logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HWK Trial v3.03 - Jak uruchomić BB5 i LG z UFS Suite v3.03?

Stokłosy 20 Kwi 2007 18:59 6263 20
REKLAMA
  • #1 3805596
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    Ponizej rozwiazanie problemu w formacie *.pdf:

( mowa tutaj o UFS/HWK trial v3.03 pracujacym z UFS Suite v3.03, manual robiony wtenczas kiedy najwyzszym ufs suite było v3.03, dlatego nie wolno updatowac firmware ufsa wyzszym suite niz v3.03 )
    Załączniki:
    • HWK Trial v3.03 nie bootuje BB5 oraz LG.zip (300.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3806065
    karwos
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Kalm dałn pipols :D
    Spalcie fajke pokoju

Dodano po 4 [minuty]:

Ale zapomniales stoklosy o 2 rzeczach. Firmware UFSa to nie wszsytko.

Jesli HWK jest w jakis sposob uszkodzone, to rowniez nie bedzie bootowac BB5, bo Saras podniosl bezpieczenstwo, i teraz przed bootowaniem musi zostac wykonanych pare rzeczy w srodku HWK. Po nacisniecu check zamiast 1st boot err: bad resp rap3g pojawi sie po prostu `1st boot err`.

Jesli po solucji Stoklosego, HWK nie odzyska sprawnosci to:

1/ Sprawdzcie sterowniki. Jesli macie stare sterowniki to HWK rowniez nie bedzie pracowac. Najlepiej przeinstalowac te z C:\Program Files\SarasSoft\UFS_USB_DRivers\
    2/ Zaktualizujcie firmware HWK. Niektore programy, szczegolnie scrackowany updater arasha, teoretycznie HWK aktualizowaly, ale nie aktualizowali czesci wykonywalnej przystawki, tak wiec i tak BB5 nie mozna bylo zbootowac.
    Najlepiej wiec zrobic to jeszcze raz, sprawdzonym programem. Szczegolnie jesli HID przystawki zaczyna sie na 287xxx...

Dobry updater znajudje sie na www.schwantz-i.org, dzial Nokia haslo i-ztnawhcs

3/ Moze byc rowniez wadliwy modul HWK lub PCB boxa, wystarczy jeden uszkodzony rezystor/kondzior na torze miedzy HWK a atmega, i juz moze byc po wszystkim
  • #3 3806095
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Dokladnie tak na rzeczy . Swieta prawda solucja nie jest dobra na wszystko. Ale czesto pomaga.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3806289
    karwos
    Poziom 18  
    Jeszcze dodam tylko:
    Jesli ktos ma sparowane HWK oryginalne z ATMEGĄ - po zaktualizowaniu firmware boxa niestety sparowanie zostanie uszkodzone i potrzeba bedzie czekac na update HWK aby dokonac ponownego parowania.

Tak samo KarwosSuite 3 - sparowanie KS3 z kluczem Typhoon ulegnie uszkodzeniu, i trzeba bedzie wykupic nastepny kredyt.
  • REKLAMA
  • #5 3806810
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2086
    Przetestowałem solucję Stokłosego na jednym z boxów i działa w 100% Właśnie odczytuję flasha z D600E a wcześniej wyskakiwały błędy.
    pozdr
  • #6 3807144
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Sparowanie orginalnego HWK z UFSem realnie odbywa sie dopiero od instalki 3.0.4.(0-2), majac orginalne HWK - mysle ze nie potrzebne beda te zabiegi, wystarczy update clijent. Tak ze czekanie z orginalnym HWK na zeton z serwera pewnie nikomu sie nie przytrafi. Majac orginalne HWK, na ostatniej instalce przekonałem sie przy reinstalacji softu, ze ten zeton pobrałem pare razy w odstepie paru dni i był fizycznie - to tyczy sie orginalnych HWK.

Generalnie co do opisu powyzej w *.pdf pomocny jest przy HWK Trial v3.03 oraz programach HWK suite 3.03.

Jezeli ktos ma licencje KarwosSuite to musi ja odnawiac jak opisuje Karwos. No ale to jest oczywiste. Program jest bardzo warty odnowienia, i mysle ze nikt nie bedzie sie chwili wachał.
  • #7 3816343
    Yorc
    Poziom 12  
    Witam
    Dzięki za instrukcję mi pomogło:D
  • #8 3850828
    siwy3
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    witam a jak mozna sprawdzic wersje HWK triala???
  • #9 3851530
    Stokłosy
    Spec od GSM
    A jaka kupiles ????

Najwyzsza w trial to v3.03
  • #10 3921873
    o-o0o-o
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Czy ta solucja dotyczy tylko oryginalnych tornado czy tych niebieskich z allegro tez??
  • #11 3921882
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Generalnie sprawdza sie przy kazdych do wersji v3.03 wlacznie. Przy orginalnych HWK i wyzszych wersjach softu np. HWK_Suite_v02.05.003
    Ten problem nie wystepuje bo jest zmieniony boot nawet w boxie.

Tylko klony i orginały UFS/HWK Trial do wersji v3.03.

Wszystko jest opisane w postach powyzej. Teraz kiedy mozesz zmieniac numer seryjny klona UFSa na jaki chcesz roznica klona i orginału - jezeli sa rownie dobrze wykonane przez małe chinskie raczki - to tylko ze orginał N-Box ma najlepszy na dzis support i to 12-miesieczny niz klony - roznia sie supportem i dostepnoscia flashy - N-Box ma te same pliki co Mt-Box Nokii - supportuje te boxy I-Phone.
  • #12 3921967
    o-o0o-o
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam rozumieć, że nie uwalę w ten sposób ani boxa ani całkiem hwk? Tylko o to mi chodzi.
  • #13 3921975
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Tyczy to sie boxow pracujacych z HWK Trial v3.03. Nie uwallisz. HWK na czas operacji mozesz wyjac z boxa. Jezeli UFS jest w pelni sprawny i nie latał w serwisie biurko/betonowa podłoga - to wszystko bedzie ok.

Wszystko jest opisane powyzej w postach.

Pozdrawiam.
  • #14 4256392
    Rafał20
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    ten update robi się z podpiętym HWK do boxa??
  • #15 4375133
    kensai
    Poziom 11  
    ma ktoś instrukcję do UFS Suite? Mam jeszcze problem. Mam roczny support ze strony www.n-box.org ale po zalogowaniu nie mogę nic pobrać ma ktoś jakiś pomysł
  • #16 4375164
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    bo nie masz klikac na pliki lewym przyciskiem tylko prawym i dac opcjie zapisz plik
  • #17 4375178
    kensai
    Poziom 11  
    Wiem ale i tak nie pobiera tylko od razu po zalogowaniu otrzymuje komunikat:
    Warning
    Please be reminded that we are tracing your IP, so if there is someone else log in with your username while you're logged in, your download account will be deactivated immediately. Do not share your account with anyone!

A jak chce coś pobrać do zaczyna ale nie pobiera nawet 1% i koniec ;-(
  • #18 4375378
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Obawiam sie ze to problem serwera tego samego co ult - i-phone serwer.
  • #19 4375417
    kensai
    Poziom 11  
    można coś z tym zrobić??
  • REKLAMA
  • #20 4375530
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Czekac az i-phone poprawi swoj support.
  • #21 4375559
    kensai
    Poziom 11  
    mam jeszcze problem z połączeniem sie z tel 6100 w sumie to w ogóle program nie łączy się z boxem co może być tego powodem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia BB5 i LG za pomocą HWK Trial v3.03 współpracującego z UFS Suite v3.03. Kluczowym problemem jest konieczność stosowania firmware UFS nie wyższego niż v3.03, aby uniknąć problemów z bootowaniem BB5. Wskazano, że uszkodzone HWK może powodować błędy bootowania, a poprawne działanie wymaga aktualizacji sterowników oraz firmware HWK za pomocą sprawdzonych narzędzi, unikając niepełnych aktualizacji. Sparowanie oryginalnego HWK z ATMEGĄ lub KarwosSuite 3 może zostać uszkodzone po aktualizacji firmware, co wymaga ponownego parowania lub wykupienia kredytu. Rozwiązanie Stokłosego zostało przetestowane i działa skutecznie na boxach do wersji v3.03, zarówno oryginalnych, jak i klonach. Oryginalne HWK z nowszymi wersjami oprogramowania (np. HWK_Suite_v02.05.003) nie mają tego problemu. Użytkownicy zgłaszali także problemy z pobieraniem plików z serwera n-box.org, co jest związane z problemami serwera i wymaga oczekiwania na poprawę wsparcia. Wskazano, że aktualizacja firmware HWK powinna być wykonywana z podłączonym HWK do boxa, a przy prawidłowym sprzęcie nie ma ryzyka uszkodzenia boxa lub HWK podczas operacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA