logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"4418 BE5D12" lub płyta główna do Acer Aspire 3000

Majster323 11 Kwi 2007 15:03 2977 5
REKLAMA
  • #1 3776610
    Majster323
    Poziom 10  
    Witam wszystkich!!

Dostałem od znajomego niedziałającego laptopa Acer Aspire 3000 - wogóle sie nie załączał, nie dawał zadnych oznak życia:cry: Bardzo jednak chciałbym go naprawić, ponieważ jeśli uda mi się go uruchomić to laptop bedzie mój:D Po rozebraniu go na cześci pierwsze okazało się ze wybuchnął kondensatorek znajdujący się zaraz przy zasilaniu i ukruszony jest właśnie 4418 BE5D12 (prawdopodobnie jakiś tranzystorek MOSFET odpowiedzialny za zasilanie-tak mi sie przynajmniej wydaje) Nie moge znaleźć tego w żadnych danych katalogowych, jak również nie udało mi sie znaleźć schematu płyty... Jako poczatkujący student elektroniki proszę o jakieś podpowiedzi jak szukać w/w elementu... Chetnie odkupie od kogoś uszkodzoną płyte główną z tym wlasnie elementem... Prosze o odzew na forum.

Za wszelką pomoc dziękuję!!
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3785832
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 103
    O podobnych parametrach są w inwerterach do monitorów LCD.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #4 3789775
    Majster323
    Poziom 10  
    misiupan napisał:
    Witam , niech moc będzie z tobą http://www.vishay.com/docs/72513/si4418dy.pdf , jak cos to mam tego scalaczka ,lub pomogę odpalić .

Witam Misiupanie:D
    Już teraz jestem Ci dozgonnie wdzięczny bo coś czuje, że naprawa w końcu ruszy z miejsca! Napisz tylko w jaki sposób mam się z Tobą skontaktować i chętnie odkupie od Ciebie ten element. Mam też jeszcze jedno pytanie odnośnie tego laptopa - nie znasz może parametrów kondensatorka znajdującego się zaraz przy zasilaniu bo też siadł?? Panuje na nim napięcie ok 20V (dokladnie nie pamiętam) ale nie znam jego pojemności:cry:
  • REKLAMA
  • #5 3790742
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Jeżeli są spalone te elementy to można przypuszczać że jest więcej uszkodzeń w tym komputerze i naprawa nie będzie taka prosta jak koledze się wydaje.
  • #6 3813981
    Majster323
    Poziom 10  
    Dziękuję Misiupanie za pomoc!
    Udało mi się odpalić tego laptopa i narazie fajnie sobie śmiga.
    Temat uważam za zamknięty.
REKLAMA