logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć przełącznik 0-1-2 do sterowania silnikiem 3-fazowym?

vymiathatch 04 Lip 2003 20:48 26388 20
  • #1 275874
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ocena: 114
    jak wyzej tylko ze dysponuje wylacznie przelacznikiem 0-1-2 i nie wiem jak to rozwiazac, silnik jest 3 fazowy. mile wiedziana pomoc :-)
  • #2 275974
    djlexus
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    nie bardzo wiem czy bede w stanie ci pomóc ale rozwiń temat to zobacze co sei da z tym zrobić.
  • #3 275996
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    vymiathatch napisał:
    jak wyzej tylko ze dysponuje wylacznie przelacznikiem 0-1-2 i nie wiem jak to rozwiazac, silnik jest 3 fazowy. mile wiedziana pomoc :-)
    Jakie ma połączenia styków ten przełącznik? ile ma styków?
    BTW Czy konstrukcja mechaniczna nie ulegnie uszkodzeniu przy gwałtownej zmianie kierunku obrotów?
  • #4 276014
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    Witam

W temacie piszerz o stycznikach.
    Zmiana kierunku silnika trójfazowego polega na zamianie dwóch faz.
    Przy zastosowaniu styczników sprawa jest bardzo prosta. Chyba że masz zamiar wykorzystac do tego przełącznik ręczny (sa takie) to podstawa aby zero było w położeniu srodkowym przełacznika.
  • #5 276018
    djlexus
    Poziom 22  
    No i moja interwejcja już sie nie przyda wyręczyliście mnie koledzy :) vymiathatch słuchaj się ich oni wiedzą co piszą :)

Ostrzeżenie #3: pisanie postów nic nie wnoszących do tematu ! [A]
  • #6 276035
    dioda5
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Tu masz schemaci na stycznikach taki jak sie stosuje np. w wiertarkach stołowych, prawo lewo z podczymaniem. Sorki za jakosc ale artysta to ze mnie nie jest.
    Załączniki:
    • SCHEMAT.gif (7.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 276105
    djlexus
    Poziom 22  
    bardzo pięknie to rozrysowałeś :)

Ostrzeżenie #2 : Pisanie postów nic nie wnoszących do tematu ! [A]
  • #8 276264
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    jak wyżej napisano- trzeba zamienić miejscami dwie dowolne fazy na silniku, rozrysuj sobie lub na forum połączenia tego przełącznika lub stycznika, :)
    :arrow: djlexus, bo pomyślę, że nabijasz sobie punkty 8)
  • #10 277324
    vymiathatch
    Poziom 31  
    dzieki dioda5 ale ja nie dysponuje przyciskami tak jak mi narysowales. posiadam tylko wlacznik ktory albo zwiera powiedzmy srodkowy styk z lewym albo z prawym nio i ma jeszcze stan zerowy w ktorym nie zwiera zadnego styku. 1-0-2. tym samym unikam robienia wzajemnej blokady cewek za pomoca stykow stycznika. poprostu w tym przypadku to nie jest potrzebne bo nie jestem w stanie zalaczyc rownoczesnie obrotow w lewo i prawo. co robimy dalej? :) a nio i podtrzymanie tez nie jest w tym przypadku p[otrzebne bo ten wlacznik to zalatwia. nie trzeba go trzymac tylko sie przelancza i juz.
  • #11 277347
    ACULA
    Poziom 34  
    z tego co napisałeś to już dawno dostałeś odpowiedzi.

pozycja 1 włącza cewkę pierwszego stycznika w którym fazy są normalnie

pozycja 2 włącza cewkę drugiego stycznika w którym 2 fazy są zamienione

styczniki w tym przypadku działąją jak zwykłe przekaźniki tylko właczające od razu trzy fazy
  • #12 277693
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 133
    witam,
    w sumie rzecz banalna załączam schemat, mimo że przełącznik ma pozycję "0" dałbym blokadę mechaniczną pomiędzy stycznikami

pozdrawiam
    Załączniki:
    • lp.jpg (40.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 278867
    vymiathatch
    Poziom 31  
    dzeki falowniki.com twoj schemat bardziej odpowiada temu co sobie zaplanowalem. jeszcze tyrzuce tylko glowny wylacznik silnika gdyz u mnie bedzie to spolniala wtyka 380v a przed wtyka i tak mam ociecie napiecia na caly garaz. zawsze po pracy wylanczam. a to sterowanie bylo mi potrzebne do wetylatora ktory albo ma wyciagac powietrze albo je pchac do srodka :-) a jeszcze jedno pytanko w jaki sposob mam zrobic blokade mechaniczna stycznikow? bo calosc juz dziala ale wspomniales o tej blokadzie wiec podziagniemy ten temat dalej co ty na to?
  • #14 278923
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 133
    Witam,

ja uzywam stycznikow Moeller Electric cena stycznika 4 kW to tylko 34 zł netto
    znajdziesz je pod adresem:
    http://www.e-katalog.com.pl/sklep/product_info.php?cPath=1&products_id=6
    blokada mechaniczna do tych styczników jest pod adresem http://www.e-katalog.com.pl/sklep/product_info.php?cPath=1_100&products_id=530 blokada kosztuje 9 zł netto
  • #15 278969
    vymiathatch
    Poziom 31  
    a takie cos to jest. hm ciekawa rzecz ale ja juz mam styczniki telemechanique przywiozlem je sobie z francji i podejrzewam ze blokada do nich bedzie kosztowala sporo wiecej a wiec chyba zrezygnuje z tego rozwiazania. pozdrawiam i dzieki za sugestie :)
  • #16 2040027
    m2x
    Poziom 11  
    Witam Kolegów!
    Zrobiłem sterowanie prawo-lewo na dwóch stycznikach i układ działa. Jednak po podłączeniu faz na styki główne stycznika, przy przełączaniu kierunku (zamianie 2 faz na silniku) wywala bezpiecznik od jednej z faz. Mam w związku z tym pytanie: czy jest możliwe ze podczas przełączania zwierają się fazy na styczniku? Generalnie mam na myśli sytuację że drugi stycznik łączy fazę zanim ten pierwszy "puści". Elektrycznie mam zabezpieczoną taka sytuację, obawiam się tylko "mechanicznej" części. Będę wdzięczny za odpowiedź.
  • #17 2042919
    b.krzysiek
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    m2x napisał:
    Witam Kolegów!
    Zrobiłem sterowanie prawo-lewo na dwóch stycznikach i układ działa. Jednak po podłączeniu faz na styki główne stycznika, przy przełączaniu kierunku (zamianie 2 faz na silniku) wywala bezpiecznik od jednej z faz. Mam w związku z tym pytanie: czy jest możliwe ze podczas przełączania zwierają się fazy na styczniku? Generalnie mam na myśli sytuację że drugi stycznik łączy fazę zanim ten pierwszy "puści". Elektrycznie mam zabezpieczoną taka sytuację, obawiam się tylko "mechanicznej" części. Będę wdzięczny za odpowiedź.

Może twój problem jest spowodowany tym, że w momencie przełączenia kierunku obrotów silnik wiruje jeszcze ze znaczną prędkością w kierunku przeciwnym do tego , w który chcesz go aktualnie przełączyć. Co napendza ten silnik?
  • #18 2043294
    m2x
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź. Silnik napędza przez przekładnie brame przesuwną. W sumie to po wyłączniu zasilania silnik momentalnie zatrzymuje się.
  • #19 2044132
    b.krzysiek
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Najprostszym sposobem, aby sprawdzić czy problem jest w sterowaniu czy w samym napędzie jest wypięcie silnika. Po wypięciu przełanczaj kierunki lewa/prawa i zobaczysz gdzie jest problem
    ZABEZPIECZ KABEL OD STRONY SILNIKA - żeby nie było zwarć, ani możliwości porażenia prądem.
  • #20 2044352
    m2x
    Poziom 11  
    Że ja sam na to nie wpadłem :D W sobotę będę miał możliwość sprawdzenia, więc od razu się pochwalę co tego wyszło. Jeszcze mam pytanie: czy wszystko jedno które fazy zamieniam? Bo z tego co zrozumiałem to tak, wystarczy tylko sprawdzić na których fazach w którym kierunku silnik się kręci.
  • #21 2044705
    drZoidberg
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    m2x napisał:

Jeszcze mam pytanie: czy wszystko jedno które fazy zamieniam?

Tak, zamienia się 2 dowolne między sobą. Jeśli nie wiesz dlaczego, to narysuj sobie trójkąt, ponumeruj boki w dowolną stronę, a następnie zamień ze sobą 2 dowolne numerki i zobacz w jakiej kolejności są teraz ułożone te numerki ;)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia przełącznika 0-1-2 do sterowania silnikiem trójfazowym z możliwością zmiany kierunku obrotów. Kluczowym rozwiązaniem jest zastosowanie dwóch styczników, gdzie pozycja "1" załącza cewkę stycznika z normalnym układem faz, a pozycja "2" załącza cewkę stycznika z zamienionymi miejscami dwiema fazami, co powoduje zmianę kierunku obrotów silnika. Przełącznik 0-1-2 umożliwia wybór stanu wyłączonego (0) oraz dwóch kierunków (1 i 2), eliminując potrzebę mechanicznej blokady cewek styczników, ponieważ nie ma możliwości jednoczesnego załączenia obu kierunków. Wskazano, że zamiana dwóch dowolnych faz powoduje odwrócenie kierunku obrotów. Poruszono także temat blokady mechanicznej styczników, która zapobiega jednoczesnemu załączeniu obu styczników, co może powodować zwarcie i wyzwolenie zabezpieczeń. Przykładowo, styczniki Moeller Electric wraz z dostępną blokadą mechaniczną zostały zaproponowane jako ekonomiczne rozwiązanie. Użytkownik posiada styczniki Telemechanique, dla których blokada mechaniczna może być droższa, więc rozważa rezygnację z tego rozwiązania. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące problemów z wyzwalaniem bezpieczników podczas przełączania kierunku, co może wynikać z chwilowego zwarcia faz lub pracy silnika podczas zmiany kierunku. Zalecane jest sprawdzenie układu bez podłączonego silnika oraz zabezpieczenie kabli. Podsumowując, sterowanie silnikiem trójfazowym za pomocą przełącznika 0-1-2 wymaga zastosowania dwóch styczników z odpowiednim przełączaniem faz oraz rozważenia mechanicznej blokady styczników dla bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA