logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie silnika pralki Candy: które przewody połączyć?

macak 29 Kwi 2007 20:18 9152 8
REKLAMA
  • #1 3833130
    macak
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam

Mam pralkę firmy Candy która nie chce kręcić na żadnym programie
    Chciałem wyjąc silnik i sprawdzić go na stole czy ktoś wie jak taki silnik podłączyć. Ma 2 przewody do szczotek, 2 do komutatora, 3 do uzwojenia.
    Kiedyś sprawdzał mi to serwisant i widziałem że 2 przewody łączyłze sobą pytanie jakie ?
    Będę wdzięczny za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3833145
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    nie rozumiem jak moga byc 2 przewody do szczotek i dwa do komutatora przeciez ten ostatni sie obraca a po nim slizgaja sie szczotki
  • REKLAMA
  • #3 3834411
    macak
    Poziom 10  
    Przyznam że fachowe nazewnictwo to u mnie słaba strona. Chodzi mi o tylną część silnika. Z pewnością zdjęcie pomoże
    Załączniki:
    • tylna część silnika.JPG (18.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3834612
    s_ebo_l
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Sprawdz rezystancje uzwojen napoczatek. Te dwa kable czerwone ze zdjecia pomin.Najlepiej przez kondesator by pole było przesuniete o te 90 stopni i uzwojenia równolegle.
  • #5 3834682
    macak
    Poziom 10  
    Generalnie chodzi mi o samą zasadę sprawdzenia takiego silnika co z czym połaczyć żeby chodził. Mam ich parę i chciałem wszystkie zbadać.
  • REKLAMA
  • #6 3834771
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    te dwa czerwone sa od pradniczki tacho sluzy do regulacji predkosci obrotowej silnika. Procesor dostaje impulsy z tych czerwonych przewodow i reguluje obroty silnika. Powinienes polaczyc przewody od szczotek z przewodami od stojana (to to uzwojenie na zewnatrz) i dwa konce powinny zostac ktore nalezalo by zasilic. Mozesz pokazac zdjecie od drugiej strony tej z przewodami?
  • #7 3835305
    macak
    Poziom 10  
    Wklejam zdjęcie poglądowe silnika.
    Załączniki:
    • P1070860.jpg (109.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3836063
    KACZOREK
    Poziom 21  
    Ocena: 197
    połącz jeden przewód od szczotek z jednym przewodem od uzwojenia stojana a dwa pozostałe podłącz do zasilania a gdybyś chciał zmienić kierunek obrotów to musisz zamienić przewody od szczotek między sobą. silnik będzie chodził na maksymalnych obrotach i do ich zmniejszenia potrzebny jest regulator ale jeśli silnik jest sprawny to będzie chodził na 100%

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia silnika pralki marki Candy, który nie obraca się na żadnym programie. Silnik posiada przewody: 2 do szczotek, 3 do uzwojenia stojana oraz 2 czerwone od prądnicy tachometrycznej (tacho) służącej do regulacji prędkości obrotowej. Przewody tacho nie są podłączane do zasilania silnika, lecz do układu sterującego, który reguluje obroty na podstawie impulsów. Aby uruchomić silnik na stole, należy połączyć jeden przewód od szczotek z jednym przewodem uzwojenia stojana, a pozostałe dwa przewody uzwojenia podłączyć do zasilania. Zmiana kierunku obrotów wymaga zamiany przewodów szczotek między sobą. Silnik będzie pracował na maksymalnych obrotach, a do ich regulacji potrzebny jest dodatkowy regulator. Zalecane jest także sprawdzenie rezystancji uzwojeń oraz pominięcie przewodów tacho podczas testu. W dyskusji pojawił się link do tematu na forum Elektroda, gdzie problem był omawiany wielokrotnie.
REKLAMA