logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat sterownika trójfazowego na tyrystorach do migomatu - regulacja prądu

robokop 06 Maj 2007 14:18 6675 7
REKLAMA
  • #1 3854437
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6371
    Witam. Poszukuję schematu (sprawdzonego) do sterownika prostownika trójfazowego sterowanego (na 3 tyrystorach), umożliwiającego regulację i stabilizację prądu. Potrzebuję do migomatu.
  • REKLAMA
  • #2 3856776
    DIZZI
    Poziom 17  
    Ocena: 175
    Zobacz spawarka SPB 315 -układ reg. prądu spawania , jest mostek prostowniczy 3 diody i
    3 tyrystory .
    Myślę że jakbyś odłączył prostownik pomocniczy,
    dołżył podajnik to był by migomat.
    Bez prostownika pomocniczego jest na wyjściu około
    36V (prostownik pomocniczy do dostarczania napięcia 70V /15A do zajażania łuku elektrody i jest dołączone przez rezystor rozruchowy).
    Poszukaj na forrum regulacji do spawarek 3-faz(najlepsza regulacja po str. wtórnej i regulacja na tyrystorach jest prawie idealna jesli chodzi o
    procesy zachdzace odczas spawania)
    to jest to samo tylko napięcia się różnią , spawarka 70V
    a MIG około 30V (dlatego jako wzór spaw. SPB).
    Jest jej schemat gdzieś na Elektrodzie.
    Ja też robię migomat 3-faz z możliwością spawania TIG
  • REKLAMA
  • #3 3857374
    robokop
    Mam schemat Spb315 , ale z regulacją na transduktorze, nie znalazłem tyrystorowej wersji i stąd moje pytanie.
  • #4 3866672
    robokop
    Ponawiam pytanie, udało się komuś z dobrym skutkiem skonstruować sterownik wzorowany np na PSP 631 do regulacji prądu i napięcia spawania ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3868539
    bodzina
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Regulacja półautomatu polega na regulacji napięcia spawania, natomiast
    regulacja spawarki polega na regulacji prądu spawania.
    Sterownik sterujący tyrystory jest taki sam, różnica polega na zadajnikach
    prądu spawania lub napięcia spawania. Tych urządzeń sterowniczych wykonałem kilkanaście z pełnym sukcesem.Regulacja jest wykonywana po stronie wtórnej transformatora.
  • #6 3868704
    robokop
    bodzina napisał:
    Regulacja półautomatu polega na regulacji napięcia spawania, natomiast
    regulacja spawarki polega na regulacji prądu spawania.
    Sterownik sterujący tyrystory jest taki sam, różnica polega na zadajnikach
    prądu spawania lub napięcia spawania. Tych urządzeń sterowniczych wykonałem kilkanaście z pełnym sukcesem.Regulacja jest wykonywana po stronie wtórnej transformatora.
    Kolega by się wobec tego pochwalił schematem ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3877060
    bodzina
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Są to schematy spawarki i pół automatu
    Załączniki:
    • Spawarka.ZIP (173.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3877525
    robokop
    Dziękuję koledze Bodzina, mam tylko jeszcze pytanie: schematy są kolegi autorskim opracowaniem, czy zapożyczone skądś ?, czy ewentualnie byłaby możliwość uzyskania wzoru pcb do w/w urządzeń ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwany jest sprawdzony schemat sterownika prostownika trójfazowego na 3 tyrystorach do migomatu z regulacją i stabilizacją prądu. W dyskusji wskazano spawarkę SPB 315 jako przykład układu z mostkiem prostowniczym składającym się z 3 diod i 3 tyrystorów, gdzie regulacja prądu odbywa się po stronie wtórnej transformatora. Różnica między spawarką a migomatem polega na poziomie napięcia wyjściowego (około 70V dla spawarki i około 30V dla migomatu). Sterowanie tyrystorowe jest uznawane za niemal idealne do regulacji prądu spawania. Wspomniano również o schematach spawarek i półautomatów, z regulacją napięcia lub prądu, które były wielokrotnie z powodzeniem realizowane. Autor pytał o możliwość udostępnienia schematów oraz wzorów PCB, a także o ich oryginalność lub źródło pochodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA