logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Mig mag

Witam, miała to być spawarka, ale rozrosła się do miana migomatu.
    Narazie wrzucam troche zdjęć, a po zakończeniu prac na gotowo umieszczę szczegółowy opis transformatora, dławika, tyrystorowego regulatora prądu spawania (po stronie wtórnej), regulatora posuwu drutu itd.
    (przepraszam za wczorajszą klapę, dziś tylko część zdjęć)

= = = = = = = = = = = = = =

Mig mag;Mig mag
    Mig mag;
    Mig mag
    Mig mag,
    Mig mag

Dodano po 4 [minuty]:

Mig mag

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Paratomek
    Poziom 11  
    Paratomek napisał 23 postów o ocenie 2. Mieszka w mieście Skierniewice. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 4848409
    raczek3
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    jakim prądem to spawa?
  • REKLAMA
  • #3 4848890
    noopS
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    ee no elegancki
    a spawałemś już tym??
    może też wrzuc efekty tego spawania!!

Dodano po 1 [minuty]:

a ten silnik to z czego??
    wydaje sie jak od wycieraczek fso 125:)
  • #4 4848944
    lakitom1
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam pytanko czy zastosowałeś do spawarki elektrozawór na gaz bo coś nic nie wspomniałeś? Regulacja silnika na 24V czy 12V.
  • REKLAMA
  • #5 4849120
    dexter1
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    bardzo ładna, silnik z wycieraczek malucha zapewne :]
  • #6 4849169
    endriux2
    Poziom 2  
    Ta rolka do podawania drutu na pewno nie spełni swojego zadania ponieważ
    powinna być metalowa a bakelit jak dobrze widzę na zdjęciu zaraz się wytrze.
  • #7 4849181
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 284
    Mechanizm podawania drutu sprytnie "oparty" na napędzie wycieraczek :)
  • #8 4849216
    lakitom1
    Poziom 10  
    Orginalne spawarki z OZAS OPOLE też mają tego typu silniki tylko na 24V
    rolka do drutu musi być metalowa.Koledzy mają racje.
  • #9 4849393
    Moulder
    Poziom 23  
    Ocena: 131
    Rolka jak widać jest też metalowa na 3 zdjęciu. Ta z bakelitu widać była próbna. Ja czekam na opis regulatora pradu.
  • #11 4850248
    przemysław popielarz
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Zapowiada się całkiem niezile , ten silniczek to na 12V ? pytam bo potzebuje schemat tego regulatora
  • #12 4850330
    dolas
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    wszystko pięknie i wogóle ale czy to się opłaca
    ostatnio na Słomczynie widziałem uzywane spawarki z Niemiec w całkiem dobrym stanie i niedrogo!
  • #13 4850656
    Paratomek
    Poziom 11  
    Na początek powiem że jeszcze tym nie spawałem, nie mama uchwytu ( i kasy na niego).
    -silnik w podajniku od wycieraczek fiata 126 p (12 V)
    -rolkę bakielitową zastosowałem z chęci odizolowania prądu zasilającego silnik silnik od prądu spawania. Też mam wątpliwości jeżeli chodzi o wytrzymałość rolki
    -regulator prądu spawania znajduje się po stronie wtórnej (postaram się jak najszybciej wrzucić schemat, projekt płytki i jakiś opisik).

Mig mag
    Mig mag
    Mig mag
    Mig mag
    Mig mag

Mig mag

Mig mag

Dodano po 4 [minuty]:

elektrozawór do gazu sterowany napięciem 230 V (jutro postaram się wrzucić zdjęcia)
  • REKLAMA
  • #14 4851487
    Michcio 88
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Piękny sprzęt i się załorzę że o wiele lepszy niż nie jeden mogomacik z super marketu. Sam mam migomat z promocji z praktikera i juz nie działa nie wiem co w nim padło a na gwarancji powiedzieli że nie przyjmą go bo to z mojej winy coś się spaliło. mógł bys powiedzieć ile to cudo cię wyniosło? I jaki jest prąd spawania? Może i ja bym się wzioł za takie cudeńko bo tamtego co ja mam wydaje mi się że nie opłaca się robić tak mi powiedział ten majster z praktikera. A kilka części bym miał z tego zepsutego migomatu.

Pozdrawiam :-))
  • #15 4852022
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Rolkę stosuje się metalową a cały podajnik odizolowuje się od obudowy. Jeżeli jeden biegun silnika połączony jest z obudową silnika (trzeba sprawdzić miernikiem) należy rozkręcić silniczek i połączenie to zlikwidować, ewentualnie wyprowadzić dodatkowy przewód.

Dodano po 12 [minuty]:

Ja teraz mam pod sobą 3 migi :).
    1. Jednofazowy/dwufazowy z 4 odczepami na pierwotnym i tyrystorami na wtórnym.
    2. Jednofazowy z 2 odczepami na pierwotnym i tyrystorami na wtórnym.
    3. Trzyfazowy z tyrystorami na wtórnym z uchwytem na złączu euro.

Sterowniki fazowe do pojednynczego zasilania są łatwe, mam problemy z uruchomieniem sterownika trzyfazowego. Rolki mam 38mm, silniczki na 12V zasilane z 24V (szybsze obroty), regulowane stabilizatorami napięcia o wzmocnionym prądzie.
  • #16 4854178
    Paratomek
    Poziom 11  
    Budując regulator prądu spawania podpierałem się artykółem z EP12/2003 p. Stanisława Krasickiego.
    Transformator który występuje w regulatorze można wykonać następująco i tu zacytuje "Transformator wykonany jest z kształtek EI o powierzchni kolumny środkowej równej 1 cm2. Doskonale nadają się do wykorzystania transformatory montowane w tarczowych aparatach telefonicznych, których karkasy przystosowane są do montarzu na płytce drukowanej. Uzwojenie pierwotne należy wykonać drutem DNE 0,2 - 100 zwojów, natomiast uzwojenia wtórne mają po 70 zwojów drutem DNE 0,2. Należy zadbać o staranne odizolowanie od siebie poszczególnych uzowjeń.
    ---
    Jeśli chodzi o prąd spawania to oczekuję na 200 A

Scalono posty, przycisk "zmień/ edytuj"!
    12:11 3.3.2008
    [_P_]
  • #18 4854729
    Paratomek
    Poziom 11  
    1 fazowy.
  • #19 4854796
    Michcio 88
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Mam kilka pytań. W ty migomacie co kupiłem z supermarketu coś się spaliło tak powiedział ten spec z praktikera. jak się go spytałem co w tym padło takiego że się nie da naprawić powiedział że jakieś kondensatory; jak go rozebrałem i się dokładnie przyjrzałem to nic tam nie widziałem żeby coś było chociaż okopcone czy napuchnięte. I teraz jestem w kropce co tam padło. I czy ten "spec" miał racje że się tego nie opłaca naprawiać?
    I czy da się z niego zrobić inny migomat tyle że jakiegoś domowego projektu? ma ktoś jakiś pomysł na ten temat?

Pozdrawiam :-D
  • #20 4854953
    Paratomek
    Poziom 11  
    Michcio 88 napisał:
    Mam kilka pytań. W ty migomacie co kupiłem z supermarketu coś się spaliło tak powiedział ten spec z praktikera. jak się go spytałem co w tym padło takiego że się nie da naprawić powiedział że jakieś kondensatory; jak go rozebrałem i się dokładnie przyjrzałem to nic tam nie widziałem żeby coś było chociaż okopcone czy napuchnięte. I teraz jestem w kropce co tam padło. I czy ten "spec" miał racje że się tego nie opłaca naprawiać?
    I czy da się z niego zrobić inny migomat tyle że jakiegoś domowego projektu? ma ktoś jakiś pomysł na ten temat?

Pozdrawiam :-D

Jak byś mógł wrzucić kilka zdjęć wnętrzności tego sprzętu byłoby łatwiej coś doradzić.
    A jak wygląda to uszkodzenie, czy to coś do strony sterowania silnikiem, na uchwyt nie przychodzi prąd spawania, czy wogóle nie działa.
  • #21 4855432
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Wszystko się da naprawić :). Polak potrafi. Jednofazowy i liczysz na prąd 200A? Jakie masz zabezpieczenia? Przy 200A na 230V to nawet 25A będzie wywalał. Jaki masz przekrój trafa i jakie średnice drutów nawojowych?
  • #22 4855894
    Hansol2_pl
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Bardzo fajny mig. Co do bezpieczników to 16A przy 200A mi wywala jak cos musze uciac inwerterem tak dłuzej, na spawaniu ok 170-180A nie wywala na migu 175A tez nic sie nie dzieje.

Michcio 88 jak podłaczysz miga do gniazdka i wlączysz to po nacisnieciu uchwytu cos sie dzieje? Jest tam jakis wentylator jesli tak to pracuje? Moze wyłącznik sie wytopił w srodku albo kabelek upalił, opisz dokładnie co sie dzieje.
  • #23 4856568
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 4856751
    MiChAś_17
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Obudowa od jakiegoś innego mimgoatu czy sam wykonałeś ? ile wyniósł Cię koszt?
  • #25 4856864
    Hansol2_pl
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Raczej kolega sam zrobił obudowe.
  • #26 4857384
    Paratomek
    Poziom 11  
    Zabezpieczenie mam 35A, a co do transformatora to przekój rdzenia ma ok 50 cm2, uzwojenie pierwotne 6 mm2, a wtórne 20 mm2. Te 200 A to będzie wartość max używana sporadyczne. Uważam że chłodzenie które zastosowałem będzie skutecznie odprowadzało ciepło jeśli transformator lub prostownik będzie nadmiernie się nagrzewał. Koszt budowy bardzo niski prawie wszystkie elementy wykonane z materiałów zakupionych na złomie.
    Mig mag
    Mig mag
    Mig mag
    Mig mag
    Mig mag

A tak wygląda mój elektro zawór.
    Mig mag
    Mig mag
  • #27 4857445
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Transformator niczego sobie, ale jak na 200A to troszkę mały rdzeń. Rdzeń masz 2,5kW a potrzebował byś ponad 7kW. Ale to nic jak na spawarkę 1fazową i tak trafo jest duże. Pierwotne idealne, natomiast wtórne troszkę cienkie i może się grzać po dłuższym spawaniu ale nie tak jak te kupne marketowe :).
  • #28 4857553
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 4857620
    Paratomek
    Poziom 11  
    Jeszcze raz regulator.
    Jeżeli i ten nie otwoży się to dopiero w poniedziałek wrzucę dobry, ponieważ w tej chwili nie mam dostępu do wersji źrudłowej, tylko do werji zapisanej na pendrive.
  • #30 4857794
    9591mirek
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Witam.
    Eagle 4.13v1 nie otwiera . Chłodzenie na pewno się przyda jeszcze tylko jakieś otwory wentylacyjne z boku by sie przydały.Co do regulatora
    to popełniłem dwa i regulacja na obciążeniu rezystancyjnym prawidłowa a spawanie niedobrze szło.Tu jestem zwolennikiem regulacji na wtórnym dlatego iż transformator główny staje się dławikiem dla stromych impulsów prądowych włączanych do sieci po przejściu przez "0".Mocowanie butli przed przewróceniem też będzie ? i sugestia do uchwytu na który można nawinąć przewód zasilający czy uchwyt pomocne w transporcie.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy i testowania samodzielnie wykonanego migomatu jednofazowego o maksymalnym prądzie spawania około 200 A. Urządzenie wykorzystuje transformator o przekroju rdzenia około 50 cm², uzwojenie pierwotne 6 mm² i wtórne 20 mm², co budzi wątpliwości co do wydajności przy wysokich prądach. Silnik podajnika drutu pochodzi z wycieraczek Fiata 126p (12 V), zasilany jest napięciem 24 V dla zwiększenia prędkości posuwu. Rolka podająca drut początkowo wykonana z bakelitu, co budziło obawy o trwałość, została zastąpiona metalową. Regulator prądu spawania oparty jest na tyrystorach i znajduje się po stronie wtórnej transformatora; schemat i projekt płytki były udostępniane w formacie Eagle, z problemami z otwarciem plików przez użytkowników. Regulator steruje tyrystorami impulsami, co zwiększa pewność ich otwarcia. Zasilanie regulatora odbywa się z osobnego transformatora 24 V. Chłodzenie migomatu realizowane jest przez dwa wentylatory – jeden tłoczący świeże powietrze do wnętrza, drugi wyciągający ciepłe powietrze na zewnątrz, co jest zgodne z zasadami termodynamiki stosowanymi w profesjonalnych urządzeniach. W urządzeniu zastosowano elektrozawór gazu sterowany napięciem 230 V. Użytkownik zgłaszał problemy z dławikiem i specyficzne odgłosy podczas spawania bez dławika. Koszt budowy był niski dzięki wykorzystaniu części z odzysku. W dyskusji poruszono także kwestie zabezpieczeń (bezpiecznik 35 A), problemów z naprawą używanych migomatów z supermarketów oraz sugestie dotyczące konstrukcji i izolacji podajnika drutu. Wskazano na konieczność stosowania metalowej rolki podającej oraz izolacji silnika od prądu spawania. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z regulatorami tyrystorowymi i podawali przykłady własnych konstrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA