logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić zasilacz ATX na 13,8V 10A do ładowarki modelarskiej?

Letni_18 06 Paź 2003 10:25 10367 7
REKLAMA
  • #1 350572
    Letni_18
    Poziom 11  
    Mam mały problem potrzebuję przerobić zasilacz ATX aby dawał mi napięcię ok 13,8 V a prąd ok 10A. Słyszałem ,że niektórzy przewijają trafa i im to wychodzi. Układ ma służyć jako ładowarka akumulatorków dla modelarzy.......

Letni_18
  • REKLAMA
  • #2 350580
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    W niektórych zasilaczach można to zrobić bez przewijania trafa, modyfikując elektronikę. Stabilizacja w takim zasilaczu polega na monitorowaniu napięcia +5V a napięcie +12V jest wynikowe. Najpierw trzeba to zmienić, zmieniając wartość dzielnika napięcia, jednocześnie próbując podnieść napięcie do 13,8V. Nie zawsze to wychodzi, niektóre nie mają takiego zapasu, wtedy pozostaje przewinięcie, ale główny problem przy przewijaniu do rdzeń, rzadko kiedy udaje się go rozebrać.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 404013
    Henryk_WS
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Dobrze pisze fachman. Nie trzeba przewijać trafa. Wystarczy usunąć dzielnik z 5 V w układzie stabilizacji i założyć DZ z 12 V oraz odłączyć prostownik 5 V. W razie problemów z poziomem napięcia podnieść częstotliwość pracy generatora na 494. Podsyłam schemaciki z miejscem zmian w układzie stabilizacji i układ wyjściowy po przeróbce.

Pozdrawiam !

Henryk
    Załączniki:
    • Jak przerobić zasilacz ATX na 13,8V 10A do ładowarki modelarskiej? Stabilizacja zmiana.gif (7.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak przerobić zasilacz ATX na 13,8V 10A do ładowarki modelarskiej? Wyjście 14 V.gif (3.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 404035
    Letni_18
    Poziom 11  
    :? Sorka ,że tak długo nie odpisywałem ale zupełnie o tym zapomniałem. Dzięki za posty biorę się do roboty napewno coś wykombinuję
  • #8 404051
    Henryk_WS
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Też dzięki za adresik.

Pozdrawiam !

Henryk

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki zasilacza ATX na napięcie około 13,8 V i prąd około 10 A do zastosowania jako ładowarka akumulatorów modelarskich. Wskazano, że w niektórych zasilaczach ATX można osiągnąć wymagane napięcie bez przewijania transformatora, poprzez modyfikację układu stabilizacji napięcia. Standardowo stabilizacja opiera się na monitorowaniu napięcia +5 V, a napięcie +12 V jest pochodną; należy zmienić dzielnik napięcia na taki, który będzie kontrolował napięcie około 13,8 V. W przypadku braku zapasu napięcia konieczne jest przewinięcie transformatora, co jest trudne ze względu na konstrukcję rdzenia. Zaproponowano usunięcie dzielnika z 5 V i zastosowanie dzielnika z 12 V, odłączenie prostownika 5 V oraz ewentualne podniesienie częstotliwości pracy generatora na układzie 494 w celu zwiększenia napięcia wyjściowego. Podano linki do schematów i dyskusji na temat rozbierania transformatorów ATX oraz przykładowej ładowarki modelarskiej, które mogą pomóc w realizacji projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA