logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 406 HDI 2.0 - gaśnięcie i szarpanie mimo wymiany regulatora ciśnienia

pawel8814 26 Kwi 2007 19:15 5837 14
REKLAMA
  • #1 3824271
    pawel8814
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Komputer pokazuje że uszkodzony regulator ciśnienia na pompie wysokiego ciśnienia.Jest to nowa pompa ale w serwisie wymienili mi ten regulator na próbę ale okazało się że to nić nie zmienia.Auto dalej gaśnie i szarpie podczas jazdy.Jaki może być inny powód tego błędu? Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 3824623
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    instalacja regulatora;
    rradze auto postawic do warsztatu, poniewaz ew. manipulacje przy pompie moga skonczyc sie tragicznie
  • REKLAMA
  • #3 3828127
    pawel8814
    Poziom 11  
    Auto jest w serwisie boscha.Sam nic tam nie naprawiam.Dzisiaj wymienili mi pompę wysokiego ciśnienia na nową (chociaż ta stara miała 3 miesiące) Przjechałem 10 kilometrów i auto zgasło.Czyli to nie była pompa.Sprawdzili cały układ paliwowy,wyczyscili zbiornik,wszystkie kable przy silniku.Błąd pokazuje niesprawną pompę oraz regulator ciśnienia na tej pompie.Czyli jest w błędzie.Facet który zajmuje się tym jest jednym z najlepszych specjalistów w Irlandi Północnej i dzisiaj po tej akcji powiedział że nie jest w stanie naprawić tego samochodu.W poniedziałek ma wezwać ludzi z bosch
  • REKLAMA
  • #4 3828550
    lucik
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    W silniku HDI diagnoza nie jest prosta. Niodpowiednie ciśnienie (wysokie) może być spowodowane pompą, regulatorem, czujnikiem ciśnienia, wtryskiwaczami... Wtryskiwacze trzeba sprawdzić na przelewach ale to też nie zawsze pokaże usterkę. Najlepiej zdemontować je i oddać na stół probierczy, bo inaczej one zachowują się na zimno, inaczej na gorąco, inaczej pod obciążeniem, itd.
  • #5 3828693
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 419
    Bardzo nie dokładnie opisane te błędy żeby co kolwiek diagnozować.Błąd nigdy nie pokazuje niesprawnej pompy,zawsze jest związany z ciśnieniem(za niskie lub za wysokie)Regulator jeżeli nie ma błędu elektrycznego to błąd też jest związany z ciśnieniem paliwa.Ważne są również parametry w czasie jazdy.
  • #6 3833574
    procekkk
    Poziom 24  
    jak mozesz to podaj kody bledow jakie zostalu odczytane
  • #7 3835805
    pawel8814
    Poziom 11  
    Na początku dziękuję za odpowiedz.Błędów nie pamiętam.Jedna rzecz nie daje mi spokoju, a mianowicie zawsze gdy przekręcałem kluczyk przed rozruchem włączała się pompa w zbiorniku a z pod maski było złychać 3 sekundowe klikanie z okolic filtra paliwa.Zawsze kiedy auto gaszło nie było słychać tego klikania.A teraz nie słysze go od miesiąca i samochód stoi w warsztacie.Co powoduje to klikanie a co wazniejsze dlaczego teraz go nie słyszę.Pompa z tyłu działa.Czy może to też być usterka komputera?
  • #8 3839355
    pawel8814
    Poziom 11  
    Panowie proszę o pomoc.Dzięki
  • #9 3839922
    procekkk
    Poziom 24  
    nie wiem o jakie klikanie ci chcodzi, moze o jakies przekazniki badz elektrozawory
  • #10 3840421
    pawel8814
    Poziom 11  
    to było klikanie wywołane przepływem paliwa.Tak jak by jakaś zastawka klikała podczas jego przepływania.To było słychać z zbiorniku na filtr pawiwa.
  • #11 3842567
    procekkk
    Poziom 24  
    skad jestes ?
    jak jestes z okolic to podjedz do mnie zobaczymy co da sie zrobic
  • #12 3843108
    pawel8814
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za propozycję.Napewno bym skorzystał gdybym nie był 3000kilometrów od polski,mieszkam w Irlandi północnej.Dzisiaj mechanik stwierdził że musi wymienić wtryskiwacze.Czy według was to może być przyczyną.Ja myślę że to pieprzenie głupot.Problem mam od 6 miesięcy w tym czasie wymieniłem pompę z zbiorniku 200 funtów,pompę wysokiego ciśnienia 400 funtów,teraz wymienił mi znowu pompę wysokiego ciśnienia to kolejne 450 funtów, do tego robocizna 200 funtów.I teraz chce ode mnie jeszcze 200 funtów za wtryskiwacze.To jest już śmieszne.Dodam że jest to naprawdę świetny mechanik i kazdy go poleca.Serwis nic nie potrafił znaleść.Jednym słowem to banda głupoli.
  • REKLAMA
  • #13 3843175
    procekkk
    Poziom 24  
    najpierw powiedz jakie masz cisnienie na listwie wtryskowej?
    ile kkm jest przejechane?
    wtryskiwacze przed wymiana nalezy sprawdzc czy faktycznie sa do wymiany a nie w ciemno wymieniac
  • #14 3859302
    pawel8814
    Poziom 11  
    Czy może to być uszkodzony komputer bo na to wychochi bo wszystko inne zostało już sprawdzone.Dodam że co rano mam włączoną klimatyzację chociaż jej nie uzywam i czasem mam problem z zasunięciem szyb, zamykam a one sie otwierają.
  • #15 3859889
    lucik
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    Te objawy raczej nie mają nic wspólnego z kontrolą silnika. Tak jak wczoraj pisałem oddaj wtryskiwacze do sprawdzenia zanim je wymienisz. Najlepiej jeżeli sam je oddasz do autoryzowanego serwisu Bosch, a nie przez warsztat który nie może sobie poradzić z autem.

Podsumowanie tematu

✨ Peugeot 406 HDI 2.0 ma problem z gaśnięciem i szarpaniem mimo wymiany regulatora ciśnienia na pompie wysokiego ciśnienia oraz samej pompy, która była nowa lub niedawno wymieniona. Komputer diagnostyczny wskazuje błąd regulatora ciśnienia, jednak wymiana tego elementu nie rozwiązała problemu. Diagnostyka obejmowała sprawdzenie układu paliwowego, czyszczenie zbiornika i kontrolę kabli, bez skutku. Możliwe przyczyny to uszkodzony czujnik ciśnienia, wtryskiwacze wymagające testów na stole probierczym, lub problemy z ciśnieniem paliwa na listwie wtryskowej. Autor zauważył także brak charakterystycznego klikania pompy paliwa przy rozruchu, co może wskazywać na usterkę elektryczną lub problem z komputerem sterującym. Mechanik zasugerował wymianę wtryskiwaczy, jednak zalecane jest ich najpierw profesjonalne sprawdzenie. Objawy elektryczne, takie jak problemy z zamykaniem szyb i działaniem klimatyzacji, mogą sugerować uszkodzenie komputera sterującego. Zaleca się diagnostykę w autoryzowanym serwisie Bosch oraz ostrożność przy manipulacjach przy pompie wysokiego ciśnienia ze względu na ryzyko uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA