logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz regulowany 2-25V 1A - spadek napięcia przy obciążeniu żarówką 24V

Lukas714 07 Mar 2009 14:28 3066 13
REKLAMA
  • #1 6248298
    Lukas714
    Poziom 10  
    Witam
    Jestem początkujący w elektronice i mam pewien problem.
    Postanowiłem zrobić prosty zasilacz regulowany 2-25V.Oto wykaz elementów:
    R1,R2 : 220
    P1 : 4,7k
    C1 : 2200uF/40V
    C2,C4 : 100nF
    C3 : 10uF/40V
    C5 : 470uF/40V
    D1-D4 : 1N4002
    U1 : LM317
    Tr : transformator 24V 1A
    Z tym że transformator dałem na 2,08 A,a stabilizator napięcia zamieniłem na LM350.
    Niby wszystko jest w porządku tylko na zaciskach zasilacza jest napięcie wyjściowe od 9 do 35V.Ale gdy podłączam żarówkę na 24V to napięcie spada do zera.Zastanawiałem się nad tym że może coś z prądem,ale gdy pocieram o siebie zaciski to iskrzy(więc prąd jakiś płynie).
    O co może chodzić dlaczego po podłaczeniu napięcie spada do zera.Dodam jeszcze że kiedy stabilizator zamieniam na LM317 to dymi się rezystor i potencjometr a stabilizator się grzeje(chyba za duży prąd)
    Co to może być??Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 6248336
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 477
    Ile wat miała ta żarówka. Daj zdjęcie całości układu.
  • REKLAMA
  • #6 6248552
    Lukas714
    Poziom 10  
    Czyli jak R2 wyrzucić,a w miejsce R1 wstawić 120om?
  • #7 6248617
    gangsta
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Tak, ale zamiast R2 wstawić zworkę. Zresztą skoro taki schemat podaje producent to nic złego się stać nie powinno. To powinno załatwić problem z regulacją.
  • #8 6253978
    Lukas714
    Poziom 10  
    Rezystorów nie zamieniałem,ale stabilizator z LM350 na LM317.
    Teraz nie ma przynajmniej problemu z regulacją.Na wyjściu jest napięcie
    od 4,8V do 26V(na stabilizatorze LM350 było od 9V do 35V-ale to jeszcze szczegół).Jedyna rzecz która mnie bardzo dziwi to to że jeżeli na wyjściu ustawie napięcie na 12V i podłącze żarówkę 12 voltową to ona nie świeci.
    A nie dość że nie świeci to jeszcze napięcie spada do zera(w momencie podłączenia żarówki).Kiedy dałem żarówkę na 1,5V to się zajarzyła i spaliła.
    Kiedy ustawie napięcie na maxa(25V) i tylko na chwilkę przykładam żarówkę 12V to i żarówka na chwile się zapala(kiedy dłużej przytrzymam to napięcie spada do zera).Postanowiłem zmierzyć prąd na zwarciu i ku mojemu zdziwieniu jest on bardzo niski i wynosi tylko 200mA(transformator daje 2,08A).Dlaczego gdy obciążam układ to napięcie spada do zera?????
    Dlaczego prąd jest taki niski????
    Jakby ktoś mógł mi to wyjaśnić to byłbym bardzo wdzięczny
    Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #9 6254084
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 477
    W jaki sposób zmierzyłeś prąd zwarcia i ilu watowej żarówki użyłeś.
  • REKLAMA
  • #10 6254359
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Lukas714 napisał:
    ..............Postanowiłem zmierzyć prąd na zwarciu i ku mojemu zdziwieniu jest on bardzo niski i wynosi tylko 200mA(transformator daje 2,08A).Dlaczego gdy obciążam układ to napięcie spada do zera?????
    Dlaczego prąd jest taki niski????
    Jakby ktoś mógł mi to wyjaśnić to byłbym bardzo wdzięczny
    Z góry dzięki

Mam nadzieję, że zerknąłeś do noty i poprawnie połączyłeś wyprowadzenia. Zwróć uwagę, że oba LM nie mają "masy". Licząc od lewej jest taka kolejność:

Adj -> regulacja ( na schemacie "eresa" oznaczone GND)
    Wyjście -> środkowe, połączone z wkładką radiatorową.
    Wejście -> z prawej

Pzdr.
  • #11 6258857
    gangsta
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    LM 317 ma zabezpieczenie przeciw zwarciowe jak podłączysz zbyt duże obciążenie to ono zadziała i napięcie spadnie do 0. Lm 317 ma wydajność ok 1A ale tylko przy małej różnicy między napięciem wejściowym a wyjściowym, przy większych różnicach wydajność spada. Konieczny jest oczywiście też radiator. Myślę, że jak masz napięcie wejściowe rzędu 31V to przy 12V nie wyciśniesz z niego więcej jak 0,5 A. Więc żarówka może mieć maksymalnie 6W jak ma więcej to zabezpieczenie zadziała i będziesz miał 0V.
    Jak chcesz działać na większych prądach to wsadź Lm 350.
  • #12 6261482
    Lukas714
    Poziom 10  
    Tak kolego ale gdy wsadziłem LM350,to problem był taki sam,sprawdzałem też diody(są dobre),czy jak dam diody 2A i założę bezpiecznik na transformator,to będę miał większy prąd na wyjściu???A i jeszcze jedno,jak
    poruszy się potencjometrem,to napięcie skacze,czy to normalne????
  • #13 6261515
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Żarówka na początku, przy zimnym włóknie, ma 10x mniejszą rezystancję. Nie jest to szczęśliwy pomysł, sprawdzać zasilacze stabilizowane, za pomocą żarówek. Jeżeli zasilacz daje max 1A to możesz podłączyć żarówkę, która pobiera 0,1A.
  • #14 6261551
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

:arrow: Lukas714

Wstaw zdjęcie swojej konstrukcji, bo wstyd prowadzić temat (tak prostego układu) na kilku stronach.

Pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z regulowanym zasilaczem 2-25V 1A zbudowanym na bazie stabilizatora LM317/LM350 i transformatora 24V 2,08A. Po podłączeniu żarówki 24V napięcie na wyjściu spada do zera, a żarówka nie świeci. Przyczyną może być zbyt duże obciążenie lub niewłaściwe wartości rezystorów w układzie regulacji napięcia. Zalecane jest usunięcie rezystora R2 i zastosowanie rezystora R1 o wartości 120Ω zgodnie z notą katalogową LM317. Stabilizator LM317 posiada zabezpieczenie przeciwzwarciowe, które powoduje spadek napięcia przy przeciążeniu. Wydajność prądowa LM317 wynosi około 1A, ale przy dużej różnicy napięć wejściowego i wyjściowego prąd maksymalny jest niższy, co może powodować spadki napięcia pod obciążeniem. Żarówki mają niską rezystancję rozruchową, co powoduje duży prąd rozruchowy i może przeciążać zasilacz. Zaleca się stosowanie żarówek o mniejszym poborze prądu (np. 0,1A) do testów. Wskazano również na konieczność poprawnego podłączenia wyprowadzeń stabilizatora zgodnie z dokumentacją oraz stosowanie radiatora. Problemy z niestabilnym napięciem przy regulacji potencjometrem mogą wynikać z jakości elementów lub połączeń. Wymiana diod na o większym prądzie (np. 2A) i zastosowanie bezpiecznika na transformatorze może poprawić bezpieczeństwo i wydajność układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA