logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić obrotomierz Mera Lumel MS-2 na sygnał plusowy 6V/12V?

tomek1212 20 Kwi 2007 14:19 2601 2
REKLAMA
  • #1 3804861
    tomek1212
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam
    Tak jak w temacie chciaem taki obrotomierz (tj. ten okrągły) przerobić tak aby działał najlepiej przy 6v (w ostateczności może być 12V) ale przede wszystkim żeby sygnał mógł być plusowy a nie ujemny tak jak to jest w oryginale. Jeżeli nie da się przerobić na sygnał plusowy to może dałoby radę przerobić układ zapłonowy (silnik 1cyl 2-sów, moduł zapłonowy, cewka sterowana plusem) a raczej dorobić jakiś układ z tranzystorem lub przekaźnikiem który by przerabiał ten sygnał plusowy na minusowy tylko dla potrzeb obrotomierza.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3811784
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2303
    Witam. Kolego ,MS2 prawie niczym sie nie rozni pod wzgledem elektronicznym od tego pierwszego, jedynie ma ustawiana wskazowke na max. obroty. Nie wiem co jest z tym podlaczeniem ,sterowaniem minusem,moze masz jakis opis,podaj.Pozdrawiam.
  • #3 3811963
    tomek1212
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Chodzi mi o to że w pojeździe do którego chcę zapiąc takowy obrotomierz jest cewka sterowana plusem (a w obrotomierzu MS-2 musi być sterowana minusem). Ponadto jeżeli się da to chciałbym to zapiąć do instalacji 6V.
    pozdr.
REKLAMA