logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy montaż nadajnika internetu na dachu jest bezpieczny i opłacalny?

say19 27 Cze 2010 23:29 13410 9
  • #1 8238488
    say19
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, mam dość duży dom i pewna firma internetu radiowego poprosiła mnie o zamontowanie nadajnika internetu na moim dachu. I chciałbym zapytać się was o rade czy to jest bezpieczne i co mogę za to w zamian otrzymać ???
  • #2 8238505
    kuuczoo
    Poziom 26  
    Ocena: 86
    Zależy jaki nadajnik w jakiej okolicy. Jeśli stacja to przeciętny maszt taki jak do anteny tv a dom nie jest jakoś szczególnie osamotniony w okolicy (są większe/wyższe obiekty) to nie zwiększa to jakoś szczególnie stopnia niebezpieczeństwa dla twojego domu. Pewną niedogodnością jest na pewno to, że musisz się liczyć z tym że serwis będzie musiał mieć możliwość wejścia na twój dach w miarę możliwości bez przeszkód (jakaś awaria czy coś i już są pod domem bez szczególnego umawiania się). Co z tego możesz mieć? Zwyczajowo internet za free i to raczej jakiś wypaśny pakiet.
  • #3 8238535
    say19
    Poziom 10  
    Tzn nadajnik dokładnie jeszcze nie wiem... A w mojej okolicy mam największy dom i czy w czasie np burzy nie będą występować jakieś zagrożenia czyli ten nadajnik (a jest dość duży) nie zwiększy prawdopodobieństwa uderzenia pioruna i wiązało by się z tym zakup piorunochronu. Sorka że tyle pytań głupich dla niektórych zadaje ale jestem w tych sprawach kompletnie zielony i nie chce by firma wcisnęła mi jakiś kit..
  • #5 8239179
    say19
    Poziom 10  
    Piorunochron nie jest konieczny, u mnie w okolicy nikt nie posiada takiej instalacji na dachu
  • #6 8239488
    Avatat
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Powinieneś mieć piorunochron, uziemić maszt, anteny jak i całą elektronikę. Przy bezpośrednim strzale pada im cała elektronika i anteny, możliwość pójścia prądu po instalacji elektrycznej.
  • #7 8239787
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Albo robią Ci odgromówkę przynajmniej dla masztu i stawiają maszt, albo się nie zgadzasz(tzn, ja bym tak sprawę postawił). Wysoko położone stalowe elementy konstrukcji mogą być niezłym wabikiem(dodatkowo szpiczaste).
    Dopilnuj czy maszt nie będzie miał powyżej 3m od powierzchi dachu lub też czy mają odpowiednie zezwolenie na postawienie masztu wyższego.
    Jako zapłatę bierzesz dostęp do sieci - średni/wysoki pakiet, to już nie powinno robić im różnicy;]
  • #8 9092147
    vip49
    Poziom 11  
    ja z innej beczki. Ile można wołać od firmy za umieszczenie takiego nadajnika (anteny) na dachu. wiekszość firm oferuje internet za darmo, ( czyli ok 50zł/mc) czy to nie mało? Ile takie nadajniki pobierają prądu i sam fakt szpecenia sobie domu (w moim przypadku nowego). Czy opłatę uzależnić od ilości anten?. Może jest ktoś na forum ktoś komu udalo się wynegocjowac coś wiecej niż inernet za free. Z góry dziekuje za informacje i pozdrawiam forumowiczów.
  • #9 9092236
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Niewiele prądu, na bank mniej niż 20zł miesięcznie..
    Jak widzisz, że firmie bardzo zależy to net + 50zł za miesiąc, jak mają Ci postawić maszt i zrobić z niego choinke to może i stówkę, więcej to Ci podziękują i pójdą do sąsiada.
  • #10 9092786
    recki-quadra
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Wszystko zależy do tego jak bardzo im zależy na postawieniu masztu akurat u Ciebie ! Z jednej strony kilkoro znajomych ma za to tylko darmowy net i zwrot kosztów prądu (jakoś tam zryczałtowanych) a z drugiej - potrzebowałem podłączyć do siebie do firmy neta i administrator budynku krzyknął 700zł / mies (ponoć tyle płacili inni których anteny wisiały u niego na dachu) za powieszenie na jego maszcie 2 anten (żeby zrobić "lustro").

Podsumowanie tematu

✨ Montaż nadajnika internetu na dachu może być bezpieczny, o ile spełnione są odpowiednie normy budowlane. W przypadku dużych nadajników, istnieje ryzyko zwiększenia prawdopodobieństwa uderzenia pioruna, co może wymagać instalacji piorunochronu. Wiele osób sugeruje, że piorunochron jest zalecany, a maszt powinien być uziemiony. W zamian za udostępnienie dachu, użytkownicy mogą otrzymać darmowy dostęp do internetu oraz ewentualne zwroty kosztów energii. Wysokość opłat za umieszczenie nadajnika zależy od negocjacji z firmą, a standardowe oferty to około 50 zł miesięcznie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA