Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radioodbiornik Zodiak DSS - 402 .

=Hunt3R= 27 Mar 2007 03:58 5333 33
  • #1 27 Mar 2007 03:58
    =Hunt3R=
    Poziom 9  

    Witam, na wstepie chcialem powiedziec ze jestem bardzo poczatkujacy jesli chodzi o naprawe sprzedu audio;), . Mam problem, posiadam 2 sztuki wymienionego wczesniej sprzetu. 1 nie dziala jeden kanal, w 2 bezpieczniki natychmiastowo po zalaczeniu zasilania pala sie. Dostalem info ze trzeba ( w tym 2 przypadku) wymienic tranzystory bd 285, bd 286, bd 139, bd 140 tylko za nie moge ich znalesc ;/. Prosze o w miare zrozumiala dla mnie odpowiedz, z gory dziekuje. Pozdrawiam. HnT

    Moderowany przez Jaś Kula:

    Po otrzymaniu informacji, uzupełniłem tytuł o model.

    0 29
  • #2 27 Mar 2007 04:16
    tylpol60
    Poziom 14  

    Witam. Tranzystory mocy o których jest mowa znajdują się na radiatorze / duża czarna kostka metalowa/. Znajduje się przy brzegu obudowy amplitunera.

    0
  • #3 27 Mar 2007 08:14
    adrian1201
    Poziom 29  

    witam
    zamiast bdp285 bdp286 mozesz dac bd911 bd912

    0
  • #4 27 Mar 2007 09:52
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    tylpol60 napisał:
    na radiatorze / duża czarna kostka metalowa/.
    Jaka czarna kostka?W zodiaku byly satosowane radiatory zwykle nie poczernione i nalezy wspomniec ze byly w nim trzy rodzaje koncowek mocy:BDP283,284 2N3055 oraz BDX53,54.
    P.S."ZODIAK" nie jest żadnym amplitunerem.Czytales co koledzy pisali wyzej?Sprawdz to!

    0
  • #5 27 Mar 2007 10:46
    Macieks14
    Poziom 17  

    Witam

    Tranzystor bdp285 możesz bez problemu zamienić na BD911 albo BD909 nawet BD911(909) jest o parę amper mocniejszy od bdp282 ale to nie gra roli a bdp286 to bliźniaczy tranzystor do bdp285 tylko bdp286 jest PNP.
    BDP285=>BD911 albo BD909 (NPN)
    BDP286=>BD912 albo BD910 (PNP)

    0
  • #6 27 Mar 2007 11:06
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Macieks14 napisał:


    Na nowych tranzystorach radiator powinien się mniej grzać.
    Aniby to z jakiego powodu ma sie mniej grzać?

    0
  • #7 27 Mar 2007 11:13
    Macieks14
    Poziom 17  

    marian1981.02 napisał:
    Macieks14 napisał:


    Na nowych tranzystorach radiator powinien się mniej grzać.
    Aniby to z jakiego powodu ma sie mniej grzać?


    Pomyłka :D POPRAWIŁEM POST

    0
  • #8 27 Mar 2007 11:18
    Pablo1964
    Moderator

    marian1981.02 napisał:

    P.S."ZODIAK" nie jest żadnym amplitunerem.

    A czym? Słowo "amplituner" powstało przez połączenie "amplifier"+"tuner", czyli ocnacza odbiornik radiowy ze wzmacniaczem. Wprawdzie sam nie cierpię określeń nowomowy (jakby nie można było powiedzieć po prostu "odbiornik"), ale mówiąc po "polskiemu-angielskiemu" zodiak jak najbardziej jest amplitunerem.

    0
  • #9 27 Mar 2007 11:33
    LeDy
    Poziom 43  

    Zodiak jest amplitunerem . Przy zamianie BD 285/286 na BD 911/912 trzeba pamiętać ,że mają one odwrotnie E i B .

    0
  • #10 27 Mar 2007 11:41
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Pablo1964 napisał:
    zodiak jak najbardziej jest amplitunerem.
    Kolego jesli nie wiesz czym rozni sie amplituner od radioodbiornika-stereofonicznego to nie pisz bzdur.Nawet tu jest napisane wyraznie ze jest to RADIOODBIORNIK http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=913 a nie AMPLITUNER.

    Dodano po 3 [minuty]:

    LeDy napisał:
    Zodiak jest amplitunerem . Przy zamianie BD 285/286 na BD 911/912 trzeba pamiętać ,że mają one odwrotnie E i B .
    Nic nie maja zamienione,wyprowadzenia sa identycznie rozmieszczone nie raz osobiscie stosowalem je zamiennie i wszystko bylo OK wiec niewiem co Ty sobie ubzdurales z ta zamiana.

    0
  • #12 27 Mar 2007 21:26
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Ledy ja sie nie bede walil w piers bo pamietaj ze nie wszystko co jest w internecie jest prawda i nadal twierdze ze zodiak to nie amplituner,wystarczy ze popatrzy sie do instrukcji obslugi tego radia i tez tam pisze co to za rodzaj urzadzenia-na pewno nie pisze ze to amplituner.Po prostu ludzie niektorzy nie potrafia rozrozni pewnych urzadzen i blednie je nazywaja.

    Moderowany przez Jaś Kula:

    Żeby było wszystko jasne poprawiłem tytuł.

    :arrow: =Hunt3R= dobrze by było gdybyś podał konkretnie model tego radioodbiornika . Przeczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php zwłaszcza punkt 11.

    0
  • #13 27 Mar 2007 22:00
    h jaworski
    Poziom 39  

    w Polsce jak dobrze pamiętam to zodiak był sprzedawany razem z głośnikami i dlatego nosił nazwę radioodbiornik i tak naprawdę to wszystko co było produkowane do wyjścia at9010(początek lat 90-tych) to było to radioodbiornik .tak naprawę dopiero wejście at9010 z nazwą amplituner wprowadziło to pojecie do polskiego języka nawet radmor 5100 który był fabrycznie sprzedawany bez głośników nosi nazwę odbiornik radiowy .@kolego LeDY pobierz ten schemat ze strony którą podałeś z zodiaka rozpakuj i przeczytaj co pisze na dole po prawej stronie schematu !!!!

    0
  • #14 27 Mar 2007 22:40
    Pablo1964
    Moderator

    marian1981.02 napisał:
    Kolego jesli nie wiesz czym rozni sie amplituner od radioodbiornika-stereofonicznego to nie pisz bzdur.Nawet tu jest napisane wyraznie ze jest to RADIOODBIORNIK http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=913 a nie AMPLITUNER.

    A czym według Ciebie się różni?

    0
  • #15 27 Mar 2007 23:06
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Pablo1964 nie chce mi sie powtarzac bo bylo to juz omawiane na forum z moim udzialem wiec sobie poszukaj ale zapewniam Cie ze sa roznice.
    Do kolegi h jaworski mala poprawka co do lat w ktorym zaczęto uzywac nazwy amplituner to jest wczesniej niz koniec lat osiemdziesiatych a przykladem jest tego TOSCA ktora powstala za zodiakiem i prosze sobie porownac czym sie rozni od zodiaka.

    0
  • #16 27 Mar 2007 23:07
    =Hunt3R=
    Poziom 9  

    Sora za niedokladne przeczytanie regulaminiu, poprawiam sie. Chodzi o DSS 402, przy wymianie bezpiecznika ( chodzi mi o te, ktore zabezpieczaja np. przed zwarciem przewodu do kolumny ) niechcacy upadl mi wkretak i nastapilo zawrcie miedzy dwoma sasiednimi bezpiecznikami. W chwili obecnej po wlozeniu nowych natychmiast pala sie po zalaczeniu napiecia. Oto zaly problem, i co z tym fantem dalej robic?

    Pozdrawiam.

    0
  • #17 27 Mar 2007 23:16
    Pablo1964
    Moderator

    marian1981.02 napisał:
    Pablo1964 nie chce mi sie powtarzac bo bylo to juz omawiane na forum z moim udzialem wiec sobie poszukaj ale zapewniam Cie ze sa roznice.


    Przeczytaj sobie AUDIO nr 6/2006 str. 57 i nie pisz więcej bzdur, proszę.

    0
  • #18 27 Mar 2007 23:36
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Niemam tego numeru moze zdradzisz co tam pisze.Jesli ktos tu pisze bzdury to mysle ze to wlasnie Ty i inni co twierdza ze ZODIAK jest amplitunerem.

    Dodano po 16 [minuty]:

    OK w sumie malo istotne jest to co pisze w tym "audio" na zakonczenie tej dyskusji napisze raz jeszcze co to jest amplituner i niech kolega Pablo1964 zapamieta to na cale zycie.
    Amplituner jest to wzmacniacz z radiem w jednej obudowie ktora jest dopasowana wzorniczo oraz wymiarami do zestawu muzycznego typu "wieza"czyli mowiac krotko jest to segment zastepujacy w zestawie audio wzmacniacz i tuner. I prosze juz nie podawac jakis dziwnych opisow ze zodiak to amplituner bo tak nie jest i nigdy nie bylo!

    0
  • #19 28 Mar 2007 08:35
    Pablo1964
    Moderator

    Marian1981.02: Hmmm... więc o obudowę chodzi... Ciekawa teoria ;-). Wiesz, że słowo "amplituner" funkcjonuje jedynie w języku polskim? A wiesz dlaczego? Otóż dlatego, że były prześmieszne próby wymawiania przez Polaków słowa "receiver". W tym numerze Audio jest zabawny artykuł na ten temat, szczerze go polecam. Jednak zajrzyj na anglojęzyczne strony www,, wszystkie "amplitunery" opisane są tam jako "receivers". Czy jest więc sens tworzenia nowych definicji?
    Nie chcę się kłócić, więc mogę Ci przyznać, że zodiak jest magnetofonem z anteną zamiast kasety, ale chyba warto zdjąć klapki z oczu. Nie chcesz czytać czasopism fachowych to poczytaj zachodnie stronki. Wpisz słowo "amplituner" w google, dostaniesz tylko polskie strony. Dziwne, co? Mam nadzieję, że mogę już podpisać post "co było do udowodnienia". Nie warto się zaperzać, nikt z nas nie ma monopolu na wiedzę.

    Pozdrawiam :-)

    0
  • #20 28 Mar 2007 09:59
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Pablo1964 napisał:
    Hmmm... więc o obudowę chodzi... Ciekawa teoria
    To nie jest teoria a tym bardziej nie moja,po prostu tak nasi produceci w tamtych czasach nazywali "amplituner"- sprzet ktory wlasnie mial radio i wzmacniacz i pasowal do "wiezy".Może to byla bledna nazwa lecz nie mnie ani Tobie to oceniac tylko nalezalo by sie zwrocic do naszych konstruktorow.Wniosek z tego taki ze:Nie wszystkie sprzety z tamtych lat do ktorych mozna dolaczyc zestaw glosnikowy oraz maja wbudowane radio to "amplituner".Spójrz na strone www.Oldradio.pl do katalogu na opis "zodiaka" i "toski" niby te same radia tylko moca sie roznia a na tym pierwszym pisze radioodbiornik a na drugim juz amplituner.
    Wedlug Twojej teori to radio stolowe "Giewont" tez by musialo byc amplitunerem a to by byla juz przesada chyba...
    Pozdrawiam

    0
  • #21 28 Mar 2007 10:15
    Pablo1964
    Moderator

    A niby dlaczego nie? Wszak to także tuner + amplifier :-) Zastanawiam się, czy powinniśmy akceptować takie makaronizmy czy z nimi walczyć? Cały świat słucha radia z odbiorników tylko Polacy z amplitunerów ;-) Przerost formy nad treścią.
    Jednak ten wątek zostawmy dla tych, którzy mogą pomóc jego autorowi a zainteresowanych tematem czy odbiornik i amplituner to dwa różne urządzenia zapraszam tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic724977.html
    Pozdrawiam

    0
  • #22 28 Mar 2007 10:45
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Do autora:Sprawdziles te tranzystory na radiatorze?

    0
  • #23 28 Mar 2007 10:46
    h jaworski
    Poziom 39  

    Może by koledzy poczytali trochę schemat tam wyraźnie pisze co to za urządzenie i skończyli tą niepotrzebną dyskusję .Dla pewności podaję wycinek schematu

    0
  • #24 28 Mar 2007 10:52
    Pablo1964
    Moderator

    h jaworski napisał:
    Może by koledzy poczytali trochę schemat tam wyraźnie pisze co to za urządzenie i skończyli tą niepotrzebną dyskusję .Dla pewności podaję wycinek schematu

    Co do tego, że Zodiak jest RADIOODBIORNIKIEM, nikt przecież wątpliwości nie miał. Ale jeżeli chcemy kontynuować off-topic, chodźmy w inne miejsce bo aż dziw, że autor wątku nas stąd sam nie przegonił ;-)

    0
  • #25 28 Mar 2007 14:56
    rafal8916
    Specjalista - spawarki

    Dobra panowie, koniec off topa

    DO AUTORA TEMATU

    Sprawdż tranzystory w końcówce mocy (te na radiatorze) bo najprzwdopodobniej padły tranzystory mocy, możliwe że i sterujące też. Tranzystory sprawdż omomierzem, zakładam że wiesz jak to zrobić.

    0
  • #26 29 Mar 2007 15:22
    =Hunt3R=
    Poziom 9  

    Witam ponownie, wylutowalem wszystkie trnazystory z radiatorow, po sprawdzeniu okazalo sie, ze dwa sa uszkodzone mianowicie BD 243C i BD 244C. Dokonalem zakupu tych elementow, prosze mnie pokierowac co dalej.

    Pozdrawiam.

    0
  • #27 29 Mar 2007 17:28
    Macieks14
    Poziom 17  

    No a działa teraz w ogóle po wlutowaniu nowych tranzystorów???

    0
  • #28 29 Mar 2007 20:21
    =Hunt3R=
    Poziom 9  

    tzn. wlutowac i wlaczyc bez sprawdzania innych elementow?

    0
  • #29 29 Mar 2007 20:28
    _PREDATOR_

    VIP Zasłużony dla elektroda

    Radzę wszystko sprawdzić w tym stopniu i to bardzo dokładnie, bo jak coś będzie nie tak, to będzie bum i kupa dymu ;)

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo