logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie korektora Diora do wzmacniacza WS-502 bez oryginalnego kabla zasilającego

postiga 23 Kwi 2007 16:51 2886 6
REKLAMA
  • #1 3813985
    postiga
    Poziom 25  
    Ocena: 51
    Witam.
    Mam wzmacniacz diorki (ws 502) ktory ma specjalne wejscie na korektor (wiecie, takie "wiolobolcowe" ;) ) Moj korektor z tej serii kiedys taki kabel zasilajacy mial :P ale wstawilem transformatorek i dziala normalnie z sieci.
    Klopot jest taki ze mam problem z podlaczeniem go do wzmacniacza, gdyz ze tak powiem, wzmacniacz go nie widzi i nie zalacza sie na wyswietlaczu. Mozna to jakos 'obejsc' bez powtornej przerobki korektora ?
  • REKLAMA
  • #2 3814213
    BRAVO11
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    A czy powtórne przylutowanie kilku przewodów to jakaś szczególnie trudna przeróbka,. Schemat na elce jest. Najrozsądniejsze rozwiązanie to wrócić do stanu sprzed modyfikacji.
  • REKLAMA
  • #3 3814297
    postiga
    Poziom 25  
    Bym przelutowal ale nie mam tamtej wtyczki juz. No ale cos sie wymysli
  • REKLAMA
  • #4 3814668
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Nie rozumiem, jak wzmacniacz nie widzi? Jeśli wlutowałeś zasilacz na płytkę (jest tam miejsce na zasilacz) to korektor sie sam załącza. Wiem bo sam tak mam i wszystko chodzi. Wzmacniacz WS 504. Jeśli jednak dałeś nie tam, tylko dolutowałeś sie tak jakby do tamtej wtyczki to musisz podać jeszcze sygnał ze wzmacniacza (+5V) Ale nie pamiętam na który bolec. Poszukaj na schemacie
  • REKLAMA
  • #5 3815205
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    W gniezdzie wzmacniacza (korektor) pin "2" polacz z masa i WS502 na pewno "zobaczy" Twoj korektor :D Pozdrawiam.
  • #6 3819410
    postiga
    Poziom 25  
    Q-mac napisał:
    Nie rozumiem, jak wzmacniacz nie widzi? Jeśli wlutowałeś zasilacz na płytkę (jest tam miejsce na zasilacz) to korektor sie sam załącza. Wiem bo sam tak mam i wszystko chodzi. Wzmacniacz WS 504. Jeśli jednak dałeś nie tam, tylko dolutowałeś sie tak jakby do tamtej wtyczki to musisz podać jeszcze sygnał ze wzmacniacza (+5V) Ale nie pamiętam na który bolec. Poszukaj na schemacie

Postaram sie wytlumaczyc :)
    Wiec diorka wypuszczala rozne wersje swoich wzmacniaczy/korektorow. Jedne mialy korektor zasilany normalnie z gniazda sieciowego. Inne poprzez specjalne wejscie w wzmacniaczu. Ja mam korektor pobierajacy prad z sieci. a moj wzmacniacz ma wejscie na korektor podlaczany wlasnie przez to 'specjalne wejscie'. Wiec po podlaczeniu korektora do sieci i podpieciu go czinczami, wzmacniacz go nie widzi :) No to tak mniejwiecej to wyglada.

Dodano po 40 [sekundy]:

marian1981.02 napisał:
    W gniezdzie wzmacniacza (korektor) pin "2" polacz z masa i WS502 na pewno "zobaczy" Twoj korektor :D Pozdrawiam.

To nie jest jakas podpucha :>, zebym czegos nie zjaral :P
  • #7 3819452
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Chlopie jaka podpucha?Lacz z masa a zobaczysz!!!Po drugie jak bys poszukal bylo to juz omawiane tutaj.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia korektora Diora do wzmacniacza WS-502, który posiada specjalne wielo-pinowe wejście na korektor. Korektor zasilany jest z sieci przez zewnętrzny transformator, co powoduje, że wzmacniacz go nie wykrywa i nie aktywuje na wyświetlaczu. Rozwiązaniem jest podłączenie pinu 2 gniazda korektora we wzmacniaczu do masy, co umożliwia wzmacniaczowi rozpoznanie korektora bez konieczności przeróbki samego korektora. Alternatywnie, jeśli korektor był modyfikowany przez wlutowanie zasilacza na płytkę, powinien sam się załączać, jednak w przypadku dolutowania zasilania bez odpowiedniego sygnału +5V ze wzmacniacza, korektor nie jest wykrywany. Schematy i wcześniejsze dyskusje na ten temat są dostępne na forach elektronicznych, co ułatwia prawidłowe podłączenie i ewentualne przeróbki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA