logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz na 100V. Jak naprawić bez schematu. POMOCY

dj.elvis 05 Kwi 2007 22:59 2317 6
REKLAMA
  • #1 3757339
    dj.elvis
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Witam

dostałem ostatnio wzmacniacz do naprawy lecz właściciel nie posiada schematu jakiegokolwiek. Wzmacniacz jest firmy shonner (technomusic).
    jest zasilany pojedynczym napięciem 40V. spalił sie ponoć wtedy gdy ktoś nieumyślnie podłączył głośnik 4 ohm to wyjścia 100V. Co do budowy wzmacniacza: posiada 4x tranzystory Darlingtona MJ3001 (NPN 80V 10A 150W). Do ustawiania napięcia na emiterze jak pamiętam są 2 wzmacniacze operacyjne (mc1458 i UA741) jeden pojedynczy drugi dual. Wiadomo ze na wyjściu wzmacniacza jest zamontowane trafo głośnikowe. a Moje pytanie brzmi czy mogę wstawić jakiś inny wzmacniacz (np 100W kit Jabela ) zamiast naprawiać ten moduł. proszę o rady , pilna sprawa
    z góry dziekuję.
  • REKLAMA
  • #2 3757390
    tomahawk_
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    sprawdz te darlingtony czy są sprawne, jeśli są to też tranzystory sterujące
  • REKLAMA
  • #3 3757440
    KmiecikSe
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Jesli chcesz zamienic ten wzmacniacz to nie ma moim zdaniem zadnych przeciwskazan, ale po co budowac nowy modul i wtapiac w niego duzo wiecej kasiory niz koszt naprawy starego... Jak bym mial go naprawiac to zaczalbym od wyciagniecia wszystkich tych darlingtonow (pewnie sa zwarte, choc moze nie wszystkie), natepnie zmienilbym bezpieczniki i wlaczyl... Jakby nic sie nie działo to sprawdzilbym napiecie na wyjsciu, jak jest 0V to mozna tylko wymienic darlingtony a jak nie(albo pali bezpieczniki nadal) to trzeba szukac przyczyny w "bebechach" wzmaka...
  • #4 3757442
    PiM_FM
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    jak masz pojedyńcze napięcie zasilania to moze być kłopot. Dla czego nie chcesz naprawić tego Co jest??
  • REKLAMA
  • #5 3757573
    malyjasiu
    Poziom 19  
    Ocena: 102
    Hej. Raczej bym wolał naprawić, niz wstawiać gotowy kit. Na pewno taniej. A jeżeli początkujesz, to bedzie fajna nauka:) Po pierwsze. Jeżeli nie ma zasilania symetrycznego, to na wyjściu do głośnika ( lub transformatora) po drodze stoi kondensator elektrolityczny o dużej pojemności. Jego zwarcie mogło byc jedną z przyczyn uszkodzenia wzmacniacza. Nim kupisz jakiekolwiek elementy, musisz sprawdzić, czy kupujesz to, co jest rzeczywiście potrzebne. Zaczniemy od końcówki mocy. Niełatwo jest sprawdzić układy darlingtona, ale proponuję prosty układ. W bazie potencjometr ok. 470 kohm ( to w koncu darlington - ma b. duże wzmocnienie), lub trochę więcej, a w obwodzie kolektora, np żarówka. Albo amperomierz w szereg z rezystancją obciążenia. Żarówka prościej. Podłaczamy to do zasilania kilka V ( np bateria płaska). Sprawny tranzystor reguluje świeceniem zarówki zgodnie z regulacją potencjometrem. Zaczynamy regulację o zerowego napięcia na bazie. Tak w sumie można sprawdzić każdy tranzystor, dostosowując ewentualnie obciążenia. A na pewno można tak sprawdzić tranzystory sterujące. Do pozostałych zastosować zwykły betametr. Niestety ta metoda nie testuje tranzystorów przy ich rzeczywistym napięciu pracy. Można to zrobić bardzo ostrożnie dobierając parametry, nie wiem, czy to sprawi Ci trudność. Generalnie uważam, że w większości przypadków jeżeli tranzystor pracuje pzry kilku voltach, to i przy kilkudziesięciu też. I mam 90% racji. Jeżeli już znalazłeś uszkodzenie, toś szczęściarz. Pamiętaj tylko, że jeżeli uszkodzone są tranzystory mocy, lub sterujące, to kupuj 2 sztuki parowane. Drożej, ale za to wzmacniacz będzie chodził dłużej niż 10 minut. Ale nim zaczniesz zakupy, pomierz również elektrolity. Z opisu wynika, że jest to jakiś wzmacniacz radiowęzłowy (trafo gł.) starszej konstrukcji (nie zastosowano w koncówce mocy pary komplementarnej, tylko 2x NPN) A kondensatory elektrolityczne mają najkrótsze życie. A jak nie sprawdzisz, to włożysz nowe trazystorki, zrobisz ON i znowu dym. Jeszcze jedno. Jako że wzmacniacz starszy, to zapewne nie w całej końcówce mocy ( tak się kiedyś robiło) są połaczenia galwaniczne między tranzystorami. Przesledź od tranzystorów końcówki mocy wstecz ( na płytce), który stopień jest połączony z poprzednimi poprzez kondensator w bazie. To już wstecz nie warto szukać. W razie pytań mam też maila, i bardzo chętnie pomogę. Wesołej zabawy.
  • #6 3757761
    dj.elvis
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    problem polega na tym ze kupiłem już nowe tranzystory i niby wzmacniacz działał ale tylko przez ok 15 minut i to nie do końca bo głośnik "pierdział". Moim zdaniem to była kwestia ustawienia prądu spoczynkowego i 0 na wyjściu. tylko mam teraz pytanie. Jeżeli transformator głośnikowy jest podłączony do płytki wzmacniacza 3 przewodami, czyli można wywnioskować ze ma 2 uzwojenia pierwotne??? A co do pomiarów to jak pomierzyć napięcie na wyjściu??? miernik(oscyloskop) włączyć zamiast transformatora głośnikowego??? Poza tym jak mierzyłem napięcie na emiter( jak pamiętam powinno być ok 0,7v) to na 2 tranzystorach można było regulować a na drugich niestety się nie dało.... nie wiem dlaczego. A co do pytania czemu nie chce naprawiać... Odpowiedz jest prosta - za kit jabela zapłacę ok 30zł a za same tranzystory darlingtona (które już sie spaliły )dałem 40zł... Dlatego pytam czy można zamiast tamtego modułu wzmacniacza włożyć inny, ale teraz kolejne pytanie.... jak podłączyć do wyjścia głośnikowego nowego modułu trafo głośnikowe??? wyjście ze wzmacniacza na )+ i gnd a trafo ma 3 przewody??? Czy ktoś może mi powiedzieć coś na ten temat?? Elektroniką zajmuje się od 6 lat ale szczerze powiem ze nigdy nie miałem styczności z darlingtonami.... zazwyczaj mosfet, bipolarne, i kostki typu tda... i wiadomo jakieś proste układy. Dlatego pisze na forum aby zasięgnąć wiedzy na ten temat.
  • REKLAMA
  • #7 3757787
    malyjasiu
    Poziom 19  
    Ocena: 102
    Hej. Po pierwsze we wzmacniaczach bez zasilania symetrycznego ( wiem, to zabytki, ale jak sam widzisz trafiają się) nie ma ustawiania zera. To niepotrzebne. Tam jest kondensator oddzielajacy głośnik od tranzystorów mocy. Natomiast prad spoczynkowy TAK. Trzeba ustawić. Dobrą receptą jest podłączyć zasilanie przez rezystor 5 Ohm i kilka watów. jak za dużo bierze, to wszystko sie odłoży na rezystorze, i nic nie padnie. A tak naprawdę, to naprawę proponowałem dla nauki, przepraszam. Zwykły kit podłączasz tak samo, jak przedtem była podłączona końcówka mocy starego wzmacniacza. Nieistotne, że jest transformator. To taki sam odbiornik mocy, jak inne. Jedno co może warto, to zmienić kondensatory zasilania. Pewnie już mają 30 % pojemności, a tak naprawdę, to powinny być 3x większe niż zaprojektowano. Kiedyś były inne normy. Zawsze służę wszelką pomocą na maila.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy wzmacniacza firmy Shonner (Technomusic) z wyjściem 100V i zasilaniem pojedynczym 40V, który uległ uszkodzeniu po podłączeniu głośnika 4Ω zamiast wyjścia 100V. Wzmacniacz wykorzystuje cztery tranzystory Darlington MJ3001 (NPN, 80V, 10A, 150W) oraz wzmacniacze operacyjne MC1458 i UA741 do ustawiania napięcia na emiterze. Uszkodzenie prawdopodobnie dotyczy tranzystorów Darlington, które mogą być zwarte. Zalecane jest sprawdzenie ich stanu oraz tranzystorów sterujących, a także kondensatorów elektrolitycznych oddzielających wyjście od głośnika, które mogą być przyczyną zwarcia. Pomiar prądu spoczynkowego jest kluczowy dla prawidłowej pracy wzmacniacza; można go ustawić podłączając zasilanie przez rezystor 5Ω, aby zabezpieczyć układ. Transformator głośnikowy ma prawdopodobnie dwa uzwojenia pierwotne, co wymaga odpowiedniego podłączenia. Wymiana całego modułu wzmacniacza na gotowy kit (np. 100W Jabela) jest możliwa i prosta, lecz naprawa oryginalnego modułu jest tańsza i stanowi dobrą okazję do nauki. Kondensatory zasilania warto wymienić na większe pojemności, gdyż oryginalne mogą być już zużyte. Podłączenie nowego wzmacniacza odbywa się tak samo jak starego, niezależnie od obecności transformatora głośnikowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA