logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłogówki na TVM ARN 188/03/8 ARV 104/04/8

bartkam 12 Kwi 2007 20:59 9313 27
REKLAMA
  • Przedstawiam Wam moje kolumny na głośnikach TVM'a. Zostały wykonane ze sklejki 20mm. Zwrotnica ze strony diyfans.org.

Kosztorys:
    Głośniki: około 150zł
    Zwrotnice: 40 zł obie
    Kable, tunele, terminale:około 30zł
    Obudowa: 20zł dwie
    Fornir dębowy: 60zł
    Lakiery, kleje, itp.: około 20zł
    Razem: około 320zł (dwie sztuki)

Napędzam je tym https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic730528.html#3754559

To moje pierwsze kolumny więc proszę o wyrozumiałość. Ten bassrefleks taki szeroki bo musiałem dać obręcze z pleksi bo fornir się troche pokruszył przy otworze. Nie wygłuszałem obudowy. Zdecydowałem że to zbędne. Kolumny grają bardzo dobrze i niemam żadnych zastrzeżeń. Dzwięk jest czysty niema zadnych zakłuceń.
    Załączniki:
    • Podłogówki na TVM ARN 188/03/8 ARV 104/04/8 PICT0079.JPG (40.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podłogówki na TVM ARN 188/03/8 ARV 104/04/8 PICT0081.JPG (34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podłogówki na TVM ARN 188/03/8 ARV 104/04/8 zwr.gif (5.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    bartkam
    Poziom 15  
    bartkam napisał 204 postów o ocenie 7. Mieszka w mieście łapy. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3781526
    Hubert_1
    Poziom 24  
    Ocena: 32
    kolumny ładne, ten br to jak rura wydechowa :).
  • REKLAMA
  • #3 3781609
    gucio.
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    no nie kolumny bardzo ładne ale ten BR zaduzy i to bardzo duzy psuje ich wygląd - ale to tylko moja opinia na ten temat :)
  • #4 3781762
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    Całkiem ładnie tylko chciałbym abyś mi podał wymiary br:)bo czegos takiego szukam:)
  • #5 3781861
    Armosus
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    no ladnie wykonane kolumny ale zastanawiam sie jaki jest litraz obudowy i na ile jest strojona? Jak wiadomo szersza rura dla takiego samego strojenia bedzie dluzsza od wezszej rurki dla tego samego strojenia. A tu widac bardzo szeroki tunel i dosc krotki...
  • #6 3781900
    oleczek1988
    Poziom 21  
    Całość prezentuję się ładnie oprócz jednego a mianowicie ten Bass Reflexa. Kurcze z początku myślałem że to jakiś głośnik. Strasznie to razi.

A tak po za tym to widzę że konstrukcja wyszła ci starannie.
  • #7 3783099
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    No ten wylot br zaspokoiłby apetyt na air przetwornika 15" i trochę przesadziłeś, bo nie wyglada to dobrze. Poza tym przy takiej średnicy to powinien mieć pewnie z 1m długości :P:P:P. Kolejna rzecz to z takim qts jaki ma ten arn trzeba było się trzymać z dala od otwartej budy ale jak już dałeś to na przyszłość staraj się br dawać w okolicy środka obudowy w każdym razie im dalej od dna i pokrywki tym lepiej.
    Szkoda, że nie podajesz takich informacji jak litraż i strojenie, ale wydaje mi się, sądząc po porównaniu ze stojącym obok krzesłem, że grubo przesadziłeś z komorą dla tego arna - vas = 28l a tu jest chyba grubo ponad 30l. Biorąc do kupy qts arna, rozmiar i rodzaj obudowy, długość tynelu - to nie wyglada zbyt dobrze :).
    Wygląd i zwrotka ok ale trochę trzebaby poprawić - zatkać br, zmniejszyć obudowę, mocno wytłumić i powinno być bardzo fajnie.
  • REKLAMA
  • #8 3785267
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Toż to będzie zachowywać sie jak obudowa otwarta a nie BR
  • #9 3805570
    jaro_21
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    jak dasz głośniej to ci membrany wylecą tym bass reflexem
  • #10 3806107
    bartkam
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Zrób swoje kolumny to ci membrany nie wylecą. Ja jestem z nich zadowolony.
  • #11 3810689
    kserakses
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    To że jesteś zadowolony to dobrze ale może dlatego że to twoje pierwsze kolumny
    i jakoś grają ale z tubą to przesadziłeś sprawdź pasmo przenoszenia i sam się przekonasz
    bass reflex powinien być zestrojony na ok 40 hz a jest? kto to wie ale pewnie ze 150hz
    membrany ci nie wylecą ale przy większej mocy cewka będzie walić o nabiegunnik.
    Lepiej to czymś zatkaj będzie obudowa zamknięta, poza tym kolumny OK.
  • #12 3820214
    conQeror
    Ocena: 4
    Wykonanie przyzwoite, ale ten br... No i objętość, jeśli obudowa nie jest w środek jakoś podzielona, a myślę że nie jest to zrobiłeś obudowę, na 2 takie ARNy a nie jeden. Ogulnie przed budową trzeba było poczytać trochę forum, a tak od strony technicznej kiszka wyszła. I teraz szkoda trochę ciąć i przerabiać te obudowy bo oklejone nawet nawet.
  • #13 3822393
    Lord_Wejder
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Ja tez na poczatku myslalem ze ten br to jakis glosnik na dole... ale sie mylilem :P z takim wydechem to na pewno to zagra na wiekszych obrotach :) popieram jednego z przedmowcow, sprawdz strojenie bo to jakie teraz jest na pewno nie jest zdrowe dla glosnika. Pomijajac BR to daje 4+/5 bo jakos tak minimalistycznie to wyglada :) taki maly glosniczek w takim wielkim pudle...
  • #14 3839079
    Pogromca
    Poziom 15  
    Przy takim dużym b-r to głośnik nisko tonowy gra pewnie jak bez obudowy . Moim zdaniem wygląd ładny ten wylot przyciąga wzrok , ładny kolor okleiny . Lecz na pewno przy mniejszym wylotowi bas-reflex kolumna lepiej zagra i dostanie mocy . Ocena 4/6
  • REKLAMA
  • #15 3839487
    --killer--
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam ..

mmhh cóz bass reflex piewsze co sie rzuca w oczy ..

przy takim litrazu i takim otworze ... podejrzewam ze 10 cm na 10 cm ...

kolumny sa strojone bardzo ale to bardzo wysoko ... i uzyskujemy przez to totalny brak niskich rejestrów a wysoki bass jest kilkukrotnie podbity .... zrób coś z tym bo teraz zapewne graja jak masówka chinska .... pozdrawiam
  • #16 4405938
    izbic
    Poziom 28  
    Świetna konstrukcja:) Mam pytanie, gdzie kupywałeś elementy do zwrotki??
  • #17 4406672
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 4411979
    czaroslaww
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    conQeror napisał:
    ... Ogulnie przed budową ...

troche razi jak moderator robi takie byki!
  • #19 4415184
    G.A.P.A
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    Witam
    Bardzo ładnie wykonane, mogę wiedzieć gdzie kupowałeś fornir?? Też będe nie długo potrzebował więc... Tylko faktycznie ten BR psuję troche wygląd całości ale jest ok.

PS. Moderator też człowiek i ma się prawo pomylić przecież nie robi tego notorycznie w poście ;)
  • #20 4415341
    Eliminator
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Jeżeli ten Arn ma 188mm to na oko wylot jest jakies 12 cm :P Ogolnie ładnie wyszło wykończenie ale powiedz chłopie czy skrzynie liczyłeś jakimś programem czy na opak ? 3/5
  • #21 4419673
    Domenik
    Poziom 11  
    Wykonanie ładnie, i estetyczne.
    Ale tak jak poprzednicy, uważam, że BR jest za duży ...
  • #22 4446461
    MichagM
    Poziom 13  
    Kup jeszcze 2 TVM ARN 188/03/8 i zrobiś dolne otwornice na TVM , teraz to wszystko
  • #23 4449296
    przemo-lukas
    Ocena: 144
    MichagM napisał:
    Kup jeszcze 2 TVM ARN 188/03/8 i zrobiś dolne otwornice na TVM , teraz to wszystko

Tylko że komora jest dla jednego :wink:
  • #24 4450882
    MichagM
    Poziom 13  
    Tylko że komora jest dla jednego

A jeśli pod komorą będzie dobre miejsce ?? Musze wiedzieś jak ma w środku a jest możliwe to można daś albo nad komorą :)
  • #25 4451429
    przemo-lukas
    Ocena: 144
    MichagM napisał:

A jeśli pod komorą będzie dobre miejsce ?? Musze wiedzieś jak ma w środku a jest możliwe to można daś albo nad komorą :)

No raczej nie można, gdyż głośnik znajduje się na górze a b-r na dole, a to świadczy iż komora głośnika jest w niemalże całej obiętości obudowy. :wink:
  • #26 4455020
    El_liero
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    izbic napisał:
    Świetna konstrukcja:) Mam pytanie, gdzie kupywałeś elementy do zwrotki??

www.polink.com.pl - najlepsza strona. Fabryka. Ich częsci na cały świat lecą do markowych sprzętów.

Sam brałem i polecam.

Dodano po 1 [minuty]:

Barkam opisz troche konstukcję, litraż strojenie br, obudowa, wzmocnienia, wytłumienie, jak obliczałeś zwrotnicę, masz pomiary ?

BR do pupy zrobiłeś.
  • #27 4456613
    Eliminator
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    El_liero napisał:

Barkam opisz troche konstukcję, litraż strojenie br, obudowa, wzmocnienia, wytłumienie, jak obliczałeś zwrotnicę, masz pomiary ?

Przecież ten BR to na oko jest :D
  • #28 4458966
    El_liero
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    Eliminator napisał:
    El_liero napisał:

Przecież ten BR to na oko jest :D

Dobra robota

:sm37:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnie wykonanych kolumn podłogowych z głośnikami TVM ARN 188/03/8 oraz zwrotnicą z diyfans.org. Obudowy wykonano ze sklejki 20 mm, oklejone fornirem dębowym, a koszt wykonania dwóch sztuk wyniósł około 320 zł. Autor nie stosował tłumienia wewnątrz obudowy, a bass-reflex ma szeroki, krótki tunel z plexi, co wzbudziło krytykę ze strony uczestników forum. Wielu zwraca uwagę, że zbyt duży i szeroki bass-reflex jest nieprawidłowo dobrany do parametrów głośnika (m.in. Qts i Vas), co skutkuje nieoptymalnym strojem, brakiem niskich tonów i ryzykiem uszkodzenia membrany przy większej mocy. Sugerowano zmniejszenie otworu bass-reflex, poprawę objętości i strojenia obudowy, a także zastosowanie tłumienia wewnętrznego. Wskazano, że obecna konstrukcja może zachowywać się jak obudowa otwarta, a duży bass-reflex wizualnie psuje estetykę kolumn. Pojawiły się pytania o wymiary tunelu bass-reflex oraz miejsce zakupu elementów zwrotnicy i forniru. Ogólnie wykonanie i estetyka zostały ocenione pozytywnie, jednak konstrukcja wymaga korekt technicznych dla poprawy jakości dźwięku i bezpieczeństwa głośnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA