logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wpływ szerokości obręczy 18mm na zużycie opon Dębica Tygrys 26x1,9

dwpl 03 Kwi 2007 19:59 2674 4
REKLAMA
  • #1 3748938
    dwpl
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Witam

Zastanawiam się nad wpływem na zużycie t.j. pękanie, a w konsekwecji nawet rozerwanie opony w miejscu styku z krawędzią obręczy.

Wcześniej miałem obręcz o szerokości wewnętrznej 24mm, teraz mam inną, niby lepszą, bo dwu-komorówke, bardziej wytrzymałą, o szerokości wewn. 18mm, ale trochę na nią klne, gdyż jest ciężka i odnoszę wrażenie, że szybciej niszczy mi opony.
    Mam opony Dębica Tygrys 26x1,9.

Czy szerokość obręczy ma wpływ?

Założyłem temat też na forum rowerowym, ale tam chyba nigdy nie doczekam się odpowiedzi.
    Temat ma nikły związek z elektroniką, jednak biorąc pod uwagę tak wielką popularność tego forum, są duże szanse, że ktoś udzieli mi odpowiedzi.
    Proszę o nie usuwanie tego tematu. Dziękuje.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3749560
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Na rowerach jeżdżę od 36 lat, i nie dostrzegam takich zjawisk. Owszem kie-
    dyś miałem przypadek częstego przebicia dętki wskutek wadliwej konstruk-
    cji opony. Oczywiście budowa obręczy wymusza dany rodzaj opony, i może
    akurat producent wypuścił bubla? Na "Dębicę" nie narzekam...
  • REKLAMA
  • #3 3749728
    pmxxyz
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    Tak jak w samochodzie, na trwałość opon i opory toczenia(zużycie paliwa/jedzenia zjadanego przez rowerzystę) ma wpływ ciśnienie.

1) W rowerze, pompowanie(kół 26'') poniżej 3,0 bara zwiększa niszczenie opon(opona jest bardziej "zgnieciona" i naturalne, że w końcu się zacznie kruszyć w miejscu zgięcia).

2) Intensywność użytkowania. Ktoś, dla kogo "rower to zabawka" do jazdy na wycieczki w niedzielę, nie będzie mieć takich problemów do roztrząsania.
    Ktoś, dla kogo rower jest środkiem transportu używanym codziennie, odczuje to.
    Jazda w zimie po mieście(gdzie ulice są posypywane różnymi środkami typu sól) bardzo niszczy opony(pękają), również samochodowe. Często opona po jednej zimie nadaje się do wyrzucenia(nie dlatego, że się zdarła, tylko dlatego, że popękała).

3) Firma i model. Niestety nasze krajowe wyroby mogą nie wystarczyć, jeśli mają pracować codziennie, w różnych warunkach. To są opony do rekreacji, wycieczkowe.
    Jeżdżę rowerem codziennie, cały rok, w każdą pogodę - i droższe(czyli takie nie za 15, tylko np. za 25zł/sztuka) opony są lepsze(testowałem różne), wolniej się zużywają, rzadziej łapiesz "kapcia".

P.S.
    Czasem ludzie mają źle wyregulowane hamulce, i klocki trą również o oponę, i w ten sposób ją podcinają na całym obwodzie(albo na części, gdy koło nie jest nacentrowane).
  • REKLAMA
  • #4 3752118
    dwpl
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Zwykle jeżdżę po mieście (w Krakowie), średnio robie 400km/miesiąc, w zimie oczywiście też uwielbiam jeździć.
    Na tylnej oponie zrobiłem ok. 3000km i właśnie bieżnika jeszcze trochę zostało, a opona już pęka.
    Razem z rowerem ważę ok. 85kg.

Na obcieranie klocków zwracam uwagę i nie dopuszczam do takich sytuacji.

A cena takiej opony niewygórowana, poniżej 20zł.

Dodam jeszcze, że odniosłem wrażenie, iż muszę pakować wiecej powietrza do opony przy tej węższej obręczy tak, aby uzyskać podobne wgniecenie i podobne odczucia w czasie jazdy t.j. amortyzacja.
    Alę mogę być w błedzie, gdyż nie sprawdziłem tego dokładnie.
    (Tak jakby opona dzięki swojej konstrukcji uzyskiwała większą sztywność przy szerszej obręczy, dlatego wymaga większego ciśnienia przy węższej obręczy.)
    Co o tym myślicie?

Zdjęcia: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Dzięki za komentarze.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 3752294
    pmxxyz
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    A ja robię średnio 300km/miesiąc. Z rowerem ważę około 100kg.
    Opona(tylna) wystarcza mi najwyżej na pół roku. Czyli orientacyjnie na 1500km(tylne klocki hamulcowe idą w tym czasie ze 2-3 komplety - z przodu 1). A staram się nie szaleć(to znaczy nie hamować z piskiem opon, a bieżnik i tak znika w oczach). Tył i przód pompuję na 3,5bara. Z tyłu przydałoby się więcej(ale na wielu stacjach benzynowych nie można, bo są ograniczenia w kompresorach).

Jeśli robisz dwa razy tyle(3000km), to nie dziw się, że tylna opona pęka.
    Pęka ze starości, i tyle w temacie. :) "Zagadka" rozwiązana.

Przednie opony u mnie starczają na około dwa razy dłużej(czyli około 3000km) niż tył, i też mi pękają przy takim przebiegu(choć bieżnika jeszcze trochę jest). Widać w rowerze taki przebieg to norma(opony żyją do zdarcia lub do około 3000km i powinna być zmiana).
REKLAMA