logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy taka opona nadaje się do eksploatacji? Proszę o ocenę

modrih 19 Mar 2021 10:03 4638 66
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy mogę bezpiecznie dalej jeździć na oponie z otarciami po najechaniu na krawężnik, jeśli nie ucieka z niej powietrze?

Same widoczne otarcia i rysy po krawężniku nie wyglądają na poważne, o ile nie ma wybrzuszeń („bąbli”) i uszkodzenia kordu; jeden z forumowiczów ocenił, że mechaniczne ślady są małe i nie ma się nimi co przejmować [#19329014] Mimo to kilka osób zwróciło uwagę, że opona jest już stara (w wątku padły daty 2014/2016) i guma z wiekiem twardnieje oraz traci właściwości, więc przy takim wieku lepiej jej już nie zakładać [#19327833][#19327977][#19330055] Najrozsądniej zawieźć ją do wulkanizatora, żeby obejrzał ją od środka i sprawdził, czy nie ma uszkodzeń kordów lub bąbli; jeśli cokolwiek takiego wyjdzie, opona odpada [#19329793] Jeśli chcesz jeździć bez stresu, większość odpowiedzi sprowadza się do wymiany na nową, bo bezpieczeństwo i jedyny kontakt auta z drogą są ważniejsze niż oszczędność [#19329768][#19329246]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19327800
    modrih
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Dzień dobry.

Po najechaniu na krawężnik pojawiły się dwa nieduże uszkodzenia. Jak waszym fachowym okiem się wydaje - czy taką oponę mogę dalej bez strachu eksploatować?

Czy taka opona nadaje się do eksploatacji? Proszę o ocenę Czy taka opona nadaje się do eksploatacji? Proszę o ocenę

Powietrze nie uchodzi. Jeżdżę przeważnie 50 do max 120 km/h nie przekraczam nigdy 120 na drogach do tego przeznaczonych.

Pytam bo w oponach generalnie są wgłębienia fabryczne czy też spowodowane wyważeniem - wiem że to inna część opony (zapewne trwalsza).

Czy taka opona nadaje się do eksploatacji? Proszę o ocenę Czy taka opona nadaje się do eksploatacji? Proszę o ocenę

Dziękuję za opinię. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19327821
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Ocena: 292
    Panie jeszcze auto zezłomujesz a opona będzie chodzić ;-)
    To to pikus ale chyba bieżnik od góry jest cały spękany
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
    Kronikarska 8, Łódź, 92-624 | Strona WWW: www.cfiat.pl
  • REKLAMA
  • #3 19327833
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 935
    Nic jej będzie, ale 7 lat to już raczej czas na wymianę na coś świeższego.
  • REKLAMA
  • #4 19327850
    modrih
    Poziom 20  
    Opona jest z 2016 roku więc ma 4 lata z miesiącami. Bieżnik jest okej moim zdaniem. Bo ona przestała być eksploatowana w 2017 roku przez to że jedna mi pękła całkowicie po incydencie z krawężnikiem. Mam też drugą nie zużytą i bym założył na jedną oś, a na drugą oś nowe kupił bo się zużyły.
  • #5 19327977
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    Produkcja opony to 16ty tydzień 2014r.
    Ja osobiście i przy mojej jeździe już bym jej nie założył. ;)
  • #6 19328004
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2655
    blekis napisał:
    Ja osobiście i przy mojej jeździe już bym jej nie założył.

No właśnie. To jest prosta odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #7 19328047
    modrih
    Poziom 20  
    blekis napisał:
    Ja osobiście i przy mojej jeździe już bym jej nie założył. ;)

Nie założyłbyś z powodu uszkodzeń czy wieku?

Na oponie jest jeszcze jedno oznaczenie czterocyfrowe - jak będę w domu to zrobię zdjęcie i ono wskazywało na 2016 rok - więc coś źle zrozumiałem datę produkcji. Czyli kupiłem w 2016 roku opony leżące 2 lata. Dobrze wiedzieć :D
  • #8 19328049
    yogi009
    Poziom 43  
    Guma się starzeje i traci swoje pierwotne właściwości.
  • #9 19328318
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    Nie założył bym tej opony z obu powodów.
    Miałem nieprzyjemność wystrzału na przodzie i naprawdę nic fajnego jak się leci autostradą.
    Opona to jedyny punkt styku z podłożem.
  • #10 19328342
    modrih
    Poziom 20  
    Dobrze to w takim razie jeżeli te uszkodzenia sprawiają niebezpieczeństwo to założę ją na zapas (na którym się wolniej jeździ) a kupię nowe.
  • #11 19328347
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 753
    Zabierz ją do oponiarza, oceni. Jak nie będzie uwag, możesz go poprosić żeby założył na jakąś felgę i ją napompował do około 5 bar. Wytrzyma? Ok.
  • #12 19328446
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    palmus napisał:
    Poprosić żeby założył na jakąś felgę i ją napompował do około 5 bar.Wytrzyma? Ok.

A dlaczego tylko pięć? Może 8 to będzie lepszy test?
    Co za bzdury wypisujesz, producent zakłada max ciśnienie w oponie i nie wolno go przekraczać. Oponiarz zrobi test a po nim opona uszkodzona tym niby testem strzeli na pierwszej dziurze nawet przy prawidłowym ciśnieniu.

Do tematu, opona powyżej pięciu lat to niestety szrot i należy go wymienić. Bez względu na stan bieżnika. Tak przynajmniej ja sobie założyłem na podstawie ponad 20 letniego kontaktu z serwisem aut jak również ich " obuwia"

Dodano po 1 [minuty]:

Tym bardziej że teraz za jedną trzecią przeciętnej wypłaty można kupić całkiem znośne nowe kapcie
  • #13 19328546
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 753
    Skup sie na oponie ze skazą a nie na nowych na fakturę VAT.
    5atm, tyle znany mi oponiarz pompował i tym sposobem wyeliminował kumplowi 3 szt okazyjnie kupione.
    Mierzyłeś kiedyś ciśnienie latem w rozgrzanej oponie?
    Sądzisz, ze firmy oponiarskie robią je bez marginesu bezpieczeństwa?
    No i jeszcze jest jest takie coś jak siła odśrodkowa przy jeździe pow.120 km/h.
    Poczytaj i już będziesz wiedział czemu nie 8.
  • #14 19328584
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4311
    kortyleski napisał:
    Do tematu, opona powyżej pięciu lat to niestety szrot i należy go wymienić.
    Oponeo zaleca eksploatację nie dłuższą niż 10 lat a przecież w ich interesie byłoby skrócenie czasu eksploatacji do minimum ;)
    https://www.oponeo.pl/artykul/co-ile-nalezy-wymieniac-opony
  • #15 19328654
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    palmus napisał:
    Sądzisz, ze firmy oponiarskie robią je bez marginesu bezpieczeństwa

Sądzę że jak na linie napisane 200 kg to max tyle ją obciążę mimo że według mojej wiedzy i 500kg uniesie. Jest takie coś jak parametry znamionowe czyli takie przy których dana rzecz może i powinna pracować. Idąc twoim tokiem myślenia to na ograniczeniu 60 można jeżdzic 120.

vodiczka napisał:
    Oponeo zaleca eksploatację nie dłuższą niż 10 lat a przecież w ich interesie byłoby skrócenie czasu eksploatacji do minimum

Ja mówię o własnej praktyce.
  • #16 19328661
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6670
    Nowe opony z, 200 za sztuka. Życie i zdrowie bezcenne
  • #17 19328823
    vodiczka
    Poziom 43  
    kortyleski napisał:
    Oczywiście ale formułujesz swoją opinię specyficznie, żeby nie powiedzieć autorytarnie. ;)
    Porównaj swoją wypowiedź;
    Do tematu, opona powyżej pięciu lat to niestety szrot i należy go wymienić. Bez względu na stan bieżnika. Tak przynajmniej ja sobie założyłem na podstawie ponad 20 letniego kontaktu z serwisem aut jak również ich "obuwia"
    i jej nieco zmienioną wersję;
    Przyjąłem na podstawie mojego 20 letniego kontaktu z serwisem aut jak również ich " obuwia", że opona powyżej pięciu lat to niestety szrot i należy go wymienić bez względu na stan bieżnika.
  • #18 19328828
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Ocena: 292
    vodiczka napisał:
    kortyleski napisał:
    Oczywiście ale formułujesz swoją opinię specyficznie, żeby nie powiedzieć autorytarnie. ;)
    Porównaj swoją wypowiedź;
    Do tematu, opona powyżej pięciu lat to niestety szrot i należy go wymienić. Bez względu na stan bieżnika. Tak przynajmniej ja sobie założyłem na podstawie ponad 20 letniego kontaktu.
    i jej nieco zmienioną wersję;
    Przyjąłem na podstawie mojego 20 letniego kontaktu z serwisem aut jak również ich " obuwia", że opona powyżej pięciu lat to niestety szrot i należy go wymienić bez względu na stan bieżnika.

G... prawda opona 10 letnia może być w lepszym stanie niż opona 1 roczna, wszystko zależy z jakiego materiału została odlana, zrobiona !
    Przerobiłęm ich trochę i wiek wcale nie jest wyznacznikiem !
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
    Kronikarska 8, Łódź, 92-624 | Strona WWW: www.cfiat.pl
  • #19 19328860
    vodiczka
    Poziom 43  
    KarizmoGSM napisał:
    Czyli mamy podobne zdanie. O stanie opony po 5 lub 10 latach o wiele bardziej decyduje sposób jej eksploatacji a nie jej wiek.
  • #20 19328903
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1930
    Tam jest chyba M+S więc prawdopodobnie to opona zimowa. Pytanie czy guma nie stwardniała i słabo się już nadaje na warunki zimowe.
  • #21 19328909
    yogi009
    Poziom 43  
    KarizmoGSM napisał:

Napisz od razu, że im starsze, tym lepsze :-)
  • #22 19328922
    vodiczka
    Poziom 43  
    yogi009 napisał:
    Napisz od razu, że im starsze, tym lepsze
    Nie popadajmy z jednej krańcowości w drugą. Skoro Oponeo, które żyje z handlu oponami, nie propaguje by wymieniać opony co 5 lat (tylko z powodu ich wieku) to chyba nie ma takiej potrzeby.
  • #23 19328953
    modrih
    Poziom 20  
    Dziękuję za bogatą dyskusję. Opona jest uniwersalna (tak wiem dużo lepsze są opony dedykowane lato - zima). Natomiast rozumiem że stara guma pogarsza trakcję i redukuje właściwości opony. Pytałem o te uszkodzenia :) .
  • #24 19328966
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 19329014
    poriot
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Co do uszkodzeń mechanicznych - to nawet nie ma o czym mówić, pierwsze zdjęcie to ledwo przytarcie od krawężnika lub kamienia. W drugim masz maleńką ryskę, ale nie doszła nawet do kordu. Trzecie to po prostu odcisk od odważnika wyrównoważającego koło na feldze, na czwartym zdjęciu to nawet nie ma co opisywać ;)

Ale jak zauważono wyżej - opona już ma trochę lat. Widzę, że to Dębica Navigator 2. I powiem Ci tak - sam na nich jeździłem. I na początku było super, dokładnie na przekór tym którzy mawiają, że "jak coś do wszystkiego to do niczego". Śnieg, woda, upał - zawsze się świetnie spisywała. Oryginalnie Navigatory mają wysoki bieżnik, bo aż 9 mm. Jak się jeździ spokojnie to się naprawdę długo zużywają. No i u mnie wyszło tak, że po 5 latach miałem ciągle 5 mm. Więc dalej na nich jeździłem, tylko że na mokrym opona zaczęła zachowywać się tragicznie - guma tak stwardniała, że koła blokowały się co chwilę przy nawet lekkim hamowaniu a ABS szalał.

Uszkodzeniami mechanicznymi nie masz się co przejmować. Ale wiek w Navigatorach robi swoje i ja osobiście nie zakładałbym już tych opon.
  • #26 19329033
    vodiczka
    Poziom 43  
    Subbito napisał:
    W życiu podobnego idiotyzmu nie słyszałem. Każdy normalny człowiek o średnim poziomie edukacji technicznej słyszał o czymś takim jak proces starzenia się gumy. Po 6 latach guma zaczyna się rozpadać ze starości.

A skąd kolega czerpie swoją wiedzę? Trzeba umieć ocenić stan opony i uwzględnić warunki w jakich jest/była eksploatowana a nie powtarzać "objawione prawdy" z netu. Kiepska guma, wystawiona na działanie UV może zacząć się rozpadać po 4 latach, dobra 12 lat wytrzyma, co nie oznacza, ze gdy nówką jeździło się 180 km/h to dwunastoletnią też można z taką prędkością. Moja wypowiedź nie oznacza też, że namawiam kogokolwiek do używania opon starszych niż dziesięcioletnie.
    Subbito napisał:
    Oczywiście, tyłek można też podetrzeć wykałaczką....
    Oczywiście o całorocznych oponach kolega nie słyszał i o tym, że kiedyś były tylko całoroczne a samochody jeździły latem i zimą :?:
  • #27 19329067
    modrih
    Poziom 20  
    Tak to Dębica Navigator 2, niestety już takich chyba nie ponowię bo 2 razy spowodowały bardzo niebezpieczną sytuację (1 wrzesień 2017 i 1 wrzesień 2018). Poślizg i przy 40 na godzinę najechanie na krawężnik - jeden Navigator się przebił z boku (mniej więcej w tym samym miejscu co są rysy na moim zdjęciu). A druga sztuka to ta właśnie ze zdjęć (para została wycofana przezemnie z eksploatacji - a teraz mam jeszcze jednego nawigatora z takiego samego rocznika i z tym samym bieżnikiem i chciałem jako parę założyć). Kolejny raz (w tym samym miejscu trasy) obróciło mnie o 180 stopni przy prędkości około 40 na godzinę (to mnie mega zaskoczyło), - zakręt (70 stopni) + zaniżenie (nie strasznie duże), deszczowy 1 wrzesień 2018 czyli 4 lata po produkcji.

Może to i nie wina opon a miejsca (nigdzie w Polsce ani za granicą mi się nie zdarzyła niebezpieczna sytuacja - tylko te dwie opisane wyżej i wcale nie potrzebowałem dużych prędkości by to się wydarzyło). Po tym wydarzeniu w deszcz mocno uważam. Moja teoria jest też taka że w deszcz syfy z drogi, "tłuszcze" i inne, spływają na ten zakręt. Ale to tylko moja teoria.
  • #28 19329081
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 945
    Subbito napisał:
    Skład gumy jest tak dobrany, że musi się po 6 latach zmienić.

Jakie sześć lat. Po trzech "zimach" opony zimowe nadają się już tylko do budowy nawierzchni naszych nowych dróg. Bo, aby takie opony działały dobrze to ¼ konstrukcji takiej opony to bieżnik, a ¾ to skład mieszanki która to czyni je odpowiednio miękkimi. I tu do głosu dochodzi właśnie wiek opony, która to z upływem lat traci swoje właściwości. (np. opona zimowa z upływem miesięcy, nie lat) Zaczyna robić się twarda. I z tego też powodu, przy zakupie nowych opon warto zwrócić uwagę na datę ich produkcji.

A zresztą, jeżdżę już trochę po tym świecie :D i nie spotkałem się aby takie opony wytrzymywały więcej niż trzy sezony (około
    dziewiętnaście tyś na rok)

Przed utylizacją zużytych opon jest jeszcze selekcja. Która to daje "drugie życie" takim niby zużytym oponom.
    Drugie życie rozpoczynają w krajach Afrykańskich.
  • #29 19329089
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 19329246
    yogi009
    Poziom 43  
    Elaboraty, sraty-taty... Opona jest cienkiej jakości, ma sporo lat, jakieś uszkodzenia... Jeżeli Autor tematu nie ceni swojego życia zanadto, niech sobie jeździ. Nie trzeba mieć skończonego fakultetu z dodawania słupków, żeby dojść do prostego wniosku, że jest to i lekkomyślne i ryzykowne ekonomicznie. Jeżeli z powodu takiej "oszczędności" będziesz klepał auto u blacharza, rachunki się nie zamkną. O zdrowiu i życiu nie wspominam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy oceny stanu opony po uszkodzeniu spowodowanym najechaniem na krawężnik. Użytkownicy podzielili się swoimi opiniami na temat bezpieczeństwa dalszej eksploatacji opony, zwracając uwagę na wiek opony (produkcja 2014-2016) oraz na jej uszkodzenia. Wiele osób zaleca wymianę opony, podkreślając, że wiek i stan gumy mają kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa jazdy. Wskazano, że opony starsze niż 5-10 lat mogą tracić swoje właściwości, a uszkodzenia mechaniczne mogą prowadzić do niebezpiecznych sytuacji na drodze. Użytkownicy sugerowali również konsultację z fachowcem oraz testy ciśnienia, aby ocenić stan opony. W końcu, większość zgadza się, że lepiej zainwestować w nowe opony dla bezpieczeństwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA