logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk sie przegrzewa i pada -czy moge reklamowac ? co robic ?

bomber 26 Kwi 2007 19:15 1446 4
  • #1 3824272
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Witam
    Mam taki problem :
    Od 2 lat pięknie ładnie chodził mi dysk samsung 120 gb SATA 7200, komputerek był czyszczony raz na pół roku, dysk byl przykrecony na 2 srobu z 1 strony zeby szybciej sie dało wymontowac jednak nei był nigdy wyciągany, byla wolna przestrzeń nad naim o szerokosci 1 dysku a nad ta przestrzenia naped FDD. Komputer ma dosc ciche chlodenie jednak sa 2 wentylatory z tylu(1 w zasilaczy) tak wiec to wychodzi jakby miał byc 1 szybki w zasilaczu. Napiecia dobre(3,35/5,19/12,35) i zasilacz firmy LOGIC niegdys 200 zł dałem.
    Dzis sobie gram i slucham naraz muzyki (czesto tak robie) oczywiscie dosc czesto przelaczam i przewijam pisenki bo mam taki glupi nawyk :D
    Az tu widze BLUE SCREEN :D Wcześniej (tez dziś) wymieniałem baterie od biosu więc mysle sobie coś tam nie styka ... Bo po uruchomieniu pisze read/write error Rozebralem, wyjelem karty (grafe i muzyczna) i oczywiscie wytczki z dysku wyczysciłem wszystko. No to odpalam i dalej sobie gram i slucham muzyczki i tym razem zaczęła się przycinac muzyka jakby nie dał rady czytac płynnie wiec wyłączam, i oczyszczam dysk z brudu - myslałem że się przegrzewa, ale po tym to samo zaczęło scinac muze po ok. 30 min :/
    Tak wiec pospieszylem do sklepu takie cudenko jak wentylatorek na dysk było tylko 1 za 16 zł wiec kupiłem potem zobaczyłem ze to tandeta z plastiku ale po przemysleniu uznałem że za taka cene to normalne :D
    Założylem to godzine temu nawazniejsze dane skopiowalem sobie na dysk 20 gb. Tempertaura teraz jest aktualnie 34 stopnie po kopiowaniu 15 gb , teraz slucham muzyczki i pisze temat, nic sie nie tnie, ale wiatrak bardzo chałasuje (bo mam specjalne chlodzenie na procku i graficznej z wolnobrotowymi wentylatrokami) Niestety wczesniej nie zdąrzylem zobaczyc temperaturki, ale zrobie to jutro bo dzis juz nei mam siły (tzn. zdejme ten wentylator i bede grał,słuchał i czekał do ilu dojdzie :D ). Po napisaniu tematu uruchomie ponownie bo system sie dopominal o sprawdzenie spojnosci danych i to zrobie (tzn. nei anuluje bo sie bałem o dane ) nastepnie sparwade w hdtune. W kazdym razie muzyka jest na partycji e:, a tego że coś jest nei tak to jestem pewien bo przecież w pewnym momencie nie chcial wogle działac (moze zaskoczylo jakies zabezpiecznie ? ).
    Prosze niech ktos kto ma wieksze obycie z dyskami mi doradzi co robic.
    Problem jest jeszcze 1 - sklep w ktorym kupowalem komputer (sam ustalalem specyfikacje ) upadl pół roku temu , czy moge jakos sam go odesłac do samsunga jesli to jest oznaka ze sie psuje ?
    Czy to ze sie przegrzewa jest podstawa do reklamacji ?
  • #2 3824902
    demoh
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Jesli dysk tak zaczal sie zachowywac tak kiedy jeszcze miales wazna gwarancje na niego to poszukaj przedstawicielstwa handlowego producenta w polse i wyslij im e-mail z systuacja lub poprostu zadzwon do dzialu serwisowego.

Mozliwe ze osobna firma sie zajmuje naprawa dyskow tego producenta w polsce wiec nalezyc sie upewnic co do lokalizacji serwisu.

Ja bym stawial na zbyt duze napiecie we wtyku dysku, choc malo prawdopodobne, albo na zurzyte czesci w srodku dysku ktore tra o siebie i wydzielaja cieplo.

Ale nikt lepiej Ci nie pomoze jak dzial techniczny producenta, bo tu widac ze jest bardzo prawdopodobyny rychly pad dysku.
  • #3 3825133
    bomber
    Poziom 24  
    Dobra zrobilem wszelakie skany i nic - dysk pracuje i wyglada ze jest ok. Temperatura z wentylatorkiem - 35 st. po paru godzinach grania i sluchania tak jak zawsze. Nic sie nie wiesza.
    Czy moge wiedziec o co chodzi z tym zbyt wysokim napieciem tak dokładniej ? Przeciez te przyrosty na zasilaczu mieszcza sie w normie ATX z zapasem a co wazne ze jak sie odpali gre to nieznacznie spadaja ale dalej jest wiecej niz powinno byc ale chyba nawet w Taganie nie bedzie nigdy idelanie :D
    Pewnie pracowal na granicy temperatury a po tych 2 latach sie troszke zuzyl i zaczal minimalnei wiecej grzac. Jutro zobacze, tylko wlasnie ile powinnna wynosic max i normalna temperatura dla takiego dysku ?
    Teraz leci Victoria tescik i jak narazie jest 50% dysku i zadnych wiekszych od 160, a 160 jest tylko kilkanascie ale to pewnie od tego ze sie wygaszacz wlaczal :D
  • #4 3825419
    psychoarti
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Cytat:
    czy moge jakos sam go odesłac do samsunga jesli to jest oznaka ze sie psuje ?

Sprawdzałem to kiedyś na internetowej stronie samsunga i napisane jest jak byk, że aby skorzystać z gwarancji musisz mieć fakturę zakupu dysku. Masz takową? Bo bez tego raczej Ci nie przyjmą. To nie Seagate, gdzie wszystkie dyski przyjmują od ręki bez zbędnych formalności ;/

Cytat:

Czy to ze sie przegrzewa jest podstawa do reklamacji ?

Oczywiście że tak :)
  • #5 3825554
    bomber
    Poziom 24  
    Ale wlasnie z wentylatorem jest 35 i dziala idealnie zaden program nie wykazuje bledow w wictori tez nie ma zadnych pomaranczowych :D
    Tylko wlasnie mnie denerwuje ten wentylator bo przebija wszystko a dysk i tak ma dosc duzo bo 35. Ale zdejme, zobacze do ile dojdzie i napisze :D
REKLAMA