logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy prądnica z agregatu 650W może działać przy 1000-1500 obr/min?

roberto-omen 05 Kwi 2007 16:13 4733 14
REKLAMA
  • #1 3755778
    roberto-omen
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Zwracam sie z zapytaniem czy pradnice z tego agregatu
    Moc stała (ciagła): 650 Wat
    Moc maksymalna Max: 900 Wat
    Silnik benzynowy dwusuwowy
    Napięcie wyjsciowe : 230 Volt~ Prad zmienny
    Częstotliwosc sinusoidy: 50Hz
    1. wyjscie: 230V
    2. Wyjscie 12V - mozliwosc ladowania akumulatora samochodowego
    http://www.allegro.pl/item182103177_agregat_650w_12_230v_cichy_i_maly_dystrybutor_f_v.html
    można przerobić na wolno obrotowa tak na 1000,max 1500 obr/min.
    jest to wogule realne i opłacalne .bo z danych wynika ze pracuje przy 3000 obr/min?
  • REKLAMA
  • #2 3756708
    adamowicz
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Witam.
    Można, ale dużo roboty i kosztów :(.
  • #3 3759859
    roberto-omen
    Poziom 11  
    ale chyba taniej niż kupno wolnoobrotowej
  • #4 3766040
    adamowicz
    Poziom 21  
    Witam.
    Może taniej ale szczerze wątpię. Zeby uzyskać tą sama moc prądnicy musisz dostarczyć większa do do uzwojenia wzbudzenia, nawet jeżeli jest samowzbudna to musisz przerobić układ regulatora.
    Pytanie - czy uzwojenie wytrzyma termicznie?.
    Przy zmianie obrotów zmienia ci się częstotliwość. Musisz zmienić układ połączeń twornika lub przezwoić (wyciąć i wsypać nowe uzwojenia).
    Jeżeli jesteś zainteresowany mogę podesłać odpowiednie wzory do przeliczeń.
    Pozdrawiam.
  • #5 3766899
    roberto-omen
    Poziom 11  
    widze ze troche roboty jest przy tym,wiem ze pradnica o mocy 1kw wolnoobrotowa kosztuje od 2000zł wzwysz.
    teras to mam problem bo chcac taka pradnice zainstalować do elektrowni wiatrowej to trzeba by było kakretna przekładnie zastosować bo przy mniejszych obrotach pewnie by sie nie wzbudziła,a według opisu wynika ze silnik spalinowy chodzi przy 3000obr/min to pewnie i pradnica wzbudza sie przy takich.Teraz zaczynam sie zastanawiać czy kupować taki agregacik i go przerabiać czy tez myśleć nad pradnicy 12-24V no i zastosowac pradnice
    a nie wiesz czy jak by sie zastosowało magnesy neodymowe-stałe to juz napiecie wzbudzenia by odpadło
    Dziekuje za pomoc i informacje i prosiłbym o porade fachowca
  • REKLAMA
  • #6 3767466
    Obleśny Szczur
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    To 3000 obr/min jest po to, żeby prądnica dawała częstotliwość 50Hz. Częstotliwość zależy od prędkości obrotowej (w silniku na odwrót prędkość od częstotliwości)
  • #7 3770980
    roberto-omen
    Poziom 11  
    a pradnica,alternator samochodowy czestotliwości niema a czemu pracuje przy 3000obr/min,może łatwiej z nim by było cos przekombinować aby pracował przy 1500,
    bo w takim układzie nie opłaca sie bawić z pradnica bo 3000 obr nie osiągne żeby uzyskać pełnom czestiotliwo0śc
  • REKLAMA
  • #8 3771183
    adamowicz
    Poziom 21  
    Witam.
    Można też zastosować przetarzanie AC/DC/AC.
    Stosowałem podobne rozwiązanie w układach z bateriami słonecznymi. Ładowałem akumulator 12V a potem przetwarzałem na 220 V AC przy pomocy prostej przetwornicy. Napięcie wyjściowe z baterii słonecznej miało duzy rozrzut i dodatkowo do tego był układ reulatora . Może idź w tym kierunku. Zostało by tylko pozmieniac obwód wzbudzenia (wymienic magnesy) a częstotliwość będzie zmieniać się tak jak siła wiatru.
    Podrawiam
  • #9 3772044
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3833
    wydaje mi sie że jednak prosta przekładnia będzie lepszym rozwiązaniem...w nieskomplikowany sposób można zbudować stabilizację obrotów.
    Proponuję poczytać o konstrukcji przekładni automatycznej w skuterach---nawet można by było takową zaadaptować.Przenosi moc do 3-4kW więc wystarczy.P.S. w alternatorze z auta też jest częstotliwość ale prostownik załatwia sprawe.
    P.S.2 do czego ma służyć ta elektrownia
    P.S.3 i tak jakiś bufor bedzie trzeba dać bo wiatr wieje nierówno
  • #10 3772236
    roberto-omen
    Poziom 11  
    do czego bedzie słuzyc to jeszcze nie wiem ale jak by sie zrobiło na alternatorze+akumulatory+przetwornica to jako zasilanie rezerwowe darmowe bo rezerwówke już mam ale spalinowa 4kw 3x380v ale wiadome do tego trzeba wlewać.
    A przekładnia by musiała byc conajmniej 1:50 bo planuje zbudować pionowy wiatrak a on pracuje już przy małych pretkościach i średnio na minute daje od 40-60 obr/min
  • #11 3775601
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3833
    o ile nie mylę się to wspominałeś na początku o 1000 obr/min...nadal wspominam o przekładni ze skutera tylko tym razem końcowej...akurat dziś bede rozbierał taki skuter to podam przełożenia.Masz jakieś plany/pomysły na sam wiatrak?Też chciałbym coś takiego postawić...
  • REKLAMA
  • #12 3775970
    roberto-omen
    Poziom 11  
    plany sa takie albo coś takiego
    http://www.inter-c.pl/~icc/elektrownia%20wiatrowa2
    http://www.turbosprezarki.waw.pl/elektrownie_wiatrowe.html
    on nie potrzebuje duzego wiatru no i chałasu nie robi jak poziome a zaleta jest to ze można go wszedzie zamatować,albotroszke innej konstrukcji nie w kształcie świdra tylko 3 łopaty dość kakretnych rozmiarów tylko ze wiadome pionowo wtedy dość kakretna moc bedzie wytwazana na wale wiec obciażenie pradnicy nie bedzie stwazać problemów.jak tylko znajde zdjecie z taka kastrukcja to zapodam na forum.
    całe mocowanie zrobie przy pomocy piasty samochodowej bo ona jest wstanie utrzymać dość duże naprezenia,a dobrze sie składa bo niebawem wymieniam zawieche w aucie wiec czesci nie bedzie brakować
    polecam ta strone bo tam jest duzo napisane na ten temat tylko ze o poziomych wiatrakach
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic277125.html
  • #13 3776212
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Roberto-omen - witam kolejną ofiarę syndomu MEWtr :D
    Robert, próbujesz wyważać otwarte drzwi. Naprawdę polecam przeczytać wątek "Budowa małej...", znajdziesz tam wiele odpowiedzi na twoje pytania.
    Mój pierwszy savenius stawiany bez jakichkolwiek podstaw teoretycznych rozwiał moje złudzenia co do tego typu wiatraków. Znikoma moc i małe obroty, przy dużym zużyciu materiału. Zalety to oczywiście cisza i bezpieczeństwo. W w.w. temacie pisałem wielokrotnie o mocy - "metr kwadratowy wiatru" to w przypadku saweniusa 100W przy zefirku o prędkości 10m/s. Aby uzyskać kilowat, twój swiderek musiałby mieć metr średnicy i 10 metrów wysokości, o ile zdarzają ci sie wiatry o prędkości 10m/s (36 km/h).
  • #14 3776991
    roberto-omen
    Poziom 11  
    dzięki za rade tylko ze na tym forum większość użytkowników buduje EW poziome a u mnie az tak często to niema wiatrów typowo pod ten typ a jak juz jest to pewnie by łopatki połamał.
    w 1 kolejności musze przegryść sprawe pradnicy i dopiero wtedy bede sie brał za budowe wiatraka.
    a jak sadzisz o tym projekciku???
    Załączniki:
    • Czy prądnica z agregatu 650W może działać przy 1000-1500 obr/min? Hub_Assembly_3Bladed.jpg (23.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 3777086
    roberto-omen
    Poziom 11  
    znalazłem na polecanej przez Ciebie stronie typ który mnie interesuje
    http://czasostrzeszowski.pl/?dzial=gazeta&rok=2005&numer=17&publikacja=1
    a jeśli to bedzie niewypałem to bede myslał nad takim jak wiekrzość osób z forum.
    orientujesz sie moze przy jakich obrotach pracuja pradnice w cieżarówkach(tatra,scania,magnumka)ta ostatnia moc by kakretna dawała,albo pradnica z pociagu dokladnie z wagonu pociagów pospiesznych,ktoś juz tu pisał ze od 400 obr/min juz działa,bo pradnica z agregatu 230V była by dobra?
    co otym sadzisz forestx bo widze ze doświadczenie masz duze
    dzieki za rade-pozdreawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przeróbki prądnicy z agregatu o mocy ciągłej 650 W i maksymalnej 900 W, pracującej standardowo przy 3000 obr/min, na wolnoobrotową pracującą przy 1000-1500 obr/min. Zmniejszenie prędkości obrotowej wymagałoby modyfikacji uzwojeń, układu wzbudzenia oraz regulatora, co wiąże się z dużym nakładem pracy i kosztów. Przy niższych obrotach zmienia się częstotliwość wyjściowa, co wymaga dostosowania połączeń twornika lub przewinięcia uzwojeń. Alternatywnie proponowano zastosowanie przekładni mechanicznej (np. z automatycznej skrzyni skutera) w celu utrzymania odpowiednich obrotów prądnicy. W kontekście elektrowni wiatrowej rozważano także użycie alternatora samochodowego z prostownikiem i akumulatorami oraz przetwornicą AC/DC/AC, co pozwala na stabilizację napięcia i częstotliwości niezależnie od prędkości obrotowej turbiny. Poruszono też temat wykorzystania magnesów neodymowych do eliminacji układu wzbudzenia. W dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące konstrukcji pionowych wiatraków o niskich obrotach (40-60 obr/min) oraz konieczności zastosowania dużych przekładni (np. 1:50). Wspomniano o ograniczeniach mocy i efektywności małych turbin Savoniusa oraz o potrzebie buforowania energii ze względu na zmienność wiatru. Poruszono także pytania o prędkości obrotowe prądnic stosowanych w ciężarówkach i pociągach, które mogą pracować już od około 400 obr/min, co mogłoby być korzystne dla zastosowań w elektrowniach wiatrowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA