz Bios (Phoenix czy Award) i w jakiej wersji.
  • #27 4622793
    223kris224
    Poziom 1  
    Witam ja potkręciłem swojego Semprona 2600+ z 1600mhz do 1913mhz a FSB mam zaledwie na 174 max 200 na mojej płytce VIA KT600-A próbuje wycisnąć z besti coś więcej ale się nie daje pamięć mam na 2,5-3-3-7 częstotliwość 166mhz niestety napięcie mam zablokowane tak jak mnożnik w Biosie :(.Stabilnie pracuje sprzęt oczywiście zaśilacz który miałem niby 300W badł teraz mam nowy 480W i daje rade .Zastanawiam się nad nowym biosem bo ma z 07-07-2004 bios Phonix może oriętujecie ię czy w nowym biosie napięcia są odblokowane tak jak i mnożnik.Jeżeli ktoś może to niech doradz bo tyle szukałem i nie wiele znalazłem.[/b][/code]
  • #28 4628973
    marcin2057
    Poziom 15  
    Wstawiam skan z wersją biosu

Podsumowanie tematu

✨ Podkręcanie procesora AMD Sempron 2600+ w BIOS-ie jest możliwe, jednak zakres bezpiecznego podkręcenia zależy od wielu czynników, takich jak jakość zasilacza, chłodzenie, pamięci RAM oraz stabilność systemu. Standardowa częstotliwość pracy procesora to około 1,6-1,9 GHz, a użytkownicy raportują stabilne podkręcenie do około 2,0-2,3 GHz przy napięciu rdzenia do 1,35-1,75 V, z zachowaniem odpowiedniej temperatury. Zaleca się stopniowe zwiększanie magistrali FSB o 5-7 MHz i testowanie stabilności. Wymiana zasilacza na mocniejszy (np. 400-480 W) oraz poprawa chłodzenia (czyszczenie wentylatora, wymiana pasty termoprzewodzącej) znacząco wpływa na możliwości OC. Niektóre BIOS-y (np. na płytach z chipsetem VIA KT600) mogą mieć zablokowane mnożniki i napięcia, co ogranicza podkręcanie. Dodatkowo, podkręcanie może powodować wzrost temperatury i potencjalne ryzyko utraty gwarancji, dlatego warto rozważyć zakup mocniejszego procesora zamiast agresywnego OC. W dyskusji pojawiły się także porady dotyczące przyspieszenia startu systemu Windows XP poprzez wyłączenie ekranu powitalnego i optymalizację ustawień BIOS-u dotyczących bootowania dysków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA