logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-Link DSL-G604T: Lampka ADSL miga, brak połączenia z Neostradą

AdamZZR600 01 Maj 2007 14:13 5537 8
REKLAMA
  • #1 3838320
    AdamZZR600
    Poziom 2  
    Witam
    Posiadam od wczoraj wspomnianego w temacie D-Linka no i lipa, nie działa, a mianowicie lampka ADSL aby miga i router nie łączy sie z internetem (neostrada). Inne lampki takie jak Power , WLAN sie świecą, STATUS miga cały czas. W ustawieniach ustawiłem wszystko jak trzeba zgodnie z opisami ze strony D-Linka i dalej nic. Firmwere też wgrałem polecany w innych tematach z forum (V2.01.B01T01RU.20060109). Myślę ze chyba router jest uwalony no ale nie miałem z tym wcześniej do czynienia więc proszę o poradę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3838733
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Witam ja się z tym pare dni temu męczyłem. Nie orientuje się czy mój model mianowice DSL 604+ to ten sam co twój. Podeśle Ci screena z ustawieniami mojego - też mam neostrade.

D-Link DSL-G604T: Lampka ADSL miga, brak połączenia z Neostradą

Login proponuje Ci zapisać w jakimś pliku tekstowym i skopiować do ustawień, u mnie nie chciał zapisać kropki.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3838886
    AdamZZR600
    Poziom 2  
    Noo mój router jest jednak inny, ale i tak próbowałem poustawiać go podobnie jak u Ciebie, i dalej nic :cry: W ustawieniach mam:

PVC: Pvc0
    VPI: 0
    VCI: 35
    Virtual Circuit: Enabled
    WAN Setting: PPPoE/PPPoA
    User Name i Pasword: z neostrady
    Connection Type: PPPoA LLC
    reszta nie zmieniana

Może ktoś wie czy jednak ten ciągły brak połączenia (miganie lampki ADSL) to czasem nie wina skopanego routera, czy tylko zła konfiguracja ??
  • REKLAMA
  • #4 3839001
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    A czy przypadkiem nie masz podłączonego jakiegoś filtra do routera?? Z filtrem nie chce działać.
  • REKLAMA
  • #5 3839037
    AdamZZR600
    Poziom 2  
    Nie mam żadnego filtra. Kable są w porządku bo na zwykłym modemie od neo wszystko śmiga aż miło.
  • #7 3839088
    teleser
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam.

Ja wprawdzie uzywam DSL-504T ale zasada kontroli łacza ADSL
    jest taka sama. Jeśli masz ciągłość łącza i jest ono zsynchronizowane
    to dioda ADSL powinna świecić ciągle.
    Jesli natomiast dioda ADSL miga to albo jest przerwa na łaczu lub brak
    synchronizacji.
    Mozna to sprawdzic w nst. sposób:

- aby sprawdzic czy nie masz przerwy na łączy ADSL to odłącz kabel z gniazda ADSL i z zastosowaniem jakies przejsciówki podłącz aparat telefoniczny. Nastepnie sprawdz czy masz sygnał centrali w słuchawce. Jesli po podniesieniu słuchawki usłyszysz sygnał tzn ze przerwy na łaczu nie ma.

- to w takim przypadku nalezy sprawdzic czy łącze ADSL sie synchronizuje podłączając inny modem ADSL /jesli to jest łącze do TP
    to otrzymałeś taki modem na USB/.

Pozdrawiam
    teleser
  • #8 3839182
    AdamZZR600
    Poziom 2  
    Po podłączeniu telefonu sygnał jest, na modemie Sagem też wszystko działa, internet jest. Więc z tego wynika, że router jest uszkodzony tak ??
  • Pomocny post
    #9 3839236
    teleser
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    OK

Dokładnie, przyczyna leży po stronie DSL-G604T

Spróbuj jeszcze zrobic RESET tego G604T.
    Jesli to nie pomoze to albo ten DSL jest uszkodzony, albo
    oprogramowanie.
    Nie jestem w stanie teraz odpowiedziec ale wydaje mi sie ze synchronizacja / lampka DSL/ swieci ciagle nawet jesli nie masz skonfigurowanego połaczenia.

Pozdrawiam
    teleser

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy routera D-Link DSL-G604T, którego dioda ADSL miga, a urządzenie nie nawiązuje połączenia z internetem Neostrada, mimo poprawnej konfiguracji i aktualizacji firmware do wersji V2.01.B01T01RU.20060109. Użytkownik ustawił parametry PVC (VPI=0, VCI=35), PPPoE/PPPoA, PPPoA LLC oraz poprawne dane logowania, jednak brak synchronizacji ADSL utrzymuje się. Sprawdzenie fizycznego łącza potwierdziło brak przerw – sygnał telefoniczny jest obecny, a modem Sagem działa poprawnie na tym samym łączu. Wskazuje to na uszkodzenie sprzętowe lub problem z oprogramowaniem routera DSL-G604T. Zalecane jest wykonanie resetu urządzenia do ustawień fabrycznych. Dioda ADSL powinna świecić ciągłym światłem przy prawidłowej synchronizacji, miganie oznacza brak synchronizacji lub przerwę na łączu. Podłączenie filtra ADSL do routera może powodować problemy, jednak w tym przypadku filtr nie był używany. Porównania z innymi modelami (DSL-604+, DSL-504T) potwierdzają, że problem leży po stronie DSL-G604T.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA