logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać kondensator do silnika 1.1 kW 220/380 V przy przeróbce na 220 V?

siwy85 28 Kwi 2007 19:44 3842 10
  • #1 3829995
    siwy85
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich .
    Jestem ty nowy i mam nadzieje że ktoś z was mi pomoże.
    Jestem w końcowym etapie składania sprężarki i pojawiły się problemy związane z silnikiem elektrycznym.Kupiłem niedawno od kumpla taki silnik
    1.1 kW 220/380 V 1410 obr,silnik ten do tej pory pracował na sile i chcę go przerobić na 220v.Z silnika wychodzi dwa rzędy po 3 uzwojenia .do dolnego rzędu jest podpięte zasilanie a na górze uzwojenia są wolne.Mam problem z podłączeniem kondensatora i nie wiem czy są potrzebne dwa czy tylko rozruchu???Ile ten silnik straci mocy po takiej przeróbce,bo z tego co wyczytałem na forum to 30 %
    Wszystkich proszę o pomoc
    P.S wiem że ten temat był już wielokrotnie wałkowany na forum ,ale czytam czytam i jakoś dalej mam niejasności.
  • #2 3830147
    Łukasz G.
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam!
    Z tego co piszesz 2 rzedy po 3 szpilki zaciskowe i tylko jeden rząd podpięty pod zasilanie to wynika że ten silniczek może być dwuobrotowy i posiada dwa odzielne uzwojenia. sprawdź czy górny rząd nie jest zmostkowany i daj odpowiedź.
  • #3 3830338
    wergilek
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Kolego jest to silnik trójfazowy ,musisz połączyć go w trójkąt z kondensatorem stracisz 30 do 40 procęt mocy POZDRAWIAM
  • #4 3831556
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Ocena: 95
    Problem z rozruchem mozesz miec poniewarz silniki powinno sie przerabiac do 1kW.Chodzi o moment.Zgadzam sie,ze trzeba go wpiac w trojkat,ale zaden kolega nienapisał jaka pojemnosc ma byc.Wiec jest taka zasada,ze na 1kW powinno sie dawac kondensator ok 70 mikro.Zycze powodzenia.

Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • #5 3831650
    jaga134
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    [quote="*paweł*"]Problem z rozruchem mozesz miec poniewarz silniki powinno sie przerabiac do 1kW.Chodzi o moment.Zgadzam sie,ze trzeba go wpiac w trojkat,ale zaden kolega nienapisał jaka pojemnosc ma byc.Wiec jest taka zasada,ze na 1kW powinno sie dawac kondensator ok 70 mikro.Zycze powodzenia.

Pozdrawiam[/quote
    Kiedy ja jeszcze pracowalem jako elektryk silniki z napisem na tabliczce znamionowej 220/380V zawsze podłączało się w gwiazdę.Gdyby silnik taki mial pracować w trójkącie miałby napisane 380 trójkąt lub 380/660.Uzwojenie fazy takiego silnika jest wykonane z pewnej ilości zwojów drutu o określonej średnicy.Aby uzyskać moc np.1kW przy zasilaniu nap.220V,zwoi tych będzie mniej ale nawinięte grubszym drutem,natomiast jeśli ta sama cewka ma być podłączona do 380V,zwoi będzie więcej ale wykonane z cieńszego drutu.Oczywiście przy założonej mocy 1kW.Cewka o mniejszej ilości zwojów i wykonana z grubszego drutu szybko uległaby spaleniu. Pracowałem przy przezwajaniu silnikow przez okres 5-ciu lat w latach 70-tych ubieglego wieku,więc może dziś są jakieś inne wytyczne odnośnie połączeń.Zresztą nawet napięcia 220V już nie ma.:D
  • #6 3831794
    andrzej34
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Witam, silnik podłączony w "trójkąt" ma większy moment rozruchowy i tym samym prąd rozruchu stąd przy większych silnikach stosuje się przełączniki "gwiazda / trójkąt", co do kondensatora to co ja zauważyłem, że jeśli podłączy się kondensator o zbyt dużej pojemności to obroty silnika spadają.
    Miałem takie zdarzenie, od silnika betoniarki ktoś "gwizdnął" kondensator a składając kondensatory w jedną baterię by uzyskać pojemność jaka była zapisana na tabliczce znamionowej silnika nie przyniosły oczekiwanego rezultatu, silnik ruszał ale brakowało jemu "ducha" bo przy rozruchu załadowanej betoniarki sobie nie radził i dopiero zakup oryginalnego kondensatora załatwił temat. Opisując to zdarzenie chciałem powiedzieć, że kondensatory od lamp - świetlówek, się nie nadają.
    Pozdrawiam.
  • #7 3832023
    siwy85
    Poziom 10  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi ,naprawdę jesteście pomocni ,ale niestety wprowadziłem was w błąd:cry:
    Dzisiaj odkręciłem kostkę do której są podłączone uzwojenia i okazało się że silnik ma tylko trzy.Parametry silnika następujące:
    1410 U/min 50 Hz
    220/380 v 4.7/ 2.8
    1.1 kw cos alfa 0.78
    Jesli silnik ma stracić 30 % mocy to za słaby będzie do sprężarki
    :|
    Napiszcie czy sie da cos zrobic tym silnikiem ,po za tym to w nim cyba niema wyłącznika do kondensatora rozruchowego.

Dodano po 3 [godziny] 27 [minuty]:

Proszę was o szybką pomoc bo moge jeszcze zrezygnować z kupna tego silnika i nie wiem co robić..
  • #8 3832698
    wspol_nik
    Poziom 25  
    Ocena: 20
    Witam.
    Jeżeli ma to być silnik do sprężarki to powinien mieć dobry moment rozruchowy /szybki start/, dlatego przeróbka go na 1 fazowy osłabi go b. skutecznie.
    Ale to tylko moja sugestia wynikająca z praktyki.
    Pozdr. wsp..
  • #9 3832899
    siwy85
    Poziom 10  
    Więc nie ma różnicy czy tam są trzy wyjscia z silnika czy sześć?
    Strata mocy jest nieunikniona?
  • #10 3832946
    wspol_nik
    Poziom 25  
    Ocena: 20
    Silnik musi być zasilany w "trójkąt", żeby uzyskać przesunięcie fazowe kondens. o dużej pojemności, lecz przy takiej mocy straci ok 20% mocy i moment rozruchowy potrzebny przy starcie sprężarki.
    Pozdr. wsp
  • #11 3833197
    siwy85
    Poziom 10  
    Możecie mi napisać co oznacza ten trujkąt i gwiazdka w praktyce ?

Dodano po 7 [minuty]:

Na szczęście udało mi się zwrócić ten silnik ,i teraz moje pytanie jest następujące jaki silnik: moc ,obroty,do sprężarki jednotłokowej od Stara 2800 obr ,zbiornik 50 l.
    Serdeczne dzięki za zainteresowanie .Pozdrawia wszystkich

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki silnika elektrycznego 1,1 kW 220/380 V o prędkości 1410 obr./min na zasilanie jednofazowe 220 V do zastosowania w sprężarce. Silnik jest trójfazowy, z uzwojeniami połączonymi w gwiazdę lub trójkąt. Przeróbka na zasilanie jednofazowe wymaga zastosowania kondensatora rozruchowego o odpowiedniej pojemności, zwykle około 70 µF na 1 kW mocy. Podłączenie silnika w trójkąt zwiększa moment rozruchowy, ale przeróbka powoduje spadek mocy o około 20-40%, co może być niewystarczające dla sprężarki. Kondensatory muszą być odpowiedniego typu, oryginalne, gdyż niewłaściwe kondensatory (np. z lamp świetlówkowych) nie zapewnią prawidłowego rozruchu. Silnik nie posiada wyłącznika kondensatora rozruchowego, co utrudnia przeróbkę. W praktyce silnik 1,1 kW po przeróbce na 220 V może mieć zbyt słaby moment rozruchowy do sprężarki jednotłokowej. Wskazane jest stosowanie silnika o odpowiedniej mocy i momentach, np. o prędkości 2800 obr./min i zbiorniku 50 l, dedykowanego do sprężarek. Wyjaśniono również różnicę między połączeniem w gwiazdę a trójkąt oraz ich wpływ na parametry silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA