logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa wzmacniacza 300W 2.1 z TDA7294 - opinie i schematy

dowodca_armii 02 Lut 2007 19:29 4926 37
Najlepsze odpowiedzi

How can I power a TDA7294-based 2.1 amplifier from a 12 V halogen toroidal transformer, and is the proposed wiring and low-pass filter setup correct?

You cannot connect the TDA7294 directly to that 12 V halogen transformer; the transformer output is AC, so you need a bridge rectifier and a circuit that creates a symmetrical supply, but after rectification and symmetrizing you will only get about 2x8 V DC, while the TDA7294 needs at least 2x10 V, so a stronger transformer or a different power supply/converter is required [#3525750][#3526505] The supply wiring on the board should go to the pads marked P for plus and M for minus, because reversing it would destroy the chips [#3520346] For filtering, it is better to keep the electrolytic capacitors on each amplifier board or at least use separate filtering per amplifier; one suggestion was 2x10,000 µF rather than moving all filtering to one separate board [#3520330][#3520346] The proposed low-pass filter is suitable for the subwoofer, and one reply pointed to the Gulson schematic as the best option [#3522746][#3585687] For tone control, the thread suggests using two identical channels for stereo bass/treble regulation rather than a mono version [#3525949]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3520151
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    Witam !

W ferie zamierzam zbudowac wzmacniacz 300Wat 2.1 Myslalem nad koncowka TDA7294x 2 + przedwamacniac z regulacja barwy tonu, TDA7294 + Filtr dolnoprzepustowy do suba ( byl taki kiedys aktywny z "sumatorem" 2 kanalow w mono na Elektrodzie)
    Czy te polaczenie jest prawidlowe (dobra kolejnosc) ??

Napiszcie wasza opinie na temat tej koncowki TDA7294 i jezeli jest jakis inny wzmacniacz podobnej mocy (prostrzy w budowie i tanszy, lepszej jakosci) to schematy mile widziane :D
    Czytalem opis AVT tego wzmacniacza i tam jest wszystko ladnie opisane wiec mysle ze ta koncowka bedzie dobrym wyborem :)
    Czy zeby podlaczyc ten wzmacniacz na napiecie pojedcze to wystarczy podlaczyc tam kable gdzie podpisalem na niebiesko i czerwono ??

Czy wystarczy filtracja 4 x 10 000 uF na 3 wzmaki na oddzielej plytce z mostkiem prostowniczym?? (wtedy nie stosowalbym kondensatorow na plytce od wzmaka) Mam trafo toriodalne 200Wat 12V czy da rade narazie odpalic 3 wzmaki na nim i jaka uzyskam przecietna moc ?? (pozniej kupie mocniejsze, odpowiednie trafo)

Jaki zastosowac przedwzmacniacz (chodzi mi glownie o regulacje basu i wysokich tonow) i jaki filtr dolnoprzepustowy ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3520330
    malutki000
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Jezeli chodzi o podpiecie plusa to chodzilo ci oczywiscie o dziore z literka "P" a co do tego czy to trafo ci to uciagnie to pasowaloby opis wzmaka
    daje ci schemat i opis przedwzmacniacza jest to bardzo fajna i prosta konstrukcja mam takie cos w domu i na jakosc nie narzekam co do filtracji to ja proponuje dac z 2x 10 000uF i zostawic kondensatory na płytce
    Załączniki:
    • 14_03.pdf (1014.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3520346
    mcoola
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Jak byś zaislanie podłączył tam gdzie napisałeś, to tych kostek już byś nie zobaczył :-) Na płytce u góry są literki: P i M. P to +, M to -
    Filtrację radził bym dać osobno na każdy wzmak, trafo może być za słabe na 3 wzmaki, wystarczy na 2 ale z 3 też by grało tyle że niemiałbyś pełnej mocy.

Dodano po 17 [minuty]:

Gdzieś mi się obbiło o oczy że nietrzeba do tda7294 przedwzmacniacza
  • #4 3520849
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    mcoola napisał:
    Jak byś zaislanie podłączył tam gdzie napisałeś, to tych kostek już byś nie zobaczył :-) Na płytce u góry są literki: P i M. P to +, M to -
    Filtrację radził bym dać osobno na każdy wzmacniacz, trafo może być za słabe na 3 wzmaki, wystarczy na 2 ale z 3 też by grało tyle że niemiałbyś pełnej mocy.

Dodano po 17 [minuty]:

Gdzieś mi się obbiło o oczy że nietrzeba do tda7294 przedwzmacniacza

Nie chodzi mi o przedwzmacniacz tylko regulacje basow i wysokich tonow - jak na zwykly wzmak przystalo :):):):D:D:D Przedwzmacniacz - tak to sie nazywa ale chodzi mi o to aby nie wzmacnial sygnalu (moze wzmacniac) ale o regulacje barwy tonu

Dodano po 21 [minuty]:

malutki000 napisał:
    Jezeli chodzi o podpiecie plusa to chodzilo ci oczywiscie o dziore z literka "P" a co do tego czy to trafo ci to uciagnie to pasowaloby opis wzmaka
    daje ci schemat i opis przedwzmacniacza jest to bardzo fajna i prosta konstrukcja mam takie cos w domu i na jakosc nie narzekam co do filtracji to ja proponuje dac z 2x 10 000uF i zostawic kondensatory na płytce

Ten przedwzmacniacz jest bardzo fajny ale w wersji mono ( a nie mam wielu potencjometrow stereo)

Gdzie na tym schemacie mam wpiac zasilanie pojedyncze (+ i -) bez 0 bo mozna ten wzmak zasilac dwoma napieciami symetryczne (podwojne) i pojedyncze

Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:

Mam jeszcze pytanie Na trafie pisze 200/12 to chyba moc/napiecie ??
    Trafo jest do halogenow na napiecie pojedyncze :)
    I jaka moc uzyskam na kanal na tym trafie (beda 3 kanaly) mysle ze ponizej 50 wat bo przy tej mocy by sie ugotowalo :)
  • #5 3522104
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    I jeszcze potrzebuje schematu jakiegos regulatora obrotow wentylatora. Ale takiego zeby on sam sie wlanczal - wentylator, jak radiator osiagnie dana temp.

Dodano po 2 [godziny] 46 [minuty]:

Bede budowal ten filtr dolnoprzepustowy : (regulacja 20hz-200hz)
    Czy moge zastosowac tu jeden potencjometr jednokanalowy ?
  • Pomocny post
    #6 3522746
    mcoola
    Poziom 19  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic239174.html

Tam są opisane sposoby dla komputera, ale tak samo dobrze się do wzmaka nadają. W poście gulsona jest najlepszy schemat.
    Pamiętaj żeby do tych tda dać bardzo duże radiatory i posamrować je pastą termoprzewodzącą od procesorów. Ten schemat co podałeś wystarczy do sterowania subwooferem.
  • #7 3523384
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Witam ! Mam jeszcze kilka pytan :

1. Czy polaczenie wszystkich modulow w moim 1 poscie jest poprawne ??

2. Czy wystarczy na 1 kostke radiator od procka (i do tego jakis wentylator, na 3 kanaly)

3. Gdzie na rysunku plytki trzeba podlaczy zasilanie pojedyncze ??? (jak podlaczyc podwojne to wiem )

4. Czy moge zastosowac takie terminale glosnikowe (ktos na elektrodzi pisal ze one maja starty mocy, ale ja w to nie wierze) http://inter-chip.pl/product_info.php?cPath=86&products_id=5554

5. Jeszcze potrzebuje schemtau przedwzmacniacza stereo z regulacja basow i wysokich tonow
  • REKLAMA
  • #8 3525431
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Jeszcze raz sie pytam :) Bo to najwazniejsze...
    Jak podlaczyc pot ten uklad zasilanie pojedyncze (same "+" i "-") bo wiem ze mozna lae jak. Plytki bede wykonywal wszystkie samodzielnie metoda lakieru do paznokci ( jest najprostrsza, a sciezki mozna pozniej wyrownac nozykiem do tapet)
  • Pomocny post
    #9 3525506
    mcoola
    Poziom 19  
    Niewiem o jakie zasilanie pojedyńcze ci chodzi. Lakierem do paznokci to nawet nie prubój. Najlepiej zrób to metodą termotransferu albo papierem kredowym, najlepiej , najtaniej i najmniej czasu zajmuje i masz pewność 100% ścieżek. I tak niektóre przewody zasilające będziesz musiał wzmocnić drutem miedzzianym bo ścieżki mogą być za słabe jak na prądy rzędu amperów.
  • #10 3525537
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ale jak wykonac te plytki ma tylko drukare atramentowa :( zasilanie pojedyncze czyli takie jak z akumulatora gdzie wychodzi + i - bo to jest trafo od halogenow i jak je podlaczyc po ten uklad ???

P.S. pomecze sie i wykonam plytki lakierem (juz wykonywalem pod tda 2030 tylko ze to bardzo proste uklady )

Jak ma ktos ukald z regulacja barwy tonu (bassy i wysokie tony)STEREO to niech zapoda schemat
  • #12 3525609
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    mcoola napisał:
    Zawsze można ksero zrobić, ja tak robie.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic226584.html

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic221914.html

Polecam lekturę, duuużo czytania ale jak raz się nauczy to na bardzo długo. Zresztą tam jest wszystko opisane, dokładniej się nieda. Miłej lektóry życzę ;-)

Czym otwierac te pliki bo one mi sie w notatniku ale to jakies kwadraciki. Moglbys mi przeslac ten schemat np w JPG ?
  • Pomocny post
    #13 3525617
    mcoola
    Poziom 19  
    Jak to są strony internetowe. Otwiera się je przez przeglądarkę. U mnie normalnie się otwierają
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #19 3525719
    mcoola
    Poziom 19  
    jak masz plik rar na pulpicie to kliknij na niego prawym i wybierz wypakuj do katalogu xxx (xxx to nazwa pliku rar).
    Można tez kliknac dwa razy na tym pliku i zobaczysz co jest w srodku tego pliku

Dodano po 3 [minuty]:

to trzeba zrobić przetwornicę na napięcie symetryczne.
    jak jest + i - to jest napięcie symetryczne, a jak + i gnd to wtedy jest niesymetryczne i wtedy robi się przetwornice dające ujemne napięcie
  • #20 3525739
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    mcoola napisał:
    jak masz plik rar na pulpicie to kliknij na niego prawym i wybierz wypakuj do katalogu xxx (xxx to nazwa pliku rar).
    Można tez kliknac dwa razy na tym pliku i zobaczysz co jest w srodku tego pliku

juz otworzylem ale ja mam trafo z ktorego wychodza 2 kable patrz fotka :
    I jak podlaczyc tego wzmaka do takiego trafa (od halogenow) SORY ALE TLUMACZE TO JUZ OD SAMEGO POCZATKU (widocznie nie rozumiales o co chodzi)
  • Pomocny post
    #21 3525750
    mcoola
    Poziom 19  
    to zwykły toroid. Z niego wychodzi zmienne napięcie, trzeba dodać mostek prostowniczy i układ do symetryzacji napięcia, inaczej nic niezadziała
  • #22 3525753
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    mcoola napisał:
    to zwykły toroid. Z niego wychodzi zmienne napięcie, trzeba dodać mostek prostowniczy i układ do symetryzacji napięcia, inaczej nic niezadziała

PLASE daj mi schemat bo juz tlumacze Wam a Wy nie rozumiecie ze to zwyczajne trafo od halogenow i ma napiecie + i - ( bez 0 )
    Jestem mlodym o jakiejs tam wiedzy elektronikiem ale zbudowalem juz kilka ukladow ktore dzialaja bez zarzutu... Sory jak pisze cos "nie fachowo"
  • Pomocny post
    #23 3525760
    mcoola
    Poziom 19  
    http://audiomania.info/articles.php?id=43

najpierw przeczytaj, potem pisz. Z gołego trafa ZAWSZE WYCHODZI NAPIĘCIE ZMIENNE, DLA ŻARÓWKI TO NIEPRZESZKADZA ALE DLA TDA TAK!!! Napięcie z twojego trafa też jest zmienne, niewidzę tam elektroniki!
  • #24 3525765
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    mcoola napisał:
    http://audiomania.info/articles.php?id=43

najpierw przeczytaj, potem pisz. Z gołego trafa ZAWSZE WYCHODZI NAPIĘCIE ZMIENNE, DLA ŻARÓWKI TO NIEPRZESZKADZA ALE DLA TDA TAK!!! Napięcie z twojego trafa też jest zmienne, niewidzę tam elektroniki!

To gdzie mam podlaczyc te trafo w tym ukladzie ?? przeczytaj moj post wyzej

Dodano po 3 [minuty]:

Cos mi sie zdaje ze nie da sie podlaczyc mojego trafa ??
  • Pomocny post
    #25 3525949
    malutki000
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    tobie sie mowi a ty dajel nic, musisz miec uklad do symetryzcji napiecia i mostek prostowniczyzeby to podlaczyc
    a co do schematu przedwzmacniacza stereo to jak wykonales jakis wzmacniacz stereo to powinienes wiedziec ze stereo polega na dwoch takich samych ukladach na osobnych kanalach, a wiec robisz dwa takie uklady jak ci na poczatku dalem i podlanczasz jeden do jednego kanalu a drogi do drogiego i masz przedwzmacniacz stereo
  • Pomocny post
    #26 3526505
    kaka22
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    dowodco armii-najpierw przeczytaj sobie notę katalogową układu, a później zadawaj pytania. Po pierwsze musisz zrobić symetryzator napięcia, ale powiedzmy szczerze-odpuść sobie z 2 powodów:
    1. Po wyprostowaniu i zsymetryzowaniu napięcia uzyskasz ok. 2x8V stałego - TDA rusza od 2x10V czyli musiałbyś zrobić przetwornicę
    2. Z twoich wypowiedzi wynika, że nie masz pojęcia jak zrobić zasilacz, a co dopiero wzmacniacz lub przetwornicę. Według mnie szkoda twojego czasu i pieniędzy. Poczytaj trochę, poucz się a później węź się za ten wzmacniacz.
  • #27 3526535
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    dowodca_armii napisał:
    Witam !

Czy zeby podlaczyc ten wzmacniacz na napiecie pojedcze to wystarczy podlaczyc tam kable gdzie podpisalem na niebiesko i czerwono ??

Mam trafo toriodalne 200Wat 12V czy da rade narazie odpalic 3 wzmaki na nim i jaka uzyskam przecietna moc ?? (pozniej kupie mocniejsze, odpowiednie trafo)

Napisalem jakie mam trafo a Wy mnie w blad wprowadziliscie. Zalatwie inne odpowiednie trafo :(
  • Pomocny post
    #28 3585558
    c++
    Poziom 22  
    Witam,
    a ja na twoim miejscu kupilbym trzy KITY Jabla J-35 i po klopocie. dosyc tania i dobra.
    PZDR
  • Pomocny post
    #29 3585584
    konradek26
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    J-35 :lol:
    Zes mu polecil, daje sobie reke uciac ze nie odpali :P
  • Pomocny post
    #30 3585598
    c++
    Poziom 22  
    Witam,
    może troche te J35 jest trudne w zlozeniu, ale dla elektronika, ktory ma jakies pojecie jest to prosty uklad.
    PZDR

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza mocy 300W w konfiguracji 2.1 z wykorzystaniem końcówek mocy TDA7294 oraz przedwzmacniacza z regulacją barwy tonu. Poruszono kwestie poprawności schematu połączeń, zwłaszcza kolejności modułów i sposobu zasilania układu napięciem pojedynczym (bez symetrycznego zasilania). Zwrócono uwagę, że transformator od halogenów z wyjściem dwukablowym (bez punktu zerowego) dostarcza napięcie zmienne, które wymaga mostka prostowniczego i układu symetryzacji napięcia, aby zasilić TDA7294. Wskazano, że do poprawnej pracy wzmacniacza konieczne jest zasilanie symetryczne, a zastosowanie transformatora halogenowego bez przetwornicy lub symetryzatora jest niewystarczające. Zalecano stosowanie filtracji kondensatorowej osobno dla każdego kanału (np. 2x10 000 µF) oraz pozostawienie kondensatorów na płytce wzmacniacza. Poruszono także temat radiatorów i chłodzenia – konieczne są duże radiatory z pastą termoprzewodzącą oraz wentylacja. Autor pytał o schematy regulatora obrotów wentylatora sterowanego temperaturą oraz o możliwość zastosowania potencjometru jednokanałowego do filtru dolnoprzepustowego subwoofera. W dyskusji pojawiły się propozycje alternatywnych zestawów wzmacniaczy, m.in. KIT JABLA J-35, jako prostszych i tańszych rozwiązań. Poruszono również kwestie technik wykonania płytek drukowanych (termotransfer, lakier do paznokci, ksero) oraz obsługi plików RAR z załącznikami. Podsumowując, kluczowe jest zastosowanie odpowiedniego zasilania symetrycznego, poprawna filtracja i chłodzenie, a także dobór prostych i sprawdzonych schematów przedwzmacniacza z regulacją barwy tonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA