logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz na LM317 - dwa napięcia wyjściowe - problem

michasp 29 Kwi 2007 09:50 2040 7
REKLAMA
  • #1 3831203
    michasp
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam,

zbudowałem układ oparty o LM317 - klasyczny zasilacz regulowany 1,2 - 25 V, gdzie przy pomocy przekaźników przełączam 2 rezystancje wejściowe (potencjometry) - i tymi samymi przekaźnikami podaję odpowiednio napięcia wyjściowe z układu - na 2 żarówki. Czyli wybierając potencjometr 1 za pomocą przełącznika - mam na wyjściu napięcie 1 i tak samo z potencjometrem 2. Problem polega na tym, że przełączenie z napięcia większego na mniejsze - wizualnie odbywa się tak, że na żarówce, która powinna się tylko żarzyć (minimalne napięcie wyjściowe) - mam przez ułamek sekundy błysk - po przełączeniu. Na wyjściu z układu LM317 mam elektrolita 100uF/40V.
    Macie jakiś pomysł czy da się zminimalizować ten błysk po przełączeniu z wyższego napięcia na mniejsze ?

Pozdrawiam

M
  • REKLAMA
  • #2 3831237
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 647
    Witam
    Proponuję dla większego napięcia podłączyć rezystor (potencjometr) na stałe, a do zmiany napięcia na mniejsze, dołączać za pomocą przekaźnika dodatkowy rezystor (potencjometr) o odpowiedniej wartości, by uzyskać wymagane mniejsze napięcie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3831262
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3858
    w czasie pracy układu przełączasz rezystancje więc jest taki moment (krótki) że nie jest podłączony żaden rezystor...proponuję układ z dołączaną dodatkową rezystancją taki jak ten
    [url=https://obrazki.elektroda.pl/28_1177834206.jpg]Zasilacz na LM317 - dwa napięcia wyjściowe - problem[/
    tylko to oczywiście uproszczony schemat, musisz dołożyć kondensatory, przy rozłączonym wyłączniku ustawiasz wyższe napięcie za pomoca p1,potem załączasz wyłącznik i za pomoca p2 regulujesz napięcie niższe

Dodano po 4 [minuty]:

kolego mariann napisałeś to gdy ja męczyłem sie z malowaniem schematu w paincie...miło że jesteśmy jednomyślni
  • #4 3831327
    michasp
    Poziom 17  
    Chodzi o to, że każdy z rezystorów (4,7k) - ma odpowiadać za wartość wyjściową z zakresu, no powiedzmy 10-100%. Przykład z dwoma potencjometrami to tylko przykład - będzie ich więcej - konkretnie 4 potencjometry i 4 napięcia wyjściowe. Może coś na wyjściu układu?

Pozdrawiam

M
  • #5 3831362
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Witam. Koledzy dobrze radza. Zamist P2 daj kilka podkowek ,ktore nastaw na odpiwednie napiecia, a ich wyprowadenia polacz przelocznikiem kilkupunktowym, oczywiscie do masy. Brdzie dzialac. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 3831388
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Zawsze gdy budowałem zasilacz z zastosowaniem przełącznika, uwzględniałem moment przełączenia (konkretnie krótkiej przerwy), a co za tym idzie dużego napięcia na wyjściu. Przecież sprawdzane urządzenie mogłoby ulec uszkodzeniu (no może niekoniecznie w tak krótkim czasie), ale jednak trzeba przewidzieć nawet to, że przełącznik nie bedzie miał styku. Co prawda Ty stosujesz przekaźniki, jednak takie rady, jakie dają Ci powyżej inni uzykownicy, są jak najbardziej na miejscu.
  • REKLAMA
  • #7 3831487
    michasp
    Poziom 17  
    Dziękuję za porady, rozumiem już o co chodzi, natomiast pytanie jaki dać (może na stałe) - rezystor pomiędzy wejściem regulacyjnym LM a masą ?
    Napięcie na wyjściu reguluję potencjometrem 4,7k i z kalkulacji ciężko mi coś dobrać, żeby sam rezystor dawał małe napięcie wyjściowe - a w połączeniu z drugim - potencjometrem - dawał rezystancję 0-4,7k. ?
    Bo to powinno być coś ala, że bez potencjometra jest np. 100 Ohm - na wyjściu małe napięcie - i z potencjometrem regulacja 0-4,7k. Ale jak równolegle widzę te 100Ohm i 4,7k to wypadkowa rezystancja będzie bardzo mała. Jak Wy to widzicie ?

Pozdrawiam

M
  • #8 3833431
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3858
    nie obejdziesz tego... pr na stałe włączony dla najwyższego napięcia i wszystkie niższe uzyskiwane przez dołączenie równoległe kolrejnych rezystorów-taki układ też nie do końca załatwia problem bo przy przełączaniu może się pojawić najwyższe ustawione napięcie...nie ma to znaczenia w układzie o tylko dwoch napięciach....proponuję kilka stabilizatorów z ustalonymi napięciami i przełącznik na ich wyjściach

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu błysku na żarówce przy przełączaniu wyjść zasilacza opartego na stabilizatorze LM317, gdzie za pomocą przekaźników zmienia się rezystancje regulujące napięcie wyjściowe. Problem wynika z chwilowego braku podłączonego rezystora podczas przełączania, co powoduje krótkotrwały wzrost napięcia i błysk na obciążeniu. Proponowane rozwiązania obejmują stałe podłączenie rezystora dla wyższego napięcia oraz dołączanie dodatkowych rezystorów (potencjometrów) za pomocą przekaźników dla niższych napięć, co eliminuje przerwę w obwodzie regulacji. Sugerowano także zastosowanie kilku stabilizatorów o ustalonych napięciach i przełączanie ich wyjść, aby uniknąć problemów z przełączaniem. Dyskutowano również o doborze rezystorów w układzie regulacji napięcia, tak aby zapewnić minimalne napięcie wyjściowe bez przerw w obwodzie. Wskazano na konieczność uwzględnienia momentu przełączenia i krótkich przerw w obwodzie, które mogą powodować niepożądane impulsy napięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA