logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór anteny TV i odbiór DVB-T w Krynicy Morskiej – kanały, nadajniki, wzmacniacz

ln2k 11 Kwi 2007 15:37 1966 6
REKLAMA
  • #1 3776732
    ln2k
    Poziom 12  
    Proszę o poradę w sprawie montażu anteny TV w Krynicy Morskiej. Na jakim kanale nadawane są programy TV? Z której stacji nadawczej i z jakim efektem? Jakie zastosować anteny i czy potrzebne są wzm. antenowe, a poza tym jaki tam jest odbior TV naziemnej?
  • REKLAMA
  • #2 3777262
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    Witam, najtańszym kosztem -to kupić antenę tzw, siatkową , koszt niewielki ok.50zł ,oczywiście w wersji z wzmacniaczem i zasilaczem. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3778688
    ln2k
    Poziom 12  
    Dziękuję za pomoc ale jestem z przeciwnego konca polski i dowiedziałem się,że tam odbiór jest nie ciekawy
    Sygnał TV jest odbierany z kilku nadajników i z różnym skótkiem(zależy od pogody) Ciekawe jechać z jedną anteną i pustką w głowie na ten temat
  • #5 3779673
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Jeżeli mamy w danym rejonie słaby odbiór i do tego z różnych kierunków to w zasadzie trzeba zastosować kilka anten po 1 na każdy kierunek do tego dobrać odpowiedni wzmacniacz (bo za słaby śnieży a za silny może uniemożliwić całkowicie odbiór) do tego spiąć to wszystko odpowiednią zwrotnicą . Jeżeli korzysta się z 1 tv to można zrobić tak jak ja a mianowicie antenę zamontować na silniku i obracać nią z domu wtedy wystarcza 1 antena i nie trzeba zwrotnic
  • REKLAMA
  • #6 3779744
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2914
    Zwykła antena siatkowa ze wzmacniaczem kosztuje trochę ponad 30zł i jest anteną kierunkową. Ta antena Saturn http://www.cyfronika.com.pl/ivark4.htm jest dookólna chociaż z polaryzacją tylko poziomą. Od anteny tej siatkowej można odjąć siatkę i wtedy robi się anteną dwukierunkową chociaż kosztem pogorszenia trochę? obrazu-możliwe widoczne odbicia na TV. Najlepiej zobaczyć jak robią to inni na miejscu. Tam przecież też można kupić antenę.
  • #7 3780789
    ln2k
    Poziom 12  
    Dziękuję za wszystkie porady,a jak wrucę z Krynicy Morskiej opiszę jakie zastosowałem anteny i z jakiego kierunku odbierałem sygnał TV

Podsumowanie tematu

✨ W Krynicy Morskiej odbiór telewizji naziemnej DVB-T jest utrudniony ze względu na słaby sygnał pochodzący z kilku nadajników o zmiennym zasięgu zależnym od warunków pogodowych. Zaleca się stosowanie anten kierunkowych, np. anten siatkowych ze wzmacniaczem i zasilaczem, które są ekonomicznym rozwiązaniem. W przypadku odbioru sygnału z różnych kierunków konieczne jest użycie kilku anten, każdej skierowanej na inny nadajnik, połączonych zwrotnicą oraz dobranie odpowiedniego wzmacniacza, aby uniknąć przesterowania sygnału. Alternatywnie można zastosować antenę na silniku umożliwiającym jej obracanie, co pozwala na odbiór z różnych kierunków bez konieczności stosowania zwrotnic. Przykładem anteny dookólnej z polaryzacją poziomą jest model Saturn. Modyfikacja anteny siatkowej przez usunięcie siatki może przekształcić ją w antenę dwukierunkową, choć może to pogorszyć jakość obrazu z powodu odbić sygnału. Warto zapoznać się z lokalnymi rozwiązaniami i dostępnością anten na miejscu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA