Kilka dni temu postanowiłem przyswoić sobie programowanie mikrokontrolerów w języku C i oto efekt mojej pracy. Mając pod ręką AT89S52 i wyświetlacz (2x20) zrobiłem prosty zegarek z możliwością przestawiania go za pomocą czterech klawiszy. W załączniku znajduje się program wraz z dwiema bibliotekami (jedna do obsługi wyświetlacza LCD, druga do obsługi quasiklawiatury) oraz krótki filmik przedstawiający zasadę działania. Nie jest to wersja finalna, będę jeszcze nad nią pracował. Kompilacji dokonałem przy pomocy pakietu RIDE.
Pomiar czasu oparty jest o przepełnianie timera (co 50 ms przy rezonatorze kwarcowym 12 MHz). Nie wiem na ile ten sposób jest dokładny. Nie wiem co więcej napisać... W razie wątpliwości proszę pisać, chętnie odpowiem.
Po kompilacji program zajmuje ok. 2,9 KB, czy to dużo jak na taki prosty projekt? Chętnie przeczytam Wasze wskazówki lub uwagi.
PS. Wiem, że podobnych tematów jest sporo, ale od tego głowa nie boli… Sam przejrzałem ich bardzo dużo zanim usiadłem do programowania…
Pomiar czasu oparty jest o przepełnianie timera (co 50 ms przy rezonatorze kwarcowym 12 MHz). Nie wiem na ile ten sposób jest dokładny. Nie wiem co więcej napisać... W razie wątpliwości proszę pisać, chętnie odpowiem.
Po kompilacji program zajmuje ok. 2,9 KB, czy to dużo jak na taki prosty projekt? Chętnie przeczytam Wasze wskazówki lub uwagi.
PS. Wiem, że podobnych tematów jest sporo, ale od tego głowa nie boli… Sam przejrzałem ich bardzo dużo zanim usiadłem do programowania…