logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

pomiar napięcia sinusoidalnego jednokierunkowego ATMEGA

pakuz 22 Kwi 2007 18:07 2858 10
  • #1 3811240
    pakuz
    Poziom 14  
    Witam

Muszę zrealizować pomiar napięcia zmiennego (sinusidalnego ale jednokierunkowego) na procesorze ATMEGA. Tzn chodzi mi o wartośc międzyszczytową albo amplitudę sinusa. Macie jakieś pomysły jak to wykonac?? Myślałem o zbudowaniu detektora szczytowego (a później pomiar napięcia stałego) tylko, że dla przebiegu jednokierunkowego to nie zadziała.

Proszę o pomoc
  • #2 3811394
    Adamelek
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Jakie częstotliwości i jakie amplitudy maksymalnie przewidujesz?
  • #3 3811404
    pakuz
    Poziom 14  
    częśtotliwości do 20kHz (jak sie nie uda zmierzyć takich to najwyżej beda mniejsze) a amplitudę do 5V
  • #4 3811432
    Adamelek
    Poziom 14  
    Amplitudę zmniejszysz sobie dzielnikiem rezystorowym, warto zejść z maksymalnym sygnałem poniżej 2,56 V, bo takie jest w Atmedze precyzyjne źródło napięcia odniesienia i bardzo wygodnie mierzy się w zakresie 0-2,56 V

Jaka jest wymagana dokładność pomiarów i jak często musisz odczytywać wynik?
  • #5 3811440
    pakuz
    Poziom 14  
    Chciałbym uzyskiwać dokładność rzedu 2-3% a wynik pomiaru dobrze by było widzień na bierząco.
  • #6 3811518
    Adamelek
    Poziom 14  
    Atmega8 (weźmy ją jako przykład) mierzy napięcie z 10-bitową dokładnością. Jeśli wykorzystasz cały zakres 0 - 2,56 V to dostaniesz pomiar w 1024 krokach, czyli z dokładnością do 2,5 mV. Przy wartościach bliskich 2,56 V będziesz miał znacznie lepszą dokładność procentową, przy wartościach bliskich zeru dużo mniejszą.

Powinieneś zbudować detektor szczytu na jakimś wzmacniaczu operacyjnym. Tak byłoby elegancko. Ale na próbę możesz po prostu bardzo szybko (najszybciej jak się da) odczytywać te wartości. To troche kulawy sposób, krótkich pików nie wyłapiesz, ale generalnie jakoś to działa. Wszystko zależy od zastosowania. Zrobiłem kiedyś w ten sposób pomiar sygnału audio do celów linijkowego wskaźnika wysteowania, działał super, ale dokładność nie była mi potrzebna. Niewątpliwą zaletą tego ostatniego rozwiązania jest brak jakichkolwiek elementów dodakowych. Ot po prostu sygnał dajesz na Atmegę :-)
  • #7 3811531
    pakuz
    Poziom 14  
    Z tego co wiem to detektor szczytowy nie dziła za bardzo dla napięcie jednokierunkowego?????
  • #8 3811544
    Adamelek
    Poziom 14  
    Napisz dokładniej co to za projekt i co to za sygnały.
  • #9 3811564
    pakuz
    Poziom 14  
    Musze zmierzyć napięcie z przetwornika prąd - napięcie podłączonego do fotodiody, która jest zasilona światłem o natężeniu modulowanym sinusidalnie. Tak więc na wyjściu pretwornika jest napięcie które chce zmierzyć, tzn chce zmierzyć ampliyude sinusa bądź wartość miedzyszczytową bez składowej stałej Jest to napięcie zmienne ale nie przechodzi przez zero (jednokierunkowe). Amplituda tego napięcia bedzie dopasowana do wymagań procesora przez odpowiednie wzmocnienie.
  • #10 3811580
    Adamelek
    Poziom 14  
    Oj chyba Ci nie pomogę, ale na pewno niedługo ktoś tu rzuci Ci jakiś dobry pomysł.
  • #11 3813710
    Dr_DEAD
    Poziom 28  
    Ocena: 3
    Masz do wyboru dwie drogi:
    1. Bardzo szybki przetwornik ADC. Korzystałem kiedyś z syganłówki teksasa: TMS320LF2401A. Miał przetwornika ADC o czasie konversji 500ns. Texas wtedy jeszcze wysyłał sample :-). No i prosty algorytm wykrywający szczyty.
    2. Możesz wzmocnić wzm. operacyjnym sygnał przyokazji go kondycjonując a następnie za pomocą diody i kondensatora wykrywać wartość szczytową. a kondensator mógłby być od czasu do czasu zwierany tranzystorem po tym jak microcontlorer zmierzy anpięcie na nim.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Tematem dyskusji jest pomiar napięcia zmiennego sinusoidalnego jednokierunkowego za pomocą mikrokontrolera ATMEGA, ze szczególnym uwzględnieniem pomiaru wartości międzyszczytowej lub amplitudy sygnału. Sygnał ma częstotliwość do 20 kHz i amplitudę do 5 V, którą należy obniżyć dzielnikiem rezystorowym do zakresu 0-2,56 V, aby wykorzystać precyzyjne napięcie odniesienia w ATMEGA. Wymagana dokładność pomiaru to około 2-3%, a odczyt powinien być możliwy w czasie rzeczywistym. Proponowane rozwiązania obejmują: szybkie próbkowanie sygnału ADC mikrokontrolera (np. ATMEGA8 z 10-bitowym ADC) i analizę wartości szczytowych w oprogramowaniu, co jest prostym, choć niedoskonałym sposobem; budowę detektora szczytowego na wzmacniaczu operacyjnym z diodą i kondensatorem, gdzie kondensator jest okresowo rozładowywany tranzystorem sterowanym przez mikrokontroler, co pozwala na pomiar wartości szczytowej napięcia zmiennego jednokierunkowego. W dyskusji podkreślono, że klasyczny detektor szczytowy może nie działać poprawnie dla sygnałów jednokierunkowych z przesunięciem stałym. Jako alternatywę zaproponowano także użycie szybkiego przetwornika ADC, np. w sygnalizatorze Texas Instruments TMS320LF2401A, z algorytmem wykrywania szczytów. Projekt dotyczy pomiaru napięcia z przetwornika prąd-napięcie podłączonego do fotodiody o modulowanym sinusoidalnie natężeniu światła, gdzie sygnał nie przechodzi przez zero.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA