logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kable i anteny do sieci WLAN na 3,5 km między blokami?

Xyrovaqs 19 Kwi 2007 22:13 1532 17
REKLAMA
  • #1 3803443
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Planuje uruchomienie malej sieci bezprzewodowej. Sytuacja wygalda tak: 1 blok to wiezowiec 10 pietrowy, drugi to blok 4-pietrowy. Odleglosc w linii prostej to 3,5 km, widocznosc optyczna anten jest zapewniona, obie dolecowo maja byc na dachach. I tu pojawia sie problem. Po jednej stronie musi byc 20 metrow kabla, po drugiej 25. Czy H155 wystarczy? Bo wydaje mi sie ze ma za duze tlumienie... Czy wystarcza anteny typu jagi 17-19 dBi? Co do kart sieciowych - wystarcza "standardowe" 15 dBm, czy trzeba szukac czegos mocniejszego? Od razu mowie ze jezeli konieczny bedzie kabel typu H1000 (6 zl/metr?) to caly plan upada, bo to ma byc zrobione "po kosztach". Poza tym jakie realne transfery mozna osiagnac przy sieci 11 Mbit a jakie przy 54 Mbit? Dodam jeszcze ze w terenie dziala wiele innych sieci, domyslam sie ze to tez moze miec negatywny wplyw na dzialanie planowanej sieci.
    Bede wdzieczny za jakies wskazowki.
  • REKLAMA
  • #2 3803594
    West5
    Poziom 15  
    Witaj
    Niestety kabel H 155 można w miarę bezpiecznie stosować do max 15 m. Zamiast anten typu Yaga lepiej by było założyć Sektory (19 db powinny wystarczyć). No ale to wszystko wiąże sie z kosztami
    Jest oczywiście szansa zmniejszenia kosztów ale aby tego dokonać musiał byś zastosować AP bezpośrednio przy antenie zarówno na wyższym i na niższym bloku

Jeśli chodzi o transfery to przy transmisji 11Mb i zaszyfrowaniu sygnału w 128 bit będziesz miał do dyspozycji ok połowę przepustowości sytuacja z transmisją 54Mb jest analogiczna do w/w przykładu

A co sie tyczy innych nadawców sprawa ma sie tak ze jeżeli nie zajeli wszystkich kanałów to spokojne możesz startować
  • #3 3803646
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Co do innych nadawcow to nie jest tak kolorowo - praktycznie na kazdym kanale cos jest. Kismet pokazuje mi ok 70 (!) AP przy antenie typu jagi wlasnej produkcji (rzekomo 17 dBi, ale w praktyce pewnie tyle nie ma) i to jeszcze nie z dachu a z okna...

Co warty jest np taki kabel:
    Moderowany:

Bez allegro ...

Czy podane tlumienie nie jest mocno zanizone?
  • #4 3804577
    West5
    Poziom 15  
    Jeśli masz aż tak zapchany eter to pozostaje ci wyjście awaryjne w postaci sprzętu pracującego na 5 Ghz może tam będzie luźniej
  • REKLAMA
  • #5 3804630
    Rudolfak
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    ech 5 Ghz raczej odpada.... Daj obróć antenę o 90* i w takim położeniu sprawdź, anteny proponuję paraboliczne po +23dB na sztuce, max 0.5 m kabla (2 ap w trybie mostu bezprzewodowego) wydaje mi się, że w takiej konfiguracji wyjdzie może niewiele drożej a na pewno będzie stabilniej. Proponuję jeszcze dołożyć osłony od słońca nad antenami (zanik termiczny).

Jeśli dobrze wiem, to podobne rozwiązanie na zwykłych ap d-linka działa na dystansie ok 4 km w częstochowie...
  • #6 3805819
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    nie wiem czy dobrze zrozumiałem... są 2 bloki, w jednym z nich masz wyjście na świat, a ludzików w obydwu blokach ciągniesz skrętką.... TAK ??? Jeśli tak to most pomiędzy blokami zrób na 5GHz z użyciem 2 panelówek o jak najmniejszych kontach i do nich max 2-3m kabla H100... potem od AP do switcha i po ludziach :) jak będziesz chciał na tym moście w 2 bloku podłączyć jakąś większą liczbę ludzi to warto było by wyłączyć "otoczenie sieciowe"

Rudolfak - kolega ma około 3,5 km pomiędzy blokami więc po co mu takie mocne anteny. przecież na 2 antenach "naście" można zrobić spokojnie link na około 8 km :) przy tak mocnych antenach na tak małej odległości może wystąpić interferencja i nic z tego nie będzie :)

A z racji tego że eter jest dość zapchany zaproponowałem 5GHz
  • REKLAMA
  • #7 3805899
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Stwierdzilem ze postawienie AP z jednej strony przy samej antenie nie jest problemem, po drugiej stronie kolega chce tego uniknac... Hmm 5 GHz to tez jest jakis pomysl, ale to chyba wiaze sie znow z kosztami? No ale zalozmy ze dalej chodzi o 2,4 GHz. Tak jak napisalem - widocznosc optyczna jest zapewniona. Co do otoczen sieciowych itd to inny temat i w tej kwestii problemow nie mam :)
  • #8 3808017
    djrysiek
    Poziom 11  
    Lepiej użyj anten kierunkowych(np yagi19 lub greidówki[ok. 17-24 dBi]). Jeśli chodzi o kabel to lepiej zainwestuj w BlackBox-a(ok 120-130 zł) i umieśc go np. na strychu. Później pociąg stketką dalej i masz siec ;D
  • #9 3810894
    Rudolfak
    Poziom 14  
    A z racji tego że eter jest dość zapchany zaproponowałem 5GHz

jest taka zasada, że przy 2 razy wyższej częstotliwości tłumienie w tych samych warunkach wzrasta dwukrotnie. więc mogą być potrzebne ciut mocniejsze anteny...
  • REKLAMA
  • #10 3810983
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Rozmawialem z kolega i ustalilismy cos takiego:
    APki moga byc przy samych antenach z obu stron wiec problem tlumienia kabla odpada. Co do anten to mysle ze sprobujemy na poczatek na jagach. Testowo na poczatek z jednej strony bedzie AP (a raczej routero-ap) Linksysa bo taki posiadam, no ale cos i tak trzeba bedzie kupic. Pytanie wiec - co? Jakie APki polecacie? Podajcie prosze propozycje dla 11 i 54 Mbit choc bardziej jestem za 54. Jeden z nich bedzie pracowal tylko jako AP-client, do drugiego (po mojej stronie) beda sie laczyly max 3 osoby wiec mysle ze nie sa to duze wymagania :)
  • #11 3811690
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Ja polecam Planeta wap-4045

Ilu ludzi masz zamiar zgromadzić w tej sieci ?? (to tak na marginesie) :)
  • #12 3811853
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Na wlanie nie bedzie nic powaznego, tylko takie polaczenie miedzy mna a kolega... z reszta czas pokaze...
  • #13 3812140
    R_Przemek
    Poziom 20  
    jeśli tak, to faktycznie wystarczą Ci Yagi na 2,4 GHz, myślałem że będziesz plątał całe bloki... wszystkich mieszkańców :)
  • #14 3812281
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Akurat w tym rejonie troche duza konkurencja :D Z reszta czy powazne polaczenia miedzy blokami robi sie na "zwyklej" radiowce , przy takiej odleglosci?
  • #15 3812441
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Xyrovaqs napisał:
    Akurat w tym rejonie troche duza konkurencja :D Z reszta czy powazne polaczenia miedzy blokami robi sie na "zwyklej" radiowce , przy takiej odleglosci?

A jak można nazwać połączenia na odległość ponad 30 km na zwykłej radiówce? A czy zwykły mieszkaniec bloku ma prawo stawiać anteny na dachach bloków bez zezwolenia zarządu? A mamy badania wysokościowe do pracy na dachu?
  • #16 3812646
    R_Przemek
    Poziom 20  
    zuhjk też prawda, badania wysokościowe :) hehe
    Powiem Ci że to zależy od właściciela budynku, jak by się tak przejść po niejednym polskim osiedlu, ehhh ile setek anten jest na blokach :P i nie tylko do WiFi :)

trochę zeszliśmy z tematu, , , no ale cóż...
  • #17 3813034
    Rudolfak
    Poziom 14  
    Żeby zmusić ap do pracy w trybie mostu bezprzewodowego muszą one przynajmniej obsługiwać tę funkcję a jeszcze lepiej jeśli są tej samej firmy i ten sam model...
  • #18 3813586
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Czegos nie rozumiem - czy praca w trybie mostu to to samo co AP-client? Bo bylem przekonany ze nie...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Planowana jest sieć WLAN łącząca dwa bloki oddalone o 3,5 km z widocznością optyczną anten na dachach. Problemem jest dobór odpowiednich kabli i anten oraz kwestia tłumienia sygnału na kablach o długości 20 i 25 m. Kabel H155 jest zalecany do długości maksymalnie 15 m ze względu na tłumienie, dlatego lepszym rozwiązaniem jest umieszczenie punktów dostępowych (AP) bezpośrednio przy antenach, co eliminuje problem tłumienia kabla. Anteny kierunkowe typu Yagi o zysku 17-19 dBi są wystarczające, choć w warunkach dużego zagęszczenia sieci na 2,4 GHz (ok. 70 AP w okolicy) rozważane jest przejście na pasmo 5 GHz, gdzie jest mniej zakłóceń, choć koszty są wyższe. Zalecane są anteny paraboliczne o zysku powyżej 23 dBi i minimalna długość kabla (max 0,5 m) w konfiguracji mostu bezprzewodowego. Standardowe karty sieciowe o mocy 15 dBm mogą być niewystarczające w zatłoczonym eterze, ale przy zastosowaniu odpowiednich anten i konfiguracji mostu 2,4 GHz jest możliwe stabilne połączenie. Realne transfery przy 11 Mbit/s to około połowa nominalnej przepustowości po uwzględnieniu szyfrowania, podobnie przy 54 Mbit/s. Propozycje sprzętowe obejmują AP Linksys (router-AP) oraz Planeta WAP-4045. Praca w trybie mostu bezprzewodowego wymaga kompatybilnych urządzeń, najlepiej tej samej firmy i modelu. Wątpliwości pojawiły się co do różnicy między trybem AP-client a trybem mostu. Wskazano również na konieczność uzyskania zezwoleń na montaż anten na dachach budynków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA