logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bester magster 100, nie odłącza prądu z elektrody???

damkoz 12 Kwi 2007 23:13 7095 21
REKLAMA
  • #1 3782184
    damkoz
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    Witam
    Problem dotyczy Migomatu spawalniczego Bester Magster 100
    Problem jest taki że drut cały czas jest pod prądem, wysuwanie drutu włącza się natomiast po przyciśnięciu przycisku spawania. Wg mnie to prąd powinien zostać doprowadzony do elektrody dopiero po włączeniu przycisku razem z wysuwaniem. Ma ktoś schemat tego sprzętu albo spotkał się z takim uszkodzeniem??? Obejrzałem wszystko i nie było żadnych widocznych zwarć i uszkodzeń.
  • REKLAMA
  • #2 3783513
    darli
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 118
    Trzeba obejrzeć stycznik, mogą być sklejone styki. Jeśli nie to układ sterowania stycznika, styk przekaźnika na płytce jest zwarty.
  • REKLAMA
  • #3 3784346
    damkoz
    Poziom 19  
    Ale sęk w tym że tam nie ma żadnego przekaźnika ani stycznika! Właśnie to mnie dziwi. Z tego co dziś rozpracowałem Trafo po stronie pierwotnej jest cały czas zasilane. Po stronie wtórnej prąd trafia na układ prostowniczy z 8 diod??? a następnie na "drut" przez dławik i mase oraz doprowadzone jest z niego napięcie do układu sterującego wysów drutu. Nie ma też elektrozaworu gazu, przepływ gazu reguluje zaworek przy rękawie połączony z włącznika.
    Reasumując wygląda to jak zwykła spawarka elektrodowa z dołożonym układem sterowania, ale to niby juz z fabryki wyjechało jako migomat i jak właściciel twierdzi na początku było tak że miała przebicie na łuskę a na drucie pojawiał się prąd po włączeniu przycisku. Czy to możliwe że prąd z drutu odcina od razu przycisk w rękawie??.
    Myślę żeby to przerobić, tzn wstawić dodatkowy transformator zasilający elektronikę praz przekaźnik i stycznik odcinający transformator główny.
  • #4 3784807
    kaz
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 103
    Bywa tak że w najprostszych i najtańszych pólautomach nie ma wylączania prądu.jest tylko wyl - zalączanie posuwu . Tak jest chyba i tutaj.
  • #5 3785202
    damkoz
    Poziom 19  
    Żeby dorobić takie odłączanie powinienem o ile dobrze kojarze zastosować przekaźnik wyłączający uzwojenie pierwotne transformatora??? No i czy odłączać przez przekaźnik czy wyprowadzić na stycznik?? I jakie napięcie jest na wyjściu strony wtórnej takiego transformatora spawalniczego????? Musze dokupić 2-gi transformatorek aby podtrzymać zasilanie elektroniki. Pozatym troche to dziwne bo jest tam układ termiczny monitorujący temp trafo no i w przypadku wykrycia przegrzania odłączał by tylko wysów drutu???
  • REKLAMA
  • #7 3785743
    alchemikkat
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    FIRMA OSZUKUJE, TEZ DAŁEM SIE NABRAC. ZAKUPILEM BESTERKE. MIAŁA BYC TAKA SUPER A TYMCZASEM:

1. ZAMIAST MIEDZIANEGO UZWOJENIA - MOSIĘZNE DLA
    OSZCZCZĘDNOŚCI NA MATERIALE ! (ładnie pomalowane emalią)

2. PRZEKRÓJ 8 KWADRAT NA WTÓRNYM I 1.5 NA PIERWOTNYM, STĄD
    TAK SIE TO GRZEJE PODCZES PRACY. TEZ POŁOWA TEGO CO
    POWINNO BYĆ DLA OSZCZĘDNOŚCI.

3. KABLE TEŻ OSZUKANE. CIENKIE I NIE Z CZYSTEJ MIEDZI.

4. MIAŁ BYĆ PROSTOWNIK DIODOWY, NIC TAM W SRODKU
    NIE MA TAKIEGO.

PEWNIE W MIGOMATACH TEZ NIE DAJĄ WSZYSTKIEGO JAK NALEZY DLA OSZCZĘDNOSCI W PRODUKCJI.

POZDR.
  • REKLAMA
  • #8 3798552
    Henry12
    Poziom 17  
    Ocena: 100
    Jeśli wymieniony migomat nie jest nowy to może w naprawie ktoś uprościł sterowanie i wyrzucił uszkodzone części np przekżnik czy stycznik gdyż po naciśnięciu przycisku z reguły w takiej kolejności następuje załączanie transformatora .Napięcie 30-80V to raczej w spawarkach w migomatach 30 kilka V .Autor Wiadomość
    alchemikkat jesli można coś doradzić to nie pisz dużymi literami .
  • #9 3843748
    Nstan
    Poziom 31  
    Ocena: 157
    damkoz napisał:
    Żeby dorobić takie odłączanie powinienem o ile dobrze kojarze zastosować przekaźnik wyłączający uzwojenie pierwotne transformatora??? No i czy odłączać przez przekaźnik czy wyprowadzić na stycznik?? ........... Pozatym troche to dziwne bo jest tam układ termiczny monitorujący temp trafo no i w przypadku wykrycia przegrzania odłączał by tylko wysów drutu???

Możesz zamontować tylko przekaźnik który będzie załączany przyciskiem z uchwytu.Jeden styk wykorzystać do załączania elektroniki a pozostałe połączyć równolegle i w ten sposób zwiększysz prąd jaki będzie mógł płynąć przez styki przekaźnika. Jeśli chodzi o wyłącznik termiczny to jeśli odłączał posuw drutu to nie mogłeś spawać a co za tym idzie trafo pracowało tylko w stanie jałowym, nie mogło się więc dalej nagrzewać. Natomiast cały czas pracował wentylator który chłodził trafo. Zastosuj dodatkowe trafo do zasilania silnika posuwu i elektroniki a silnik będzie płynniej pracował.
  • #10 3846523
    brombal
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    witam
    akurat mam takie cudo z takimi samymi objawami
    i z tego co udalo mi sie zobaczyc to trafo gl jest zalaczane triakiem(takie male czarne na dosc duzym radiatorze) a elektronika posiada wlasny transformatorek( taki malutki chyba 2 W umieszczony na plycie z elektr)
    mam pytanie do kolegow którzy widzieli mig magi z tylko odłączanym posuwem o podanie nazwy takiego sprzetu bo ja osobiscie nie wyobrazam sobie pracy takim migomatem
    pozdrawiam
  • #11 3846628
    damkoz
    Poziom 19  
    brombal napisał:
    witam
    akurat mam takie cudo z takimi samymi objawami
    i z tego co udalo mi sie zobaczyc to trafo gl jest zalaczane triakiem(takie male czarne na dosc duzym radiatorze) a elektronika posiada wlasny transformatorek( taki malutki chyba 2 W umieszczony na plycie z elektr)
    mam pytanie do kolegow którzy widzieli mig magi z tylko odłączanym posuwem o podanie nazwy takiego sprzetu bo ja osobiscie nie wyobrazam sobie pracy takim migomatem
    pozdrawiam

A to twoje cudo to akurat jest bester model 100 ? oglądałem płytkę dokładnie śledząc połączenia między elementami, tam nie ma żadnego transformatorka na płytce więc podejrzewam że u ciebie jest coś innego, to moje ma na obudowie właśnie symbol modelu 100 ale szczerze powiedziawszy to napis wygląda bardziej jak better majster a nie magster więc może mam jakąś podróbkę bestera ;) może jutro uda mi się zrobić jakies fotki tego cuda to wstawie.
  • #12 3879615
    czarny_iwan
    Poziom 1  
    Miałem podobny problem z migomatem Powermat 185. U mnie uszkodzeniu uległ jeden rezystor na płytce (przerwa) i optotriak. Po wymianie elementów działa poprawnie
  • #13 3888495
    Mariusz112211
    Poziom 2  
    Witam mam podobny problem, a może nie problem. Kupiłem mały migomat lematec max 80A. Jest on dość porządnie wykonany w porównaniu do tych dzisiejszych malutkich migomatów. Ma regulację posuwu drutu oraz 4 stopniową regulację prądu spawania. Prąd też cały czas jest na drucie i zastanawiam się czy jest to normalne, czy można by coś z tym może zrobić? Postaram się zrobić jakies zdjecia jego bebechów.
  • #14 3898244
    damkoz
    Poziom 19  
    Wymierzyłem sobie dzisiaj że trafo podaje napięcie na poziomie 28V więc szykuje się do zakupu transformatorka o pdobnym napięciu wtórnym celem zasilania elektroniki oraz silniczka podajnika drutu, silniczek ten wygląda jak taki od wycieraczek, jaki transformatorek najlepiej wykorzystać do tego celu - chodzi mi o jakiej mocy, coś mi mówi że ok 3A ale nie wiem czy nie będzie za słaby.
  • #15 4010079
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 4017503
    Mariusz112211
    Poziom 2  
    Odkryłem w moim "świetnym migomacie" mały zonk. Otóż gdy go zakupiłem spawałem drutem samosołonowy tym do którego niby nie potrzeba gazu. Jednak kilka dni temu zakupiłem butle i reduktor bo nie chciałem płacić 3 razy tyle za drut. Po podłączeniu butli i odkręceniu zaworu z uchwytu cały czas leci gaz. Gdy nie wciskam przycisku do spawania leci z mniejszym natężeniem. Po rozkręceniu uchwytu okazało się że jest tam śmieszny mechaniczny zaworek z dwoma oringami wykonany z plastiku, nie ma nic wspólnego z elektrozaworem, zastanawiam się teraz co czynić. W migomacie nie ma żadnego wyjścia na sterowanie elektrozaworem. Myślałem żeby połączyć go z opcją wysuwania drutu? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
  • #17 4017766
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 4017843
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Otwieranie się elektrozaworu z wyprzedzeniem i zamykanie z opóźnieniem jest standardową cechą konstrukcji półprofesjonalnych i profesjonalnych, chodzi o to by w czasie rozpoczęcia spawania istniała już ochrona w postaci gazu (Ar, Co2 lub mieszanki).
  • #19 4018080
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 4062091
    cometti
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Angielskie COSMO też ma ten feler że prąd jest cały czas na drucie. Po prostu kupując sprzęt poniżej 1000zł nie ma co oczekiwać cudów...

Nie widzę problemu w małej przeróbce spawarki; dodać elektrozawór, stycznik i prostą elektronikę sterującą posuwem drutu tylko że po takich przeróbkach cena wyjdzie taka jak za automat już wyposażony w te użądzenia.

No cóż, zawsze można powiedzieć że robi się mig-a na raty :D
  • #21 4063405
    Nstan
    Poziom 31  
    Ocena: 157
    Mowa o tych najuboższych wersjach gdzie nie ma nawet regulatora posuwu drutu tylko dwa zakresy napięciowe. Ale gdy kupimy nie ten najtańszy model to do prac amatorskich w zupełności nam wystarczy. Posiada wystarczającą regulację napięciową 4 zakresową i regulację posuwu drutu z wyłączeniem prądu przekaźnikiem na płytce.
    Załączniki:
    • Bester magster 100, nie odłącza prądu z elektrody??? płytka--.JPG (25.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bester magster 100, nie odłącza prądu z elektrody??? COSMO--.JPG (68.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 4063939
    Rush64
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Takie małe płytki sterownicze są do kupienia w firmie BADEK www.badek.pl. Typ płytki SP6.3 Steruje ona regulacją silnika,elektrozaworem oraz stycznikiem lub przekażnikiem ćena ok.150zł W twoim przypadku będzie to drugie.Jest schemat jak to podłączyć

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy migomatu spawalniczego Bester Magster 100, w którym prąd jest stale podawany na elektrodę, a wysuw drutu uruchamiany jest dopiero po naciśnięciu przycisku spawania. W urządzeniu brak jest przekaźnika i stycznika, a transformator po stronie pierwotnej jest cały czas zasilany. Po stronie wtórnej napięcie trafia na układ prostowniczy, a następnie na drut przez dławik i masę. Wiele odpowiedzi wskazuje, że w najprostszych migomatach brak jest odłączania prądu na elektrodzie, a jedynie sterowanie posuwem drutu. Proponowane rozwiązania to dołożenie przekaźnika lub stycznika odcinającego zasilanie transformatora głównego oraz zastosowanie dodatkowego transformatora do zasilania elektroniki i silnika podajnika drutu. Wskazano, że napięcie wtórne transformatora spawalniczego zwykle mieści się w zakresie 30-80 V, a moc transformatora do zasilania elektroniki i silnika powinna wynosić około 3 A. W dyskusji pojawiły się także uwagi o niskiej jakości wykonania migomatu Bester, m.in. zastosowanie mosiężnych uzwojeń zamiast miedzianych oraz brak prostownika diodowego. Użytkownicy opisują podobne problemy w innych modelach, np. Powermat 185 czy Lematec Max 80, gdzie prąd na drucie jest stale obecny. Wskazano również, że w profesjonalnych migomatach stosuje się elektrozawory gazu sterowane z opóźnieniem, co w tańszych modelach jest często pomijane. Dostępne są gotowe płytki sterujące (np. SP6.3 firmy BADEK) umożliwiające kontrolę silnika podajnika, elektrozaworu i stycznika, co pozwala na modernizację prostych migomatom.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA