logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moja pierwsza płytka - jestem pod wrażeniem metody

darzur 26 Kwi 2007 19:46 1461 7
REKLAMA
  • #1 3824368
    darzur
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam,

Po kilku próbach z różnymi papierami (zwykły, satyna) w końcu udało się na kredowym. Papier pięknie się przyprasował i po ok. minucie moczenia w wodzie sam odszedł od płytki zostawiając na niej 100% toneru. :) Problem jest tylko z drukowaniem na nim - z 9 wydruków do użytku nadawał się tylko jeden. Papier w drukarce strasznie się marszczył i wychodziły na nim bąble. Spróbuję jeszcze na innej drukarce, bo może ta ma za wysoką temp. ale obawiam się, że to wina papieru. Następnym razem spróbuję na "Twój Styl" którego egzemplarz kupiłem sobie dzisiaj. W załączniku foto - nie jest oczywiście idealna, ale i tak jestem z niej b.zadowolony. To świetna metoda. :)

Moja pierwsza płytka - jestem pod wrażeniem metody

Moderowany przez remot:

temat postu zminiony - niepotrzebne ozdobniki - regulamin

• REKLAMA
  • #2 3824389
    kremat0r
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    yy na jakiej drukarce to drukowałeś ?
  • REKLAMA
  • #4 3824631
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 68
    Kolega darzur z pewnością użył drukarki laserowej. Co do przegrzewania to proponuję pobawić się ustawieniami rodzaju nośnika - zwykle w preferencjach drukowania można wybrać jeden z kilku np. folia, papier zwykły, karton itp. Od tego ustawienia zależy temperatura wałka podgrzewającego papier - przy niższej będzie się mniej marszczył - trzeba poeksperymentować.
  • REKLAMA
  • #5 3824667
    darzur
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Oczywiście drukarka laserowa - jakiś prawie przemysłowy Lexmark. Faktycznie nie pomyślałem o zmianie rodzaju papieru, przy następnej płytce pobawię się tym, bo w tej chwili to ruletka. :) Nie chciałbym rezygnować z tego papieru, bo rewelacyjnie odszedł od płytki. Podczas trawienia wprawdzie odszedł też toner w dwóch miejscach, ale to może kwesta słabego przyprasowania, bo robiłem to wałkiem kuchennym na kuchence elektrycznej. :)
  • REKLAMA
  • #7 3825345
    kremat0r
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Ponieważ toner w drukarce laserowej odchodzi od papieru pod wpływem temperatury.

W drukarce atramentowej, atrament "zlewa" sie z papierem i nic z tego nie będzie.

Ale masz sposób. Możesz wydrukować na atramentowej na zwykłym papierze, iść do ksero ze swoim papierem kredowym i powiedzieć żeby ci skserowała na tym papierze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik uzyskał dobre efekty przy tworzeniu płytki drukowanej metodą termotransferu na papierze kredowym, który po namoczeniu łatwo odszedł od płytki, pozostawiając toner. Problemem okazało się drukowanie ścieżek na tym papierze – w drukarce laserowej pojawiały się marszczenia i bąble, co mogło wynikać z zbyt wysokiej temperatury wałka grzewczego. Zalecane jest eksperymentowanie z ustawieniami rodzaju nośnika w drukarce, aby zmniejszyć temperaturę i uniknąć deformacji papieru. Druk atramentowy nie jest odpowiedni, ponieważ atrament rozmazuje się na papierze kredowym. Alternatywą jest wydruk atramentowy na zwykłym papierze i późniejsze skserowanie go na papierze kredowym. Do druku użyto laserowej drukarki Lexmark o niemal przemysłowym charakterze. Metoda jest oceniana jako skuteczna, choć wymaga dopracowania szczegółów, takich jak odpowiednie przyprasowanie toneru wałkiem i optymalizacja parametrów drukarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA