Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Poszukuje schematu podlaczenia podnosnika samochodowego

Dark soldier 31 Mar 2007 16:50 12828 7
Automation24
    Dark soldier
    Level 11  
    Poszukuje schematu podlaczenia podnosnika samochodowego.Mam dwa styczniki TSM 1 z cewka na 220v.Jak to podlaczyc??
  • Automation24
    and61
    Level 27  
    a jakie one mają mieć zadanie do wykonania?? czy to jest podnośnik hydrauliczny, ??za mało danych podałeś żeby cokolwiek narysować
  • Automation24
    Dark soldier
    Level 11  
    nie to nie jest podnosnik hydrauliczny tylko na przekladni slimakowej i jest zasilany silnikiem trojfazowym.Czym i jak go podlaczyc by chodzil gora-dol.Powinno dac rade za pomoca stycznikow TSM1 tylko jak je podlaczyc :idea:
    and61
    Level 27  
    w sumie ok, tylko na pierwszym schemacie nie ma zabezpieczenia silnikaa na drugim nie ma wyłącznika i włącznika sterowania
    Dark soldier
    Level 11  
    super.Juz mi to cos rozjasnilo sytuacje.Wielkie dzieki,ale jak cos jeszcze bedzie to wcale sie nie pogniewam.Nie chodzi o to ze nie kumam tylko o to ze wiecej sie naucze :) pozdro
    and61
    Level 27  
    proponuje takie rozwiązanie jak na tym szkicu, z wykorzystaniem 3 styczników , jeden to stycznik bezpieczeństwa SB ; mający zadanie rozłączenia zasilania za pomocą wyłącznika grzybkowego w przypadku sklejenia się styków styczników roboczych, doprowadzenie zasilania z przycisków sterowniczych poprzez styki pomocnicze innego stycznika (zapobiegnie to przypadkowemu równiczesnemu podaniu zasilania do silnika z dwóch styczników, reszta chyba jest jasna ?? jeśli nie to moge wytłumaczyć
    kierbedz4
    Level 36  
    Zwróć uwagę iż na podnośniku samochodowym są zabudowane 3 krańcówki to ograniczenie góra ,ogranicznik dół i w podeście ogranicznik w przypadku zerwania się łańcucha napędowego. sterowanie 2 stycznikami góra ,dół z cewkami 24V sterowane prądem zmiennym z transformatora 24V którego uzwojenie pierwotne jest zasilone napięciem 400V Podaj typ podnośnika z dokumentacją nie mam problemu.Prowadzę serwis elektryczny ww podnośników u autoryzowanego dilera samochodów. Pozdrawiam.