logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać 50 cm łuk elektryczny? Transformator, częstotliwość, zasilanie 12V

arek59 19 Lip 2007 14:28 2373 7
REKLAMA
  • #1 4095277
    arek59
    Poziom 29  
    Ocena: 326
    Przez dłuższy czas panuje u mnie długi zastój z fabryką piorunów. J mam kilka ważnych pytań:
    1- Czy transformator wysokiego napięcia z telewizora nadaje się do wywoływania łuków 50cm!!! Może ktoś ma lepsze propozycje???
    2- Z jaką częstochliwośćią najlepiej pracuje, bo mam generator od 1kHz do 4mHz.
    3- Przydało by się na zasilanie 12V
    4- Może nadawały by się trafa z zasilaczy od komputera, albo trafa zapłonowe z stroboskopów, trafa z neonów.
    5- Może ktoś ma lepsze propozycje takie żeby zyskać ok 50cm łuku, bo mój największy miał tylko 3cm.:|
    Proszę o pomoc. Z góry dziękuje za odpowiedzi!!!:D
  • REKLAMA
  • #2 4095329
    rambler_
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Poczytaj o transformatorach Tesli - będziesz miał pioruny jakie chcesz, albo w szpitalu wylądujesz :-). Trafo od TV da ci jakieś 2-3 cm :-)
  • REKLAMA
  • #4 4095904
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    To o czym pisze kolega powyżej to generator Marx-a.
  • REKLAMA
  • #5 4096698
    hur
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Witam
    Śmiało możesz uzyskać 50 cm-etrowy łuk ,ale aby to uzyskać to przy średnim napięciu przebicia powietrza ok 30 kV / cm musisz uzyskać coś koło 1,5 mln wolt ....drobnostka !
    Nie załamuj się ,* to se da zrobić * jak mawiał pan Hawranek ł:D
  • REKLAMA
  • #6 4096746
    rambler_
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Hmm patrzcie, a mi kiedyś ciemnotę wciskali, że 1mm iskra to średnio 1000V - z tego by wynikało, że 1 cm - 10.000V (10KV) czyli 50 cm - 500 KV - to się tym bardziej dało by zrobić panie Havranek - ale chyba tylko teslą :-)
  • #7 4099929
    hur
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    rambler_ napisał:
    Hmm patrzcie, a mi kiedyś ciemnotę wciskali, że 1mm iskra to średnio 1000V - ..............

Dawno temu chodziłem do szkoły ,ale encyklopedia jednak potwierdza (co sprawdziłem) że mi ciemnoty w odróżnieniu do ciebie nie wciskano .:D
  • #8 4100547
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    u mnie w szkole była taka maszynka... dość duża klatka w któej znajdowały się elektrody + dwie szafy z bebechami niezbędnymi do pracy. Atak wogóle to po co ci to??? do Bozi ci sie spieszy????:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uzyskania łuku elektrycznego o długości około 50 cm z wykorzystaniem transformatorów i zasilania 12V. Transformator wysokiego napięcia z telewizora pozwala na uzyskanie łuku o długości około 2-3 cm, co jest niewystarczające do osiągnięcia 50 cm. Aby uzyskać dłuższy łuk, sugerowane jest zastosowanie transformatora Tesli lub generatora Marx-a, który wykorzystuje kondensatory ładowane równolegle i rozładowywane szeregowo, co umożliwia generowanie bardzo wysokich napięć. Przy średnim napięciu przebicia powietrza około 30 kV/cm, do uzyskania 50 cm łuku potrzebne jest napięcie rzędu 1,5 miliona woltów. W dyskusji pojawiły się również sugestie dotyczące użycia transformatorów zapłonowych ze stroboskopów, neonów lub zasilaczy komputerowych, jednak nie są one wystarczające do uzyskania tak długiego łuku. Częstotliwość pracy generatora powinna być dobrana odpowiednio, jednak nie podano jednoznacznej wartości optymalnej. Wskazano, że napięcie przebicia powietrza wynosi około 10 kV/cm do 30 kV/cm, co jest kluczowe przy projektowaniu układu do generowania długich łuków elektrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA