vodiczka napisał: Oczywiście o całorocznych oponach kolega nie słyszał i o tym, że kiedyś były tylko całoroczne a samochody jeździły latem i zimą
To wracaj dziadku do Malucha i sławnego D-124.Uważasz, że wszystkie rozumy pozjadałeś? Dziś też jest dostępna ta opona tylko już się nazywa LETNIA.
vodiczka napisał: Trzeba umieć ocenić stan opony i uwzględnić warunki w jakich jest/była eksploatowana
I Ty to niby potrafisz?I może jeszcze potrafisz wskrzeszać umarłych?Chłopie przestań powtarzać banialuki.
vodiczka napisał: A skąd kolega czerpie swoją wiedzę?
Z własnego doświadczenia, z życia, z doświadczeń innych ludzi w okół.
vodiczka napisał: Moja wypowiedź nie oznacza też, że namawiam kogokolwiek do używania opon starszych niż dziesięcioletnie- tak jak sam robię bo jestem skąpym sknerusem co żałuje na opony
Spróbował byś tylko namawiać do czegoś takiego! Opona do 6 lat , potem to szrot. I to jest opinia nie tylko moja i nie tylko z netu.
vodiczka napisał: Kiepska guma,
Nie ma takiego terminu. Poza tym dziś każda opona ma certyfikaty. To jest tania spekulacja. Nie ma znaczenia ile jadę bo opona nie składa się tylo z gumy. Guma zapenia jedynie przyczepność. Rozetnij oponę i zobacz co w niej jest jak nie wiesz. Ale lepiej, weź nowe gumy i pojeździj na nich na zbyt niskim ciśnieniu.Będziesz je mógł wyrzucić mimo, iż są nowe i pachną fabryką.Wtedy się dowiesz na czym się jeździ.
Jednego roku musiałem wyrzucić dwa Continentale 7 letnie z dobrym beżnikiem(prawidłowo eksploatowane).Druty w nich popękały, nie było szans na nich jeździć tak autem rzucało.I nawet je na tył dałem, nic to nie pomogło.Nie tylko guma się po 6 latach rozpada, druty też potrafią.
Dodano po 4 [minuty]:
klm787 napisał: A zresztą, jeżdżę już trochę po tym świecie

i nie spotkałem się aby takie opony wytrzymywały więcej niż trzy sezony (około
dziewiętnaście tyś na rok)
Opona jest przeliczona średnio na 40 tyś km. Wiem to z dobrych źródeł.
klm787 napisał: Drugie życie rozpoczynają w krajach Afrykańskich.
Tak jako obuwie.Robią z nich klapki na rzemieniach, ponoć nawet wygodne.
Moderowany przez T5: 3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.