logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie podkręcić procesor Celeron 1.8 GHz?

szakal234 12 Paź 2003 23:48 3736 8
REKLAMA
  • #1 359124
    szakal234
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam mam pytanie w jaki sposób moge podkręcić mojego kompa tak żeby były jakieś efekty :?: Chodzi mi o to żeby go nieuszkodzić, bo zbytnio nie mam doświadczenia w sprawach tego rodzaju.

Za jakiekolwiek informacje zgóry dziękuje i pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 359143
    Pinger
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Najlepiej bedzie jak wymienisz procesor na chociażby athlona 1700, który wydajnościowo jest lepszy od twojego celerona :)

Ostrzeżenie #2-za pisanie wiadomosci nic nie wnoszacych do tematu [A]
  • #3 359506
    Kwiecień
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Po pierwsze podaj jaka mobo, pamięci, chłodzenie.
    >>> PINGER - on się pyta jak podkręcić a nie na co zmienić ;)
  • REKLAMA
  • #4 359725
    szakal234
    Poziom 12  
    Dzięki za zainteresowanie. A więc już wywnioskowałem że mam do bani procka ale skoro już taki jest to trudno, płyte mam Procompa P4x266E, socket:478B, FSB 400/533 - przepisałem z nalepki na opakowaniu. Pamięć DDR 128/133. A co do chłodzenia to nie wiem jakie temperatura procka wynosi ok 39-43 stopnie.
  • REKLAMA
  • #5 359916
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6559
    Najszybszy celeron z tej serii to 1.9 (albo nawet 1.8 ), Twój układ pracuje z mnożnikiem (zablokowanym) x18 i magistralą FSB 100MHz. Możesz spróbować przetaktować magistralę na 105MHz, podkręcając swój procesor na 1.9GHz lub na FSB=111MHz -> 2.0GHz. W razie problemów ze stabilnością podnieś Vcore o 0,1-0,15V.
    Do kręcenia nadają się najlepiej najniższe CPU z danej serii, np. mój Celeron 566E chodził na 850 a nawet na 915MHz (z napięciem Vcore 1.85V) a obecny Celeron4A 2.0 chodzi na 2.8GHz bez zmiany napięcia (płyta nie pozwala) a gdyby je podnieść powiniem ruszyć na 3.0GHz.
  • #6 359998
    Kwiecień
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Z tym proce, nie będzie za ciekawie bo jest on 0.18um :( Być może 2.1Ghz z niego zrobisz. Kombinuj z FSB i VCore, VDDR.
    >>>> NIE BÓJ SIĘ!!!! NIC NIE POPSUJESZ. NAJWYŻEJ JAK SYSTEM NIE WSTANIE TO RESET CMOS.
  • #7 360186
    szakal234
    Poziom 12  
    OK czyli moge smiało podnosić tak? A jakby się zawiesił przy starcie to tylko bateryjke wyciągnąć żeby bios zresetować i wszystko gra? A jeszcze jedno czy przy podnoszeniu VDDR nie spale ramu jak za dużo pójdzie?
  • #8 360526
    Pinger
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Elo

Zanim zaczniesz wyciagać baterie z płyty głónej zobacz czy nie masz w biosie opcji że po przekroczeniu okr. temperatur komp soie sam wyłącza a po włączeniu przywracane są ustawienia fabryczne

Użyj tesz progamów monitorujacych temperatury opd windowsem oraz uzyj progamu rain lub jakigo kolwiek innego który uzywa koment halt aby "chlodzic" procesor
  • REKLAMA
  • #9 360956
    szakal234
    Poziom 12  
    Próbowałem podkręcić ale wyszrdł tylko na 1985 i potem zawias chociaż podkręciłem również VDDR Vcore ale więcej nie poszło. Teraz mam ustawienia fabryczne, ale zato temperatura mojego procka 50-55 stopni. Teraz moje pytanie dlaczego temperatura jest taka wysoka jak wszystko jest ustawione tak jak było a jest ponad dziesięć stopni więcej?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy bezpiecznego podkręcania procesora Intel Celeron 1.8 GHz na płycie głównej Procomp P4x266E z socketem 478B i pamięcią DDR 128/133 MHz. Procesor ma zablokowany mnożnik x18 i standardowe FSB 100 MHz. Zalecane jest podniesienie magistrali FSB do 105 MHz (1.9 GHz) lub 111 MHz (2.0 GHz) z ewentualnym zwiększeniem napięcia Vcore o 0,1-0,15 V dla stabilności. Podnoszenie napięcia VDDR wymaga ostrożności, aby nie uszkodzić pamięci RAM. W przypadku niestabilności systemu możliwy jest reset BIOS-u przez wyjęcie baterii CMOS lub automatyczne przywracanie ustawień fabrycznych po przekroczeniu temperatury. Temperatura procesora podczas podkręcania wzrosła do 50-55°C, co może wskazywać na niewystarczające chłodzenie lub inne problemy termiczne. Podkreślono, że procesory wykonane w technologii 0.18 µm mają ograniczone możliwości podkręcania, a najlepsze efekty osiąga się na najniższych modelach danej serii. Zalecane jest monitorowanie temperatury za pomocą programów pod Windows oraz stosowanie dodatkowego chłodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA