logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyciszanie komputer-maty,kołki,wentylatory itp.jak zrobić?

skaktus 30 Mar 2007 18:17 3400 15
REKLAMA
  • #1 3734828
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Na dzień dzisiejszy przerobiłem kompa na tyle ile podpowiadała mi mała intuicja:
    -dorobione regulatory obrotów wentylatorów w zależnosci od temperatury
    -zasilacz z wentylem 12 cm
    -tunele powietrzne
    -duze radiatory
    -wentylatory 12 V zasilane z molexa napieciem 5V
    itp

jednak mimo wszystko kom lekko szumi.ludzie piszą o matach wygłuszajacych i innych bajerach jednak są one dosc drogie. co powiecie na wyłożenie obudowy w kompie zwykłą wykładziną? jak wyciszyć dyski?są róznego typu gumki,kołki,bolce..a sposoby domowe ?

jakie macie sposoby na wyciszanie komputera. prosze o porady itp

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

• REKLAMA
  • #2 3734849
    mcoola
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Ja dysk wyciszyłem robiąc z kawałka gumy z dętki paski służące jako podkładka pod śrubki. Dobre są też materiały do wyciszania głośników, takie gąbki.
  • REKLAMA
  • #3 3734921
    skaktus
    Poziom 37  
    a co z wyklejaniem całej obudowy wykładzinami/matami itp ?
  • #4 3734952
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    wyklej korkiem jak musisz. na dysk najlepiej postaw go na czterech podstawkach zrobionych z takiej gabki do zmywania. cisza idealna.
  • #5 3740958
    skaktus
    Poziom 37  
    tak naprawde co do dysku to nie narzekam. chodzi mi bardziej o wyciszenie pudła

a co powiecie o wyłożeniu pudła wykładziną podłogową? bo mat korkowych nigdize nie moge dostać a wykładzina jest tania i powszednia.
  • REKLAMA
  • #6 3741037
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Ale niech to będzie wykładzina gruba, która faktycznie swoją strukturą rozbije i wytłumi fale akustyczne. Druga sprawa to drgania pudła, jeśli chcesz je wyciszyć, musisz je bezwzględnie usztywnić. Ja zyskałem ze 2dB poprostu wywalając starego Codegena i przekładając wnętrzności do Chiefteca Dragona DX (różnica masy obudów 4 kg a 15kg) bo w przypadku tamtego badziewia to było niemożliwe. Jeśli obudowa będzie z cienkich blaszek łatwo będzie wprawiana w drgania pracą napędów, dysku, nawet wentylatorów.
  • #7 3741104
    skaktus
    Poziom 37  
    moja obudowa to ma blache niewiele grubszą niż puszki po farbie

a co powiecie na dodatkowe radiatory w zasilaczu ?
  • #8 3741168
    /|\Atari
    Poziom 27  
    A jaki masz zasilacz?
  • #9 3741257
    skaktus
    Poziom 37  
    modecoma feel II 350W...cichy ale jednak tyc za glosny

nie kupowalem feela III bo mialem i nie trzymaja w ogole napiec...
  • REKLAMA
  • #10 3741405
    /|\Atari
    Poziom 27  
    ogólnie o całej linii feel i LC mam niskie mniemanie. Możesz jednak spróbować wyciąć kratke zza wentylatora, jeśli nie masz w nim grilla i takowego wsadzić albo wogóle nic nie wkręcać, jeśli masz pewność, że nikt nic tam nie wsadzi. Wentylator można wymienić na jakiegoś cichego Arctic Coolinga. Dokręcanie radiatorów - zależy jaki profil mają obecne ale ogólnie nie sądze aby wiele to dało. Jeśli profil to umożliwi, to można coś dokręcić i zmniejszyć nieco obroty wentyla. Jednak ostrożnie z tym bo można załatwić komputer albo siebie.
  • #11 3741791
    skaktus
    Poziom 37  
    feel słaby? eee,nie przesadzaj ;) seria II była całkiem udana a LC to chyba całkowicie inna historia...LC kosztuje ok 30 zł a taki sam feel koło 100

w zasiłce mam wentylator 12 cm wiec i tak praktycznie cisza,choć radiator powiększe - mam troche miejsca na dodatkowy

innego wentyla-też o tym myślalem,choć arctiki aż tak ciche nie są,ale bede próbował. może papsta :) ale żeby tylko był tańszy
  • #12 3742506
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Modecom Feel to zasilacz klase niższy od FSP/Fortron a tego dopiero uznaje za minimum jeśli o PSU idzie. Jedynie seria MC z modecomów zasługuje na uznanie bo jest robiona przez FSP. 100 zł za Feela to troche przesada jak dla mnie. A mówiąc o LC miałem na myśli taką serie Modecomów.
  • #13 3743169
    skaktus
    Poziom 37  
    no chyba LC to ci się pomyliło...miałem ostatnio do cyznienia ze sporą iloscią LC i wszystkie były takie odpustowe że hej...

aktualnie się zastanawiam nad nowymi tracerami - z serii hell fire 450 w - miałęm do tej pory takiego zwyklego 400watowca ale z noej serii i byłem zadowolony - przy obciążeniu na 150W dawał na lini 12V było 12,35, przy przeciążeniu na 420 dawała 12,38 - jak dla mnie rewelka-na pozostałych liniach było o 0.03 V mniej...choć ciszą nie grzeszył,dlatego teraz mam pewne obawy czy te z wiatakami 12cm tez hałąsują
  • #14 3743626
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Z czym miało mi się pomylić? Może kolega powie że nie było Modecomów z serii LC? Jaka to kaszana to ja wiem. Tracer? Ja naprzykład podziękuje. Brat bliźniak Megabajta. Taka zatyczka do dziury na PSU w obudowie. Jak kolega obciążył linie 12V do 420W skoro PSU posiada jeszcze inne linie i moc maksymalna to moc zsumowana?
  • #15 3743641
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Potwierdzam słowa Atariego, tracer to syf. Jeśli zaczynamy bawić się w przeróbki kompa to zacznijmy od dobrego zasilacza.
  • #16 3743648
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Polecam koledze wątek o zasilaczach, w dziale "co gdzie kupić" zamieściłem tam kiedyś foto wnętrza Tracera o *mocy* 450 "Watuf"

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod wyciszania komputera, w szczególności obudowy i dysków twardych. Proponowane rozwiązania obejmują stosowanie podkładek z gumy z dętki pod śrubki mocujące dysk oraz użycie gąbek wygłuszających. Wyciszenie obudowy można osiągnąć poprzez wyklejenie jej grubą wykładziną podłogową lub korkiem, jednak ważne jest usztywnienie cienkiej blachy obudowy, aby ograniczyć drgania generowane przez napędy i wentylatory. Wymiana wentylatorów na modele o niższych obrotach lub cichsze, np. Arctic Cooling lub Papst, jest również zalecana. Dyskusja porusza także temat zasilaczy, gdzie Modecom Feel II 350W oceniany jest jako cichy, ale niższej klasy w porównaniu do FSP/Fortron. Krytykowane są zasilacze Modecom serii LC oraz Tracer, które uznawane są za mniej solidne i głośne. Zaleca się inwestycję w lepszy zasilacz przed dalszymi modyfikacjami. Dodatkowe radiatory w zasilaczu mogą pomóc, ale ich skuteczność zależy od obecnego profilu radiatorów i możliwości montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA