logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć ciemne tło w drukarkach Brother HL-1250 i HL-1040?

arras 07 Paź 2003 09:57 2954 8
REKLAMA
  • #1 351730
    arras
    Poziom 11  
    Czesc! Czy ma ktos sposob na ciemne tlo w drukarkach laser. Brother'a? Mam podobne przypadki w hl-1250 oraz hl-1040. Poratujcie prosze. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 353157
    mm200
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    zobacz czy rególowana jest elektroda ładująca bęben jeżeli tak spróbuj ją trochę oddaliś od bębna pzdr
    michal
  • #3 1309747
    kris21
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Witam.
    Mam drukareczke brothera hl 1030 niom i są miejsca wogule niezadrukowane (wina bebna) macie może pomysł jak regenerować bęben i czy wogule opłaca się w to bawić ??
  • REKLAMA
  • #4 1311273
    RafalKabat
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Drukarki te robią szare tło w przypadku gdy toner jest na wykończeniu . Po wymianie toneru zawsze było ok.
  • #5 1360687
    mm200
    Poziom 12  
    wydaje mi się że toner ale też kilka innych rzeczy może być. bęben to podejżewał bym na ostatnim miejscu najpierw faktycznie należe wyciągnąć całą stację podającą toner i zobaczyl czy to jej wina jak przekręci się wałkiem to widać czy wałek magnetyczny jest pokryty tonerem. sprawdz to jeżeli nie pomoże to się odezwij.
  • REKLAMA
  • #6 1360858
    rsikon
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Jak już pisano, problem powoduje toner.

Należy wymienić go na nowy lub regenerować ale najlepiej nie samemu - zwykłe dosypanie często nie pomaga.
  • #7 1360947
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    A co jeśli bęben nie ładuje się do odpowiedniego napięcia (np materiał światłoczuły traci właściwości dielektryczne) i przykleja się toner, albo jak elektroda ładująca bęben ma słaby styk?? Przecież te bębny ładowane są na biało, więc przy przyczynach jak opisuje też będzie robiło tło i to niekoniecznie regularne. A co do sposobu naprawy tego rodzaju bębnów to zacytuje autoryzowany serwis Brothera który dawał mi radę w podobnym przypadku (chciałem wymieniać bęben): "Niech pan do tych drukarke podchodzi jak do jeża..."
  • #8 1361062
    StefaniakNorbert
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    podoba mi się zdanie kolegów z serwisu :-) ale to szare tło to standard w tych drukarkach i żeby się na darmo nie opracować należy najpierw srawdzić toner gdyby okazał sie OK no to ....
  • REKLAMA
  • #9 1363344
    mm200
    Poziom 12  
    a jeszcze jedno czy ta drukarka ma develpoper czy nie bo ciemne tło może powodować też stary developer zresztą czekam na odp właściciela drukarki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem ciemnego tła w drukarkach laserowych Brother HL-1250 i HL-1040 może mieć kilka przyczyn. Najczęściej wskazuje się na wyczerpany toner, którego wymiana lub profesjonalna regeneracja rozwiązuje problem. Warto również sprawdzić stan elektrody ładującej bęben, która powinna być odpowiednio odsunięta od bębna, aby uniknąć nieprawidłowego ładowania i przyklejania tonera. Uszkodzony lub zużyty bęben światłoczuły, tracący właściwości dielektryczne, może powodować nieregularne tło. Dodatkowo, obecność starego developera w stacji tonerowej może generować ciemne tło. Zaleca się dokładne sprawdzenie wałka magnetycznego w stacji podającej toner oraz unikanie samodzielnego dosypywania tonera, gdyż nie zawsze przynosi to efekt. Autoryzowany serwis Brother sugeruje ostrożne podejście do naprawy tych urządzeń, gdyż ich konstrukcja jest delikatna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA