logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mała prądnica 12V 50W do montażu na wentylatorze komina - gdzie znaleźć?

smerfy 01 Kwi 2007 20:08 14605 13
REKLAMA
  • #1 3742195
    smerfy
    Poziom 13  
    Ocena: 59
    Witam mam pytanie czy ktoś może spotkał się z prądnicą (generatorem) napięcie 12V (ale niekoniecznie) moc wystarczająca to 50 W. Chodzi o to, iż prądnica musi być małych rozmiarów tak aby była możliwość zamontowania do wentylatora na wylocie komina wentylacyjnego (praca dyplomowa). Niestety nigdzie na necie nie mogę znaleźć takich prądnic a alternatory mają zbyt duże gabaryty. Może ktoś z towarzyszy na forum spotkał się z takimi prądnicami bądź wie skąd można pozyskać takie cudo. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3742258
    Robciak
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ta prądnica (wiatraczek) ma działać na ruch powietrza wentylacji grawitacyjnej? Jeśli tak to sądzę że nie ruszy ten wiatrak. Nie wiem jak wygląda prądnica w ciągniczkach ogrodniczych ale może w nich są jakieś mniejsze gabarytowo. Pozdrawiam
  • #3 3742315
    smerfy
    Poziom 13  
    Tak ma działać na zasadzie grawitacji przy 30m kanale wentylacyjnym prędkość ciągu powietrza wynosi 1,3 m/s przy różnicy temperatur 8 stopni. W tym sęk , że muszę gdzieś namierzyć taką prądniczkę. Już tłumacze o co chodzi. Pradniczka ma byc napędzana siłą ciągu grawitacyjnego, prąd wytworzony przez prądniczkę ma zasilić akumulator a następnie poprzez układ elektroniczny wykorzystac zasilanie klatki schodowej w energie elektryczną. Takie eksperymentalne zabawy z alternatywnymi źródłami energii. Niestety nie dla mojego widzimisie to wstęp do pracy dyplomowej.
  • REKLAMA
  • #4 3742416
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Można wziąść silnik krokowy od drukarki -duży -
    można do próby wziąść silnik krokowy od dysku twardego .
    Większość z nich jest odwracalna -doskonale nadaje się do takich eksperymentów .Silniki krokowe.
  • #5 3742683
    smerfy
    Poziom 13  
    Dzieki twoja sugestia moze byc ciekawa poczytałem o tym troche i faktycznie cytat"Generuje spore napięcie przy stosunkowo
    niewielkich obrotach. Można się o tym przekonać biorac przewody do ust i
    pokręcając osią palcami :)
    Jeśli silnik jest unipolarny, to można wspólny przewód potraktować jako
    masę, a do wyjść faz podłączyć diody prostownicze (najlepiej Schottky),
    drugie końce diod "do kupy" i na + kondensatora, dołaczonego - do masy.
    Można dać kolejne 4 diody podłaczone odwrotnie i uzyskać drugie, ujemne
    napięcie. Całkiem przyzwoicie świeciła migająca diioda, podłaczałem też
    buzzer wyciągnięty z drukarki (może nadałby się na krety ?). Przy niezby
    szybkim pokręcaniu palcami napięcie dochodziło do 10V, więc biała dioda też
    będzie świecić." Tylko co masz na mysli duzy silnik krokowy z jakiej drukarki jest duzy??
  • #6 3744043
    KaW
    Poziom 34  
    Cieszę się -ja naped od dysku wykorzystałem na bieżnię do szczurów -w jakimś pokoju dziecinnym. Nalezało-by jeszcze podłączyc im te diody świecące .

Oczywiście 50W to to nie będzie ale jesli lopaty będą duże to cos zz tego
    moze wyjdzie .

Na złomach są obecnie różne silniki -prawdę mówiąc cała technologia .
    Lepsze są te starsze -bo rozbieralne -i są czasami o wymiarach
    80x80x100mm.To takie, ktore przesuwały papier.
    Moc 50W to już dużo .Myślę że lącząc diody białe przeciwsobnie w szereg
    mozna obejść to prostowanie itp zabiegi .Te diody moga swiecić od razu .
  • REKLAMA
  • #7 3746072
    smerfy
    Poziom 13  
    Tak tylko mi chodzi zeby uzyskac z kilju połączonych w baterie prad rzedu 1 A do ładowania aku w UPS i chodzi mi o predkosc obrotowa. Mam nadzieje ze mi sie uda. Rozebrałem skaner stary i przesuwajac recznie mechanizm świetlny skanera zaswiecił czyli jest dobrze ;). Zobaczymy co dalej
  • #8 3747159
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    takie prądnice występują w motocyklach typu ural,dniepr, junak.
    około 6-7 cm średnicy i 12-15 cm długości.
    z jeszcze mniejszych rozrusznik od skutera tylko przerabiać trzeba z tulejek na łożyska dla stałej pracy. rozrusznik lepszy bo ma magnesy trwałe i w związku z tym nie potrzeba wzbudzenia-taki na przykład
    http://moto.allegro.pl/item178147191_peugeot_50ccm_kazdy_model_rozrusznik_zobacz.html
  • #9 3763047
    smerfy
    Poziom 13  
    Witam znalazłem silnik krokowy i tu jest kolejny problem silnik ma 5 wyprowadzeń czarny według mnie masa, i 4 pozostałe to cewki, rezystancja pomiędzy każdym pozostałym a czarnym wynosi 20 Ohm, pomiędzy każdym z pozostałych wynosi 40 Ohm, połączenie wszystkich razem i pomiar między nimi a czarnym 6 Ohm. Może ktoś wie jak podłączyć ten silniczek żeby ruszył jako prądnica bo na wszelkie możliwe sposoby próbowałem i wiertarką napędzając nawet niestety nie chce dać napięcia. Może jakiś schemacik ktoś ma albo jest oblatany w tym temnacie. Proszę o pomoc.
  • #10 3763114
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    Junak akurat ma oryginalnie 6V. I stare "rosje" też. Ale faktycznie można by się zwrócić w stronę techniki motoryzacyjnej. I poszukać jakiegoś małego alternatora ze skutera. Tam panują teraz rozwiązania ze stałym kołem magnesowym więc nie ma żadnych szczotek.
  • #11 3763631
    kortyleski
    Poziom 43  
    alternator skuterowy raczej nie zda egzaminu bo nie ma własnej konstrukcji nośnej...łożyskowaniem jest łożyskowanie wału korbowego a mocowaniem stojana blok silnika...kupa roboty z mechaniką ale rzeczywiście minimalne straty tylko....toto z racji posiadania magnesów trwałych porusza się "skokami" i trzeba sporego momentu aby wprawić w ruch pradnice...
  • #12 3763798
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    Stworzyć konstrukcje nośną dla takiego alternatora, to prosta sprawa. Właściwie wystarczy w środek stojana wmontować łożysko... Do pracy klasycznej prądnicy także jest potrzebna siła, więc ten argument także odpada. A jeśli już poszukiwane jest coś z konstrukcją nośną, to można przewinąć mały alternator lub po prostu zastosować prądnicę z malucha.
  • #13 3765321
    kortyleski
    Poziom 43  
    błażej
    oczywiście że dla sprytnego mechanika to się da zrobić
    ale koszt wykonania obudowy łożyska i wału z precyzyjnym stożkiem do obsadzenia magnesów jest spory...:(
    Co do sił- chodziło mi o to że takie "magneto" ze skuterka czy motocykla potrzebuje sporego momentu aby ruszyć z miejsca...zachowuje sie bardzo podobnie jak nieobciążona prądnica zbudowana z silnika krokowego...lepsza rzeczywiście była by obcowzbudna mała prądnica która obciążana by była dopiero po uzyskaniu pewnej prędkości obrotowej
  • REKLAMA
  • #14 3767230
    KaW
    Poziom 34  
    Na złomie można dostać -badz kupić za 50gr -silniczki od wkretarek -na 6v -12 stałego -to też pradnice -bo mają magnesy stale -i one moga mieć sporo watów -ale i obrotów chcą sporo.Dzisiaj widziałem carwono swiecace się kółka w hulajnodze któą jechała dziewczynka -pełne BHP..

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano małej prądnicy 12V o mocy około 50W, możliwej do montażu na wentylatorze komina, napędzanej siłą ciągu grawitacyjnego powietrza (prędkość około 1,3 m/s przy różnicy temperatur 8°C). Ze względu na ograniczenia gabarytowe i niskie obroty, tradycyjne alternatory okazały się zbyt duże. Proponowano wykorzystanie silników krokowych z drukarek lub dysków twardych jako prądnic odwracalnych, generujących napięcie przy niewielkich obrotach, z zastosowaniem prostowników Schottky’ego i kondensatorów do stabilizacji napięcia. Dyskutowano również o prądnicach motocyklowych (Ural, Dniepr, Junak) oraz małych alternatorach ze skuterów, które mają trwałe magnesy i nie wymagają wzbudzenia, jednak ich mechanika i moment rozruchowy stanowią wyzwanie. Wskazano na możliwość samodzielnego wykonania konstrukcji nośnej dla alternatora lub zastosowanie prądnicy z Fiata 126p („malucha”). Poruszono temat silniczków z wkrętarek 6-12V z magnesami trwałymi, które mogą generować znaczącą moc przy wysokich obrotach. Autor eksperymentował z silnikiem krokowym 5-wyprowadzeniowym, poszukując schematu podłączenia do pracy jako prądnica. Podkreślono, że uzyskanie 50W przy niskich prędkościach obrotowych i małych rozmiarach jest trudne, a rozwiązania wymagają kompromisów między momentem rozruchowym, mocą i gabarytami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA